“31 august – Ziua Limbii Române”

29 Aug 2013 by admin, Comments Off on “31 august – Ziua Limbii Române”

“In Romania se celebreaza, la 31 august, potrivit legii nr. 53/2013, Ziua Limbii Romane. In Republica Moldova aceasta sarbatoare este marcata incepand cu anul 1990 pana in prezent.

In Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicata Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Romane, prin care este prevazuta celebrarea acestei sarbatori pe data de 31 august a fiecarui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Romane poate fi marcata de autoritatile si institutiile publice, inclusiv de reprezentantele diplomatice si institutele culturale ale Romaniei, precum si de alte institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific.

Guvernul si autoritatile administratiei publice centrale si locale vor lua masurile necesare pentru ca in aceasta zi drapelul Romaniei sa fie arborat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice. Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot sprijini material sau logistic organizarea si desfasurarea manifestarilor.

Ziua limbii romane marcata in Bucuresti

Primaria Sectorului 3 si Centrul Cultural Casa Artelor va invita la un nou eveniment cultural. Sambata 31 august, ora 17,00 regizorul Alice Barb, directorul Centrului Cultural Casa Artelor isi asteapta publicul la a treia intalnire din cadrul programului cultural ZILELE MULTICULTURALITATII dedicat aniversarii Zilei Limbii Romane.
In ultima zi de vara pe 31 august 2013, incepand cu ora 17,00 in Parcul Titan-Parcul Artelor se vor intalni nume importante ale muzicii romanesti. Pentru prima data va concerta in aer liber, in Bucuresti, celebrul Cor Madrigal.

Quartet-ul Oana Catalina Chitu din Germania, aflat pentru prima data in Romania va interpreta muzica Mariei Tanase. Lor li se vor alatura formatia de muzica veche romaneasca-Anton Pann precum si membrii trupei Alternosfera din Republica Moldova. Un concert extraordinar, un regal de muzica si grai romanesc totul plasat sub semnul lui Mihai Eminescu. Expozitia in aer liber va prezenta publicului viata si opera poetului iar poezia Luceafarul va fi printata integral. In Parcul Artelor publicul va putea auzi fragmente din Luceafarul recitate de mari voci ale teatrului romanesc, apartinand Fonotecii de Aur a Radio Romania.

Evenimentul LIMBA ROMANA-LIMBA LUCEAFARULUI se va incheia cu un foc de artificii pe Rapsodia Romana de G. Enescu, potrivit rfi.ro.

Ziua limbii romane sarbatorita la Cluj

Ziua de sambata, 31 august 2013, declarata Ziua Limbii Romane, este sarbatorita in Cluj-Napoca prin doua evenimente, desfasurate astazi si sambata la Centrul de Cultura Urbana Casino din Parcul Central la initiativa Asociatiei Inima Ardealului, in colaborare cu Primaria Cluj-Napoca.

Vineri, potrivit monitroulcj.ro, de la ora 17.00, va avea loc o dezbatere culturala la care vor participa IPS Andrei Andreicut, Mitropolit al Clujului, Maramuresului si Salajului, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, Irina Petras, Presedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din Romania si prof. univ. Ilie Rad, conducatorul Scolii Doctorale de Stiinte ale Comunicarii, din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Sambata, de la ora 17.00, va avea loc Concertul Corului barbatesc din Finteusul Mare. La ambele manifestari intrarea este libera.

Manifestari culturale in Covasna

Ziua Limbii romane va fi marcata in judetul Covasna, pe data de 31 august, printr-o suita de manifestari organizate sub egida Muzeului National al Carpatilor Rasariteni (MNCR) din Sfantu Gheorghe, potrivit Ziarul Lumina. Evenimentul coordonat de prof.dr. Luminita Cornea se va desfasura la Casa memoriala „Romulus Cioflec“ din localitatea Araci si va cuprinde mai multe momente. Va incepe cu vizitarea Casei memoriale, continuand cu prezentarea unei expozitii cu volume donate muzeului, cu autograf, de catre autorii ce si-au lansat cartile „la umbra nucului batran“. Momentele culminate vor fi cele artistice dedicate in exclusivitate Limbii Romane: versuri inchinate Limbii Romane de Gheorghe Sion, Alexei Mateevici, Mihai Eminescu, Grigore Vieru, vor fi recitate de elevi de la Colegiul National „Mihai Viteazul“ si de catre actrita Duta Guruianu de la Teatrul „Andrei Muresanu“ din Sfantu Gheorghe.

In cadrul momentului liric „Poetii aduc lauda limbii romane“, autorii de poezie Mihaela Aionesei si Izzet Baubec, ambii din Targu Secuiesc, vor citi din propria creatie tiparita in volume de versuri care le-au adus consacrarea prin premiile obtinute. Momente speciale vor fi si cele in care profesori din judetul Covasna vor prezenta comunicari: „Simplitatea si corectitudinea limbii romane la Nicolae Colan“ – prof. dr. Alex. Surdu, „Limba romana si limba latina“ – prof. Maria Stoica, „Dainuire intru Limba Romana“ – Luminita Cornea. Finalul evenimentului dedicat Limbii Romane va fi marcat de lansarea volumului „Intru lumina muntilor. Fragmente de spiritualitate romaneasca“, de Luminita Cornea.

Organizatorii au ales sa includa in invitatii un citat sugestiv din prefata scrisa de episcopul Nicolae Colan la „Indreptarul ortografic“ tiparit la Cluj, in anul 1944, care spunea: „Limba materna e una din cele mai scumpe comori ale oricarei natii. De aceea, nimeni nu are voie sa-si bata joc de ea, stricand-o. Dimpotriva, toti avem datoria sa vorbim, daca nu frumos, ceea ce-i mai greu, cel putin corect“. Evenimentul este organizat in colaborare cu Societatea de Stiinte Filologice – Filiala Covasna, Despartamantul ASTRA Covasna-Harghita si revista „Vatra veche“, Targu Mures.

Scriitori romani din Araci

Cercetatoarea dr. Luminita Cornea, coordonatoarea evenimentului, a remarcat faptul ca in Araci s-au nascut doi importanti scriitori ocrotitori ai limbii romane. Ierarhul-scriitor si academicianul Nicolae Colan (1893-1967), in Discursul de receptie la Academia Romana (28 mai 1945), intitulat „Biserica neamului si unitatea limbii romanesti“, da mai multe definitii limbii, apreciind, in mod deosebit, limba romana si graiul strabun, ce reprezinta „oglinda curata si sufletul unui popor“.
Scriitorul si profesorul Romulus Cioflec (1882-1955) isi sfatuia elevii sa fie atenti cum scriu, „ca sa nu ofenseze limba romana, care este plina de tandrete, cand o respectam“.

Romulus Cioflec si Nicolae Colan si-au scris operele intr-o frumoasa si armonioasa limba romaneasca, cunoscand bogatia ei, „ca un fagure de miere“ (Mihai Eminescu), dar si faptul ca limba indeplineste un rol covarsitor in pastrarea si dezvoltarea constiintei de neam. Astfel, muzeul din Araci este cel mai potrivit loc pentru celebrarea Limbii Romane, avand in vedere contributia celor doi scriitori din Araci la imbogatirea patrimoniului cultural si la promovarea limbii romane literare, conform unui comunicat al MNCR.

Ziua Limbii Romane in Harghita

Consiliul Judetean Harghita organizeaza, la Miercurea Ciuc, cu prilejul Zilei Limbii Romane, mai multe activitati dedicate in special elevilor.
Potrivit Biroului de Presa al Consiliului Judetean Harghita, la parterul institutiei sunt programate activitatile cultural-educative in limba romana, destinate scolarilor din clasele I-VIII. Grupul tinta este reprezentat de copiii angajatilor Consiliului Judetean, majoritatea de etnie maghiara, dar si elevii din clasele I-VIII din oras si din localitatile judetului.

Ziua Limbii Romane, potrivit icr.ro va fi sarbatorita in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate, la Accademia di Romania, ICR Bruxelles, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau, ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Praga, ICR Tel Aviv, ICR Varsovia, dar si in Liban. Totodata, Ziua Limbii Romane va fi celebrata in comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei, printr-o serie de evenimente organizate de Directia Generala Romanii de Pretutindeni in Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

Accademia di Romania in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane organizeaza in sala de conferinte a institutului, in perioada 3–8 septembrie 2013, o expozitie cu ocazia celebrarii Zilei Limbii Romane. Vor fi expuse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor si poetilor romani, precum si facsimile sau manuscrise ale scriitorilor: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, Mircea Eliade, Nicolae Labis, George Bacovia, Al. Macedonski, Ion Minulescu, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Eugène Ionesco, Panait Istrati, Camil Petrescu, Marin Sorescu, George Cosbuc, Ion Slavici, George Calinescu, Geo Bogza, Ionel Teodoreanu, Gala Galaction, Radu Tudoran, Mircea Santimbreanu, Mihail Drumes, Mihail Sebastian, Petru Maior, Gheorghe Sincai, Samoil Micu, Dimitrie Cantemir, Grigore Ureche, Ion Neculce, Miron Costin, Barbu Stefanescu-Delavrancea, Alexandru Vlahuta, George Topirceanu, Anton Pann, Ion Heliade Radulescu, Octavian Goga, Zaharia Stancu.

ICR Bruxelles organizeaza proiectul EUNIC – „Promovarea institutelor culturale nationale si a cursurilor de limba, in transportul public la Bruxelles“, in perioada 9-22 septembrie 2013. Evenimentul este organizat in colaborare cu Societatea de Transport in Comun din Bruxelles (STIB) si patru institute culturale nationale de la Bruxelles (Goethe-Institut, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura si Institutul Cultural „Yunus Emre“), sub egida EUNIC, reprezentand o campanie de promovare a institutelor si a cursurilor de limba organizate de acestea la Bruxelles in anul universitar 2013/2014. Banner-ul de promovare va fi afisat in mijloacele de transport in comun din centrul orasului, materialul promotional fiind conceput si realizat de personalul institutelor partenere.

ICR Budapesta celebreaza Ziua Limbii Romane, in data de 2 septembrie 2013, la Micherechi, cu spectacolul-interactiv Magia cuvantului, conceput de Giorgiana Elena Popan. Acest eveniment dedicat zilei de 31 august a fost programat pentru a coincide cu prima zi de scoala in Ungaria si este dedicat copiilor romani dornici sa pastreze viu tezaurul lingvistic mostenit de la stramosii lor. In talmacirea actritei, elevi ai Scolii generale romanesti din Micherechi vor asculta povesti traditionale romanesti si universale, pline de umor, si vor lua parte la un program care include jocuri si cantece. Giorgiana Elena Popan este actrita si colaboratoare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, vicepresedinta a Asociatiei Culturale „Magia Cuvantului“ din Arad si director al Festivalului International „Arta de a spune povesti – Magia Cuvantului“ – primul festival de acest gen din Romania.

ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau organizeaza o serie de evenimente prilejuite de Ziua Limbii Romane.

In colaborare cu Consiliul Raional Leova si Biblioteca Raionala Leova, organizeaza expozitia „Sufletul satului romanesc“, in perioada 28 august – 27 septembrie 2013, la Casa de Cultura din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artistilor oradeni Constantin Dancoglu si Gheorghe Petrila, realizate in cateva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precadere in Bihor, Maramures si Bistrita-Nasaud. Proiectul marcheza Ziua Limbii Romane pe teritoriul Republicii Moldova prin promovarea valorilor romanesti autentice.

De asemenea, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau organizeaza expozitia „Mihai Eminescu“ la Straseni, in data de 27 august 2013, cu ocazia Zilei Limbii Romane. Alcatuita din 22 de bannere, expozitia va fi insotita de prezentarea lucrarii Mihai Eminescu. Dictionar enciclopedic si a CD-ului aniversar „Ramai, iubirea mea, ramai“, continand o selectie din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija. Expozitia va fi itinerata si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet si Cahul.

Tot cu ocazia Zilei Limbii Romane, la Palatul Culturii din orasul Hincesti va avea loc expozitia „Grigore Gafencu“, in perioada 30 august – 30 septembrie 2013, eveniment organizat in colaborare cu Consiliul Raional Hincesti. Expozitia foto-document include peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe. Sunt prezentate aspecte inedite din activitatea diplomatului si omului politic roman Grigore Gafencu. In acest fel publicul interesat va putea descoperi documente valoroase, ce dezvaluie momente dramatice din istoria perioadei in care a activat ca diplomat Grigore Gafencu.

Expozitia „Gavriil Banulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al romanismului“ de la Edinet va fi deschisa in perioada 25 august – 25 septembrie 2013. Expozitia va fi itinerata si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Hancesti, Cahul.

ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau organizeaza, in colaborare cu Muzeul National de Istorie al Romaniei, expozitia itineranta „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere“, la Biblioteca raionala din Drochia, in data de 25 august, cu ocazia Zilei Limbii Romane. Expozitia urmeaza sa fie itinerata si in alte localitati si muzee din Republica Moldova: Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „Alecu Russo“ din Balti, in orasele Cantemir, Orhei, Drochia, Hancesti. Proiectul marcheaza implinirea a 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia, de Imperiul Tarist, si urmareste evolutia Basarabiei in perioada cuprinsa intre doua momente extrem de importante ale istoriei sale: momentul 1812 (incheierea pacii de la Bucuresti si anexarea de catre Rusia), respectiv momentul 1947 (incheierea tratatului de la Paris care a consfintit statutul Moldovei dintre Prut si Nistru ca parte componenta a URSS).

In colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo“, evenimentul „Nichita Stanescu – 80 de ani de la nastere“ va avea loc in perioada 28 august – 30 septembrie 2013, la Biblioteca Stiintifica a Universitatii de Stat „Alecu Russo“ din Balti. Expozitia urmeaza sa fie itinerata si in alte localitati si muzee din Republica Moldova: Casa Limbii Romane din Causeni, Muzeul de Istorie si Etnografie din Soroca, Muzeul Tinutului Cahul.

Un eveniment de marca este si conferinta internationala „Limba Romana – limba a integrarii europene“, desfasurata in perioada 31 august – 2 septembrie, la Academia de Stiinte a Moldovei (ASM) si la alte institutii de invatamant superior din Republica Moldova. Invitati: acad. Marius Sala, prof. dr. Gheorghe Chivu, prof. dr. Eugen Munteanu, prof. dr. Doina Buturica, acad. Solomon Marcus, acad. Mihai Cimpoi, Anatol Ciobanu, dr. hab. Vasile Bahnaru, Gheorghe Popa, dr. hab. Anatol Eremia, dr. hab. Anatol Gavrilov, dr. hab. Vasile Pavel, Nicolae Dabija, Ion Hadarca, dr. hab. Ion Barbuta. Programul este structurat astfel: 31 august: Sedinta solemna consacrata Sarbatorii nationale „Limba noastra cea romana“, Sala Azurie, ASM; Depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant; 1 septembrie: Masa rotunda cu prezenta tuturor participantilor la conferinta, Biblioteca Stiintifica Centrala „Andrei Lupan“ a ASM; Lansare de carte A. Paunescu. Maluri de Prut, Editura Stiinta, 2013 (poezie consacrata Basarabiei si addenda cenaclului „Flacara“), Biblioteca Stiintifica Centrala „Andrei Lupan“ a ASM; 2 septembrie: Prelegeri sustinute de participantii de la universitatile din Republica Moldova. Proiectul contribuie la promovarea valorilor istorice si culturale romanesti in Republica Moldova, marcand in acelasi timp Ziua Limbii Romane.

Limba romana va fi celebrata si prin doua spectacole sustinute de Ansamblul Academic National de Dansuri Populare „Joc“ din Republica Moldova, pe 28 si 30 august, la Leova si Hincesti. Ansamblul Academic National de Dansuri Populare „Joc“ a fost fondat la Chisinau in anul 1945. Incepand cu anul 1958, director artistic al ansamblului este maestrul Vladimir Curbet, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, pasionat etnograf si folclorist. In prezent, in cadrul ansamblului activeaza 65 dansatori si 25 muzicieni. De-a lungul timpului, ansamblul de dansuri a participat la mai mult de sapte mii de concerte, in peste 63 de tari.

La Galeria de la Rond din Chisinau, in perioada 29 august – 7 septembrie 2013, va avea loc expozitia „Alexei Mateevici – Oda limbii romane“. Evenimentul este dedicat aniversarii a 125 de ani de la nasterea poetului Alexei Mateevici si cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, marturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici si contemporani despre limba romana si poezia dedicata limbii romane. Expozitia va fi alcatuita din 23 de bannere si va fi itinerata ulterior si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet, Cimislia, Ocnita, Straseni si Cahul. Proiectul este realizat in colaborare cu Primaria Municipiului Chisinau, Clubul National de Arta „Minerva“ si Casa-Muzeu „Alexie Mateevici“ din satul Zaim.

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul propune proiectul „Ziua Limbii Romane sarbatorita la Istanbul: Emil Boroghina – Recital de poezie populara romaneasca“, in data de 29 august 2013, la sediul institutului. Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a culturii romane prin sarbatorirea simultana a zilei limbii romane in reteaua institutelor culturale din strainatate. Recitalul cuprinde poezie populara romaneasca selectata de actorul Emil Boroghina in decursul a sapte ani de cercetare. Alegerea textelor a fost facuta in vederea relevarii filozofiei populare ce transpare in creatia romaneasca transmisa prin traditie orala.

ICR Madrid organizeaza proiectul online „Ziua limbii romane in Spania“, in perioada 31 august – 10 septembrie 2013. Cu ocazia Zilei Limbii Romane, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii si a literaturii romane traduse in spaniola. Astfel, in perioada mentionata, vor fi postate zilnic pe cele doua pagini de Facebook administrate de ICR Madrid si pe site-ul institutului, fragmente din literatura romana, in romana si in spaniola. Acestea vor fi propuse de traducatorii Catalina Iliescu Gheorghiu, Dan Munteanu Colán, Mariano Martín Rodríguez, Marian Ochoa de Eribe Urdinguio, Xavier Montoliu Pauli, Joaquín Garrigós Bueno, Ioana Zlotescu, Joan Llinàs Suau, Viorica Patea, Corina Tulbure, Rafael Pisot si Alberto Madrona Fernández.

ICR New York organizeaza, cu ocazia Zilei Limbii Romane, patru recitaluri de poezie romaneasca in interpretarea lui Constantin Chiriac, in data de 29 august 2013, la biserica Sfanta Maria din Queens, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David, in cadrul Festivalului Maria Tanase, si pe 1 septembrie, la biserica Sfantul Ilie din Montreal, Canada. Constantin Chiriac este un veritabil ambasador al culturii si limbii romane. A absolvit I.A.T.C.-ul la Bucuresti, in 1980, obtinand o diploma de Arta Teatrala. Din 2006 este doctor in teatru cu teza „Poezia ca spectacol“, sustinuta la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu si la Universitatea de Arta Teatrala Targu Mures. In anul 2008 i se acorda titlul de doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University. Este director general al Teatrului National „Radu Stanca“ din Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este presedinte al Fundatiei „Democratie prin Cultura“ din Sibiu si director general al Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

ICR Paris celebreaza Ziua Limbii Romane la Paris prin organizarea recitalului Sunt un orb, in interpretarea maestrului Horatiu Malaele, la sala bizantina a Palatului de Béhague, in data de 31 august 2013. Sunt un orb este un recital de poezie in care maestrul Horatiu Malaele recita, pe un fond muzical discret, din poeti romani precum Nichita Stanescu, Adrian Paunescu sau Emil Brumaru. Proiectul contribuie la promovarea limbii romane in Franta si la facilitarea contactului dintre publicul francez si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai teatrului romanesc.

ICR Praga sustine participarea romaneasca in cadrul etnofestivalului Barevna Devitka, in data de 31 august 2013, in parcul Podviní din Praga. Festivalul Barevna Devitka (The Vibrant Nine – Festival of flavours from around the world), aflat la cea de-a IX-a editie, are ca scop prezentarea varietatii culturilor internationale si a minoritatilor etnice care traiesc in Republica Ceha. Anul acesta vor participa 34 de nationalitati, cu 41 de standuri si 400 de artisti. Acest festival multicultural are in medie 5 000 de spectatori anual, care se bucura de un program compus din muzica, gastronomie si divertisment. Institutul Cultural Roman de la Praga isi propune promovarea Romaniei si a comunitatii romanesti din Cehia printr-un stand de prezentare comun cu Asociatia Romanilor din Republica Ceha. In cadrul festivalului vor avea loc prezentari si vanzare de produse romanesti. Degustarea cu vanzare de produse romanesti este oferita de partenerul Planet Drinks, reprezentanta European Drinks in Republica Ceha. De asemenea, Ansamblul Kodrjanka, condus de Rodica Stegarescu, va sustine un concert de muzica si dansuri populare romanesti. La standul Romaniei din cadrul festivalului Barevna Devitka, ICR Praga va organiza un mini curs de limba romana (sustinut de unul dintre membrii Catedrei de Romanistica din cadrul Universitatii Caroline). De asemenea, in ziua festivalului va fi distribuit un quiz despre Romania printre participanti si spectatori.

ICR Tel Aviv organizeaza evenimentul literar „Eterna Calatorie si dilemele identitare. Despre nelinistea si provocarile Drumului“, cu Carmen Firan, Adrian Sangeorzan si Vlad Solomon, in data de 27 septembrie 2013, la sediul institutului. Evenimentul dedicat Zilei limbii romane, moderat de dr. Marlena Braester, Universitatea din Haifa, este structurat in doua parti: lecturi din volumele Detectorul de emotii, Cuvinte locuite, Valiza cu melci / Un horoscop al emigrantului de Carmen Firan si Intre doua lumi / Povestirile unui doctor de femei, proza memorialistica; Circul din fata casei, roman; Anatomia Lumii, poeme, de Adrian Sangeorzan; masa rotunda cu tema „Eterna Calatorie si dilemele identitare. Despre nelinistea si provocarile Drumului“. Participa scriitori americani si israelieni de limba romana. Evenimentul, adresat israelienilor originari din Romania, are ca scop mentinerea contactului acestora cu limba romana si a interesului pentru literatura romana contemporana. Selectarea autorilor, Carmen Firan si Adrian Sangeorzan, precum si temele abordate de acestia in scrierile lor – emigrarea, adaptarea, probleme identitare – marcheaza o paralela cu statutul si temele abordate de scriitorii israelieni de limba romana.

Pentru sarbatorirea Zilei Limbii Romane, in data de 30 august 2013, la Biblioteca Voievodala din Cracovia, ICR Varsovia va organiza un eveniment de promovare a invatarii limbii romane, marcand totodata festiv Ziua Limbii Romane. Impreuna cu Scoala de Limbi Straine „Calitate“, cu sprijinul Societatii Polono-Romane si al Bibliotecii Voievodale din Cracovia, institutul va organiza ateliere de limba romana, precedate de un concurs de cunostinte generale despre limba, cele mai bune lucrari fiind premiate cu carti, albume si CD-uri cu muzica romaneasca. Evenimentul va fi structurat in doua ateliere de limba romana, unul destinat incepatorilor, celalalt avansatilor, sustinute de lectorii Scolii de Limbi Straine „Calitate“. Deschisa in anul 2009, la intiativa traducatoarei Joanna Kornaś-Warwas, absolventa de Romanistica la Universitatea Jagiellona din Cracovia, Scoala a debutat in activitatea sa prin cursuri si traduceri din limba romana. Ulterior si-a largit aria lingvistica, insa promovarea Romaniei, a limbii romane, precum si serviciile din domeniul comunicarii polono-romane, atat in contactele comerciale, cat si in schimbul cultural au ramas prioritare in activitatea Scolii. Prin lectorii sai, Scoala pregateste in fiecare an noi serii de vorbitori de romana, largind cercul entuziastilor culturii romane si Romaniei, in general. Cele doua ateliere vor fi precedate de un concurs de cunostinte despre limba romana, la care vor putea participa toti abonatii bibliotecii, cunoscatori ai limbii romane, dar si publicul larg. Cele mai bune rezultate vor fi premiate de ICR Varsovia cu traduceri din literatura romana in limba polona, albume si ghiduri de conversatie romano-polone. Intregul eveniment se va desfasura in data de 30 august, la Biblioteca Voievodala din Cracovia, cea de-a doua mare biblioteca a capitalei Voievodatului Małopolskie, un spatiu larg frecventat, in care, datorita Asociatiei de Prietenie Polono-Romane si donatiei de carte facute de Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu“ din Satu Mare, din 2012 exista un „colt“ romanesc, dotat in prezent cu 600 de volume de literatura romana, publicatii popular-stiintifice pentru adulti, carti pentru copii si tineret, albume si reviste romanesti.

Ziua Limbii Romane va fi sarbatorita pentru prima data de Ambasada Romaniei la Beirut printr-un program desfasurat in colaborarea cu Asociatia Romania Levant si Asociatia de Prietenie Moldo-Libaneza la Centrul Cultural CLAC Sin El Fil, vineri, 6 septembrie 2013, in intervalul 17.00-19.00. Cu aceasta ocazie, sub indrumarea doamnei profesoare Anca Chaito, copiii comunitatii romanesti vor prezenta un program artistic si vor recita poezii dedicate limbii romane. De asemenea, romanii originari din Romania si Republica Moldova rezidenti in Liban vor fi invitati la o conferinta pe tema importantei Zilei Limbii Romane, 31 august, in istoria romanilor.

Ziua Limbii Romane in comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei

Conform traditiei, Institutul Cultural Roman organizeaza anual la Bucuresti, Chisinau si in alte comunitati romanesti din statele vecine, manifestari culturale prilejuite de Ziua Limbii Romane, la care participa personalitati ale vietii culturale si artistice romanesti.

Anul acesta, seria de evenimente va incepe cu un concert extraordinar sustinut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful „Crai Nou” din Alba Iulia, pe 29 august, de la ora 20.30, la Casa de Cultura din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR in organizarea evenimentului este Comunitatea Romanilor din Serbia.

Vineri, 30 august, ora 19.00, va avea loc un concert extraordinar sustinut de formatia de muzica folk Pasarea Colibri la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” din Chisinau. Revenind dupa multi ani la Chisinau, Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Teo Boar vor incanta cu aceasta ocazie publicul de dincolo de Prut cu melodii foarte cunoscute, precum Andrii Popa, Esarfa in dar, Vara la tara, Miruna, Vinovatii fara vina etc.

In comunitatile de romani din Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate pe 30 august 2013, in localitatea Pocrovca Noua, raionul Ismail si pe 31 august 2013, in localitatea Barta, raionul Reni, doua concerte ale lui Tudor Ungureanu si grupul Stefan Voda din Capriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte doua reprezentatii ale Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii traditionale romanesti din Basarabia Istorica. Partener al ICR in organizarea evenimentului este Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

Seria de evenimente dedicata Zilei Limbii Romane se va incheia pe 8 septembrie 2013, cand este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernauti, 2013, in sala Teatrului Olga Kobyljanska. Concertul este inclus in programul manifestarii „Limba noastra cea romana” organizat de Societatea pentru Cultura Romaneasca „Mihai Eminescu” din Cernauti in parteneriat cu Uniunea Interregionala „Comunitatea romaneasca din Ucraina”.

Intrarea la toate manifestarile culturale mentionate mai sus este libera.”

Crestin ortodox

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii