“Raoul Şorban – Un reper de atitudine” de Ioan Miclău

22 Jul 2013 by admin, Comments Off on “Raoul Şorban – Un reper de atitudine” de Ioan Miclău

„Peste toate avatarurile unei biografii frământate, Raoul Şorban rămâne o mare conştiiţă, un reper de atitudine neabatută de pe drumul drept al închinării la un ideal. Un ideal de înalt umanism, cu rădăcini într-o neînfrântă credinţă în poporul căruia îi aparţine, în destinul lui istoric şi în capacitatea lui de trăire înaltă, europeană”. (Adrian Riza – despre Raoul Şorban – „Chestiunea maghiară”)

Om, cu multiple daruri, intelectual, scriitor, istoric, critic, Raoul Şorban ne aduce, prin scrierile sale adunate în cartea intitulată „Chestiunea maghiară”, o cronică a unor evenimente istorice întinse pe câteva secole, inclusiv al celui în care am intrat, despre pretenţiile guvernelor perindate la conducerea Ungariei, asupra unor teritorii transilvănene cuprinse câtăva vreme în imperiul habsburg, trecut şi acesta ca altele, la raftul arhivelor istoriei universale. Veşnicele vise de revizionism şi iredentism maghiar nu au făcut altceva decât să aducă aceleaşi veşnice suferinţe şi dureri cetăţenilor ambelor ţări. Vor putea fi aceste pretenţii, bine mascate, îmbrăcate politic în fel şi fel de neologisme social-economice, compatibile ideilor de viitor al Uniunii Europene?

Nu aş crede aşa ceva. Dar multe n-am crezut noi şi de toate am avut parte. Până şi pentru publicarea poeziei lui G. Cosbuc, „Decebal către popor”, publicată în „Tribuna Ardealului”, şi a unui articol intitulat: „Dacismul în literatură”, al autorului Gh. Dancus, guvernul horthyst îl condamna pe autor la închisoare, aspect pe care Raoul Şorban îl înscrie în cartea sa amintită mai sus.

Iată cum s-a motivat sentinţa dată de Tribunalul Regal Ungar din Cluj, Consiliul Special de 5 membri, nr. B 316069/1941:

În numele Sfintei Coroane Maghiare!

Consiliul Special de 5 membri ai tribunalului Regal din Cluj, ca instanţă penală, în procesul pornit contra lui Dancus Gheorghe pentru delictul de lezare a respectului statului maghiar şi a naţiunii maghiare săvârşit prin presă, pe baza dezbaterii principale publice a pronunţat următoarea Sentinţă: (…) la 2 (doi) ani şi 6 (şase)luni detenţiune, ca pedeapsă principală, apoi ca pedeapsă secundară la 3 (trei) ani, la pierderea serviciului şi la suspendarea executării drepturilor sale politice pe acelaşi interval. Etc. etc. („Chestiunea maghiară” – Raoul Şorban, 2001, pag. 217)

MOTIVARE. Tribunalul Regal, pe baza recunoaşterii faptelor de către inculpat, precum şi pe baza conţinutului articolului de presa citit în cursul dezbaterii principale, constată că stare de fapt, că inculpatul Danus Gheorghe, în numărul din 9 martie 1941 al cotidianului „Tribuna Ardealului” organul de presă din Cluj al românilor din Ungaria, în partea laterală de pe pag. 2, ca director al rubricii de literatură, cu discernământ propriu şi sub semnatură proprie, sub titlul „Grai şi suflet românesc”, a publicat un articol scris de el, „Dacismul în literatură”, în care reproduce în întregime poezia intitulată Decebal către popor a poetului român George Coşbuc, născut în Transilvania, care poezie apăruse şi în traducere maghiară în Ungaria încă înainte de războiul mondial (1914-1918 – n.n.). Cenzura n-a interzis apariţia acestui articol.

Procurorul regal a ridicat acuza împotriva inculpatului, deoarece rândurile de mai jos din poezia publicată, „Iar acum o naţie de călăi ar vrea să pună jug pe grumazul tău”, care cuprind stări de fapt ce sunt proprii să diminuieze respectul faţă de naţiunea maghiară, totodată expresia „neam de călăi” este dezonorantă pentru naţiunea maghiară…! („Chestiunea maghiară” – Raoul Şorban, 2001, pag. 218.)

Aici Raoul Şorban descifrează limpede interesul maghiar de a anihila însăşi cultura şi istoria română, întrucât acuzatul Gheorghe Dancus, spune în apărare: “…Cosbuc îl pune pe Decebal să grăiască ca duşman al românilor, deci nu este nici vorba despre unguri şi despre români…!” (ibid 218)

Trebuie adus respect memoriei celui dus la eternitate, ca unui adevărat român, fiind cu adevărat un „Grai şi suflet românesc”, şi un reper de atitudine, ori de câte ori Istoria ne va aduce ori impune asemenea situaţii nedrepte!

Ioan Miclău

Australia

http://ioanmiclau.wordpress.com/

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii