Eusebiu Camilar (1910 – 1965)

21 Nov 2013 by admin, Comments Off on Eusebiu Camilar (1910 – 1965)

Nãscut la 7 octombrie 1910, în comuna Udesti, judetul Suceava, din pãrintii Ion si Natalia Camilar (n. Motrici), tãrani. A urmat Scoala popularã din comuna natalã si Liceul “Stefan cel Mare” din Suceava. Debut în 1929, cu versuri, în “Moldova literarã”, revista Societãtii Literare “Tinerimea” din Mihãileni. A murit la Bucuresti, la 27 august 1965.


În legãturã cu numele „Camilar”, scriitorul povestea o legendã, al cãrei autor era, se pare, chiar el: demult, un pâlc de oaste turceascã, niste „cãmilari”, conducãtori de cãmile, poposise în sat si rãmãsese acolo, „pe prispe”. Neamul lui patern ar fi avut legãturã cu acesti „cãmilari” din vechime. Alte etimologii sunt, totusi, mai probabile. Într-un studiu etnografic, publicat sub egida Academiei Române* cercetãtorul Tudor Pamfile mentioneazã un cuvânt descoperit într-un document din Mãscurei-Tutova: „adesea, pe hotare, dela piatrã la piatrã ori dela movilã la movilã, hotarul se fãcea mai lãmurit prin sãpare de sant si ridicare de pãmânt, care se numea brazdã sau cãmil.”

* Am regãsit acest cuvânt în „Dictionarul limbii române. Întocmit si publicat dupã îndemnul si cu cheltuiala Maiestãtii Sale Regelui Carol I”, Bucuresti, Librãriile SOCEC & Comp si C. Sfetea, 1913: „cãmil” – câble, cordage, dérayure – cablu, funie groasã de corabie, otgon, funia cea mare a nãvodului, dar si rãzor, hat”. Desigur, sensul al doilea, rãzor, brazdã, hat, pare mai apropiat de realitatea satului. Mai plauzibilã e însã originea numelui dintr-o poreclã, legatã de un joc funerar, de priveghi. Florea Marian descrie pe larg desfãsurarea jocului, care poartã în alte regiuni numele „de-a calul”, si este jucat si de copii. Într-o notã, Florea-Marian precizeazã cã jocul „de-a cãmila” este „uzitat” în orasul Suceava. Se poate vedea cã existã o legãturã între joc si legenda numelui, asa cum o povestea scriitorul: bãnuind cã la originea jocului stã o întâmplare realã, a imaginat scena poposirii „cãmilarilor” înfrânti, pe prispele udestene.

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii