Mihai Dascălu / Chişinău: „Melidonium” – model al demnităţii patriotice

22 Nov 2013 by admin, Comments Off on Mihai Dascălu / Chişinău: „Melidonium” – model al demnităţii patriotice

Romania mareFelicitari colectivului Redactiei pentru munca si abnegatie.
In lumea asta noua, dar plina de reprosuri, calitatea de a fi competitivi nu e ultimul din semnele ce va caracterizeaza.
Dintr-un anumit unghi de vedere, efortul Revistei Dumneavoastra aseamana uluitor chinurilor anticului Tantal, caci va vad antrenati in vesnica cautare a izbavirii de pedeapsa pacatosilor. Mai ales acum, cand „Maldova intreaga” s-a inghemuit intr-o suburbie a slavitului oras Chisinau. Chit, ca acesta s-a si auto-intitulat ditamai „capitala” a Vlaquia Minor, uitand „cavalereste” ca e pe deplin responsabil de promulgarea separatismului, dezintegrarea Basarabiei, iar sorgintea sa „statala” e de un rosu artificial, la infinit.
E clar ca urmeaza sa fiu succint, dar durere e prea mare, ca sa n-o insir. Hai ca si dincolo de Prut naratiunea emana o nuanta mai mult decat rozovioara.

Ex.: 1. Orice manual scolar indica granita Ro la est cu… Moldova -?; de parca Principatul n-ar fi parte constitutiva a Tarii.
2. Urmareste, apoi, harti „moderne”
celendo.ro/HartiRegiuniIstoricesau –google.md, unde Tara Moldovei apare divizata in regiunile: Moldova -?, Basarabia, Bucovina, Bugeac. Sa inteleg ca nitam-nisam, asa , lejer, noi trecem pe cararea agresorului? Demnitatea noastra, precis, undeva s-a evaporat. Ori, Moldova cunoaste o singura diviziune: Tara de Sus / Tara de Jos. Am putea vorbi inca, cu oarecare rezerve, de Basarabia – cea istorica. Si punctum. In rest, raman judetele, unitati administrative autohtone, atat de proprii subzistentei noastre.
3. Nu stiu cum se face, dar in ultima vreme multime de „moldoveni” sunt accidentati in Iasi. Dovada peremptorie a denaturarii realitatii cu haotice cuvinte “moldovean – roman“ nu doar din partea agresorului (www.bzi.ro): “Doi tineri moldoveni au fost tamponați, ieri seara, pe o trecere de pietoni din Iași, notează bzi.ro.” ). Regretabil, dar tampenii gen „moldovenismul” contemporan intalnim la tot pasul.
4. Te pune la pamant atitudinea ignoranta a maturilor din Republica Moldova – si nu numai – care aievea se dau cu toponimia: Chisinau – capitala comunei Bubuieci. Se mai vorbeste prin municipiu, precum ca Moldova nu are Munti. Ca sa vezi! Nu are Mare.    Asta-i!

Note bene. Si-au facut “Maldova” lor, pe dealul Narnovei, langa sat Vanatori, Nisporeni (sub Ungheni). Spre buna placere a suzeranului.
Se vede ca bunul Dumnezeu ne pune inca la incercare credinta in legamantul lasat de Marele Voievod de a sta straja la hotare, a pazi acest pamant. Cu atat mai adanc e pacatul celor nedemni de a se numi fii ai unui popor nenorocit.

 

Succes.

Cu respect,
Mihai Dascălu / Chisinau

 

Sursa: Revista Melidonium

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii