Părintele Arsenie Boca: ,,Cum a murit Constantin Brâncoveanu şi copiii săi”

17 Jul 2014 by admin, Comments Off on Părintele Arsenie Boca: ,,Cum a murit Constantin Brâncoveanu şi copiii săi”

Plenipotentiarul venetian la Tarigrad, Andreea Memno, a fost de fata in ziua de 15 august (Sfanta Maria) 1714, la scena executiei lui Constantin  Brancoveanu Voda si a membrilor familie sale, ucisi din porunca sultanului Ahmet. In scrisoarea sa catre dogele Venetiei, plenipotentiarul sau raporteaza astfel:

“Duminica, 15 august de dimineata, s-a taiat capul batranului principe al Valahiei, tuturor fiilor lui si unui boier care ii era vistier. Iata cum s-a facut:

Inca de dimineata sultanul Ahmet se puse intr-un caic imparatesc si veni la seraiul zis foisorul Ialikiacs, pe canalul MArii Negre, in fata caruia era o mica piatra, unde au adus pe Brancoveanu  Voievod, pe cei patru baieti ai lui si vistierul Vacarescu, i-au pus in genunchi unul langa altul, la oarecare departate, un gade le-a scos caciulile din cap si sultanul i-a mustrat facandu-i haini. Apoi le detera voie a face o scurta rugaciune.
Inainte de a se ridica securea asupra capului lor, fura intrebati de voiesc sa se faca turci si atunci vor fi iertati.

Glasul cel inabusit de credinta la batranului Brancoveanu  rasuna si zice, spaimantat de aceasta insulta: “Fii mei! Iata, toate avutiile si tot ce am avut, am pierdut. Sa nu ne pierdem insa sufletele! Stati tare si barbateste, dragii mei, si nu bagati seama de moarte: priviti la Hristos, Mantuitorul nostru, cate a rabdat pentru noi si cu ce moarte de ocara a murit; credeti tare intr-u acesta si nu va miscati, nici va clatiti din credinta cea pravoslavnica pentru viata si lumea aceasta.”

La aceste cuvinte, Ahmet se facu ca un leu turbat si porunci sa li se taie capetele.

Gadele infiorator, ridica securea si capul marelui vistier Enache Vacarescu se rostogoli pe pamant.

Apoi incepu cu uciderea copiilor.

Cand gadele ridica securea la capul feciorului celui mai tanar al domnitorului, Beizadea Mateias, numai de 16 ani, acesta se ingrozi de spaima. Sarmanul copil, vazand atat sange de la fratii lui si de la Vacarescu se ruga de sultan sa-l ierte, fagaduindu-i ca se va face turc. Insa parintele sau, domnul al carui cap cazu in urma, infrunta pe fiul sau si zise: ”Mai bine mori in legea crestina, decat sa te faci pagan, lepadandu-te de Iisus Hristos, pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant!”

Copilasul asculta si, ridicand capul cu glas ingeresc zise gadelui: “Vreau sa mor crestin, loveste!”

In urma ucise si pe Brancoveanu.

O, Doamne! O, Doamne! Pana imi tremura cand va scriu, Excelenta, ceea ce am vazut…

Ma intreb [daca] putut-a fi de fata cineva sa nu fi plans, vazand capul nevinovatului Mateias, tanar-tinerel, rostogolindu-se pe jos langa capul parintelui sau, care se apropiase de al copilului… parea a-l imbratisa…

Gadele, stropit de sangele cresitinesc, face un salut sultanului si se retrage. Sultanul, insotit de plenipotentiarii Germaniei, Rusiei, Angliei, se ridica sa plece. Vazandu-i cu ochi lacrimati, spuse sultanul ca regreta acum ceea ce a savarsit.”

Părintele Arsenie Boca – Cărarea Împărăției

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii