Gheorghe A. M. Ciobanu: ,,Primii fiori” ai mei, la ,,Muşatinia”

21 May 2014 by admin, Comments Off on Gheorghe A. M. Ciobanu: ,,Primii fiori” ai mei, la ,,Muşatinia”

Gh.A.M.CiobanuCu zece ani în urmă, eram la ,,primul meu rendez-vous” editorial, încredinţând tinerei ,,Muşatinia”, cele dintâi înfiorări ale mele, în meşteşugul literar. Astfel, în anul următor, cu o copertă adolescentină, ce reproducea culorile de miraj ale unei ,,Singurătăţi” victoriene – Stanciu – a văzut lumina tiparului volumul, el în sine o capodoperă ,,gutenbergiană”, postfaţat de universitarul de altitudine Tudor Ghideanu şi grafiat portretistic de sculptorul Demo, volum ce cuprinde în el acel ,,taifas” al autorului, purtat, juvenil, cu frumosul condeiesc.
,,Primii fiori”… Prima mea poposire în lumea cuvântului scris, primele mele îndrăzneli literare, în una din cele mai îndrăzneţe şi ele, domenii ale creativităţii umane. Şi toate, dăruite contemporan unui non-stop cultural, prin la fel de curajoasa Editură Muşatinia. De aceea, parafrazând denumirea unui film ,,mare” al lui ,,ieri”, voi şopti mereu: ,,Muşatinia, dragostea mea”. O ,,Muşatinie” dominant spirituală, ca şi Voievodul cu acelaşi nume, turnat, în viziune zaharesciană, din veşnicie şi din bronz, veghind Oraşul multisecular.
Deşi, nu de mult, a trecut pragul unui prim deceniu, ,,Muşatinia” muşatină s-a proiectat pe tot spectrul editorial al lumii moderne, de la literaturi polivalente, la arte de paletă şi de ,,cheia sol”, de la eseu şi lungi notări de marco polo, la îndrăznelile metafizice ale unor ,,Dincolo”. Cu alte cuvinte, nu o editură pe profil, ci una enciclopedică, universală, adresabilă unui public foarte larg. O are gradul de penetrabilitate, de ierarhizare al acestora, stabilit prin aceşti parametri.10
Fiindu-mi foarte apropiată, i-am putut urmări, direct şi indirect, evoluţia şi la nivel de spiritualitate sau opţiune contemporană şi ca o estetică, ce să răspundă optim unei culturi polivalente, psihocentriste şi vizual-solarice. O ,,Muşatinia” la care, directorul editorial al ei, Emilia Ţuţuianu Dospinescu, împreună cu soţul, s-au alăturat unei tipografii din judeţul Bacău, ce concretizează de minune întruchipările structural-estetice realizate de ei. La aşa o editură, o tot aşa tipografie. De aici şi succesul repetat pe care ,,Muşatinia” l-a reputat la multiple Târguri de Carte.
O Editoare şi o Editură, amândouă credincioase principiului ,,aut, aut”. De aici şi expansiunea internaţională, prin internet, sau prin revista Melidonium a Muşatiniei. Prin urmare, editura a devenit un ,,cotidian” de extensie planetară, iar a doua, un ,,best-seller” care, imediat după apariţie, devine cu statut de ,,s-a epuizat”. Un conţinut enciclopedic, bogat ilustrat, inedit documentariu şi realizat într-un colorit feminin. Trei ipostaze ce fac din ,,Muşatinia”, un evantai triadic de cultură.
,,Primii fiori” ai mei întru condei au devenit în timp, până mai ieri, prin ,,Muşatinia”, tot editându-mi carte după carte, a fi buchet de astfel de înfiorări, unite, metaforic, în volumul nescris încă, şi-având, ca denumire, cuvântul ,,Plurifiori”.

 

Gheorghe A. M. Ciobanu

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii