Prof. dr. ing. Valeriu Dulgheru: Scenariul pesimist pentru Ucraina este pus în pericol

2 Mar 2014 by admin, Comments Off on Prof. dr. ing. Valeriu Dulgheru: Scenariul pesimist pentru Ucraina este pus în pericol

Dacă Ucraina se va scinda, va fi război. Prima dată vor pierde Crimeea, pentru că vom interveni cum am făcut în Georgia

(Oficial rus citat de Financial Times).

 

Ameninţarea făcută de oficialul rus în mod neoficial şi incognito se conturează. Ieri, în seara de sâmbătă într-o şedinţă extraordinară Consiliul Federaţiei Rusiei prin vot unanim (87 voturi „Pro” i-a acordat preşedintelui Putin (la cererea acestuia „În legătură cu situaţia extraordinară din Ucraina unde sunt ameninţări asupra vieţii cetăţenilor ruşi, a contingentului militar cer dislocarea trupelor până la normalizarea situaţiei”!!!) dreptul de a introduce trupe armate pe teritoriul surorii sale Ucraina. Nici un vot împotrivă (Vă daţi seama ce creaturi sunt aşa numitele ramuri independente ale puterii de la Kremlin! Nicio minte trează nu s-a găsit în acest for suprem al Rusiei). Nicio abţinere într-o problemă atât de importantă ce ţine de soarta fraţilor lor ucraineni! Nici una!!! Buni fraţi, n-ai ce zice! Mai mult ca atât şedinţa a fost prezidată de o femeie, care a cerut insistent votarea trimiterii armatei în Ucraina să ucidă oameni paşnici (de regulă, în războaie cei mai afectaţi sunt copiii, femeile şi bătrânii care nu se pot apăra). Preşedintele interimar al Ucrainei Al. Turcinov a cerut autorităţilor ruse să-şi retragă unităţile armate din peninsula Crimeea. „Consider ceea ce se întâmplă drept o invazie armată şi o ocupaţie, care încalcă toate acordurile şi normele internaţionale…Unităţi armate ale flotei ruse blochează aeroportul din Belbek, situat în apropiere de Sevastopol, în care se află militari şi grăniceri ucraineni…Afară – militari cu trese şi înarmaţi fără semne distinctive, dar care nu îşi ascund apartenenţa. La Simferopol, capitala Crimeii, bărbaţi înarmaţi au preluat controlul asupra aeroportului şi nu disimulează apartenenţa la forţele armate ruse” declară ministrul ucrainean de Interne interimar, Arsen Avakov. „O astfel de intervenţie ar însemna începutul războiului şi sfârşitul oricăror relaţii cu Federaţia Rusă” a declarat premierul ucrainean Arseni Iatzeniuc. Până aici a fost „frăţia multiseculară ruso-ucraineană”. Dacă se va forma în Crimeea un fel de Transnistrie ucraineană, atunci soarta acestei regiuni va fi tristă. Probabil o va aştepta soarta Transnistriei, care lâncezește în suspans de un sfert de secol…Nu cred că meschinul Putin va îndrăzni să includă Crimeea în componenţa Rusiei. Rusia, asemenea unei găini de la gunoişte, se va înconjura din toate părţile de grămezi de gunoi, precum Abhazia, Osetia de Sud, Cecenia, Transnistria. Poate că nici aici nu e sfârşitul. Numărul acestor grămezi, fără nicio perspectivă istorică, se va mări” consideră redactorul-șef al revistei „Ї”, Taras Vozniak.

De menţionat că decizia de introducere a armatei în Ucraina coincide practic cu declanşarea războiului Rusiei împotriva Republicii Moldova (2 martie 1992) tocmai în momentul când la New York se desfăşura ceremonia primirii Republicii Moldova în ONU. Şi decizia Consiliului Federaţiei al Rusiei a fost luată în momentul când Ucraina este tot mai mult decisă să ia cursul proeuropean. Cred că de data aceasta „strategul” Putin a cam dat-o în bară. Ucraina nu este Republica Moldova şi nici Georgia. Dar şi reacţia comunităţii internaţionale de această dată nu se compară cu cea din perioada războiului Rusiei contra Georgiei sau a Rusiei contra Republicii Moldova. Mai există şi garanţiile unor garanţi internaţionali care iau asigurat pe ucraineni să se debaraseze de armele nucleare (Ucraina a semnat în 1992 Tratatul pentru Reducerea Armelor Strategice (START), prin care ceda Rusiei toate armele nucleare) în schimbul respectării integrităţii teritoriale şi suveranităţii. „Ceea ce se întâmplă în prezent în Crimeea ne îngrijorează. În aceste zile trebuie să se facă totul pentru a păstra integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus cancelarul german Angela Merkel. „Statele Unite va fi de partea comunităţii internaţionale, care cu siguranţă va taxa orice intervenţie militară” a declarat preşedintele SUA Barac Obama. „Fiecare moment în care Statele Unite şi aliaţii noştri nu reacţionează trimite un semnal către preşedintele Vladimir Putin, că poate fi şi mai ambiţios şi mai agresiv, în intervenția sa militară în Ucraina. Există o varietate de opţiuni dure la dispoziția noastră în acest moment, fără a implica forţele militare” se spune în declarația senatorului american John McCain. „Agresiunea Rusiei în Republica Moldova, Georgia şi acum Ucraina demonstrează, repetat, dorinţa Federaţiei Ruse de a restabili dominaţia în vecinătate aşa cum a fost pe timpul Rusiei ţariste şi a URSS-ului. PL considera că pretinsele „argumente” şi pretextele dubioase ale Rusiei de „protejare” a cetăţenilor ei nu sunt decât nişte invenţii şi poveşti pentru copii. Adevărul este că Rusia nicicum nu se poate debarasa de politica sa imperialistă”, se menționează în declarația Partidului Liberal din Republica Moldova. „Îmi exprim îngrijorarea faţă de situaţia din Ucraina. Comunitatea internaţională trebuie să se implice cât mai rapid în soluţionarea acestei crize. Deciziile Federaţiei Ruse afectează grav pacea şi liniştea din regiune, precum şi din lume, iar consecinţele pot fi dramatice! În aceste momente de grea cumpănă, îmi exprim solidaritatea cu poporul ucrainean şi îmi doresc ca lucrurile să revină la normal!”, se menționează în mesajul liderului PLDM Vlad Filat.

Încă o dată în plus a fost demonstrat faptul că CSI este o făcătură rusească, sub acoperişul căreia Rusia vrea să refacă imperiul sovietic. Conform statutului acestei organizaţii decizia de a introduce armata într-o ţară membră CSI trebuia să fie luată de comun acord cu ceilalţi membri. Va fi o lecţie în plus pentru naivi de alde Nazarbaev, Lukaşenco, Aliev ş.a. ce înseamnă CSI şi „Uniune Vamală” pentru Rusia.

Să ne punem întrebarea: de ce Putin a făcut acest truc cu susţinerea Consiliului Federaţiei atunci când putea oricând din propria voinţă să trimită trupele în Ucraina (cum, de altfel, deja a procedat cu trupele aflate pe teritoriul Ucrainei, dar şi în alte zone fierbinţi ale fostei u.r.s.s.)? Poate Putin vrea să aibă un as în mânecă la viitoarele tratativele în problema Ucrainei cu participarea granzilor europeni şi a SUA, să se târguiască? Nu este în stilul rusului să cedeze atât de uşor plecarea slugilor de sub oblăduirea lor. Republicii Moldova ia rupt Transnistria, Georgiei – Abhazia şi Osetia de sud. De la Ucraina vrea să se căpătuiască cu Crimeea sau cu un statut special al ei, care să-i permită prezenţa ei pe peninsulă.

Deocamdată evenimentele din Ucraina iau o turnură tot mai alarmantă pentru întreaga comunitate internaţională, inclusiv, pentru republica Moldova. Declarând în cuvinte că respectă integritatea Ucrainei (vedem seară de seară cum respectă ei integritatea Ucrainei!!!) Rusia prin fapte se implică tot mai mult în treburile interne ale Ucrainei. Drept dovadă sunt evenimente din Crimeea (Simferopol, Sevastopol), Har’kov, Doneţk, Lugansk, Mariupol. Gloatele ridicate la nesupunere de ei scandează lozinci „Rusia”, arborează steagul Rusiei în locul celui ucrainean, doboară autorităţile locale, iar ei, ruşii, nu au nicio legătură cu aceste evenimente!!! Armate de deputaţi ruşi gen Jirinovskii şi compania invadează peninsula Crimeea acum în această perioadă fierbinte, iar autorităţile ruse declară că sunt în turism. „Avem două olimpiade: una la Sochi şi alta la Kiev. La Sochi am câştigat multe medalii, iar la Kiev niciuna” declarase câteva săptămâni în urmă excentricul istoric, scriitor şi ultranaţionalist rus Al. Prohanov. Probabil, acum ruşii doresc să recâştige măcar o „medalie de aur” – Crimeea, chiar dacă preţul ar fi de mii de victime. Ce contează!

Armate de tot soiul, inclusiv „stele ale estradei ruse” au aterizat sâmbăta trecută, chiar în prima zi a primăverii, la Sevastopol (în aer Ucraina a pierdut orice control. Avioane militare şi civile ruseşti aterizează fără nicio învoire pe aeroporturile din Crimeea), probabil pentru a serba victoria. Câteva zile în urmă Rusia efectua aplicaţii militare la graniţele Ucrainei, demonstrându-şi muşchii, declarând însă că sunt unele ordinare (adevărat Vanda acest Putin. A planificat desfăşurarea aplicaţiilor militare din timp, dar, întâmplător, au coincis cu evenimentele din Ucraina!!!). Acum îşi demonstrează şi pumnii moscăleşti. În adevărat stil rusesc. Pe întreaga peninsulă Crimeea trupele ruse se primblă ca la ei acasă, ocupă aeroporturi, administraţii etc. în afara teritoriului prescris de Acordul dintre Ucraina şi Rusia referitor la baza militară de la Sevastopol, iar ei spun că nu sunt ale lor ca mai apoi să recunoască că vehiculele blindate observate în Crimeea aparţin Federației Ruse. Nou instalatul premier (nu rămâne nicio îndoială că e făcătura ruşilor) al autonomiei din Crimeea, Serghei Aksionov (un fel de Smirnov al Crimeii cu un trecut nu tocmai adecvat funcţiei) confirmă că în regiunea autonomă ucraineană prorusă operează militari ruşi explicând „Am stabilit să cooperăm cu Flota rusă de la Marea Neagră pentru protejarea obiectivelor de importanţă vitalăRusia va acorda ajutor financiar Ucrainei pentru Crimeea (întocmai ca în Transnistria). Chiar că sunt cu totul scrântiţi la minte oficialii ruşi, care gândesc că cineva îi mai crede. „Nici usturoi nu au mâncat. Nici gura nu le pute”. Nici chiar fraţii lor de sânge nu-i mai cred, atât de duplicitari sunt.

Putin declară cu emfază că îşi va apăra concetăţenii lor oriunde ar fi (mă întreb, însă, de ce nu se bagă cu ajutorul lui şi în Germania, SUA, Franţa, unde trăiesc mulţi concetăţeni de-ai săi, cărora le sunt lezate „drepturile de a vorbi în limba rusă”?). În Ucraina, Republica Moldova se poate fiindcă, din nefericire pentru noi, facem parte din această anacronică „străinătate apropiată” a Rusiei (China cu care are peste 1000 km de hotar comun nu face parte din această „străinătate apropiată”). De ce însă nu şi-ar chema concetăţenii săi, care s-au împrăştiat în toată lumea, să respecte legile ţărilor, în care s-au oploşit? „Ya nikogda ne vyuchyu etu ihniyu movu (Eu niciodată nu voi învăţa această limbă a lor (limba ucraineană – n.n.)” declara o Maria Ivanovna la Simferopol. Întocmai ca o altă Marie Ivanovna de la Komrat „My skajem rechitel’noe net rumynskomu yazyku v Moldove (noi vom spune un „nu” categoric limbii române în Moldova)”. Care este deosebirea? Niciuna, fiindcă naşul lor este unul: Putin. „Nu mai este prinţîpuri. Nu mai este moralitate. Enteresul şi iar enteresul” ar spune I.L. Caragiale. Interesul rusesc.

Valeriu Dulgheru

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii