Mihai Eminescu: “Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate”
„Nimic nu e mai periculos pentru conștiința unui popor decât priveliștea corupției și a nulității recompensate […]. Aceasta priveliște îi ia poporului încrederea în valoarea muncii și în siguranța înaintării prin merit. Dându-le zilnic exemplu ca, fără a ști ceva și fără a fi muncit, cineva poate ajunge bogat și om cu vază […] contagiul intelectual devine din endemic epidemic, trece de la restrânsul grup […] la grupuri din ce în ce mai numeroase de cetățeni.”
Mihai Eminescu, Opere, XIII, Editura Academiei RSR, București, 1985, p.124
„Voi arătați prin zilnica pilda ca coruptia e mijlocul cel mai lesnicios de trai în România. Acesta este spiritul cel rau care desface societățile românești și le nimicește pan-in sfarsit; acesta este veninul care da loc la mișcari sociale și la nemulțumire […] contribuie a destrama spiritul public, a-l face să nu mai crează nici în drept, nici în bine, a nu mai aștepta nimic de la munca, totul de la tertip si de la apucatura “
Mihai Eminescu, Opere, XIII, Editura Academiei RSR,Bucuresti, 1985, pp.111-120