Arcadie Gherasim: Aventuri periculoase

1 Nov 2014 by admin, Comments Off on Arcadie Gherasim: Aventuri periculoase

Chiar dacă actuala coaliţie de guvernământ a adus Republica Moldova în albia stabilităţii, previzibilităţii şi parteneriatului sincer si firesc cu cele mai mari puteri mondiale – UE şi SUA, mai mulţi cetăţeni moldoveni vor, cu tot dinadinsul, ca, în actuala campanie electorală, să încerce marea cu degetul. Unii vor să o facă din ciudă, alţii din invidie, ceilalţi din ură, ignoranţă sau simplă curiozitate – adică ia să vedem noi ce va ieşi dacă vom vota nişte indivizi sau partide mai deocheate, mai gălăgioase, mai obraznice sau care nici măcar nu stiu care este bugetul de stat şi în ce an a fost adoptată Declaraţia de Independenţă.

Că există o astfel de tentaţie a unor alegători de a-i cocoţa la cârma statului pe Grigore Petrenco, Renato Usatâi şi Eduard Muşuc şi de a-i demite pe Iurie Leancă, Natalia Gherman şi Maia Sandu o demonstrează recentul sondaj de opinie, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor. Conform rezultatelor obţinute, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Voronin, Dodon şi Usatâi ar obţine 37,4% din voturi, pe când PLDM, PD şi PL s-ar mulţumi cu doar 34,5% din sufragii. Cu alte cuvinte, la guvernare în Republica Moldova ar putea veni forţe antieuropene, proimperiale şi revanşarde care ar tulbura atât de mult acest stat încât este greu de presupus cu ce se va termina aceasta eventuală aventură a electoratului moldovenesc.

Ori, dacă e să analizăm declaraţiile şi programele lui Voronin, Usatâi şi Dodon, odată aceştia ajunşi la putere, Republica Moldova va abandona calea de integrare europeană, va intra în Uniunea Vamală, va deveni o federaţie compusă din cel puţin trei entităţi, prezenţa armatei ruseşti va fi legalizată şi extinsă prin crearea unor baze militare strategice ale Federaţiei Ruse, limba rusă va deveni cea de-a doua limbă de stat, se va renunţa la orice ajutor occidental prin suspendarea relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Moldovenii vor pierde dreptul de a călători vără vize în UE, se va sista finanţarea proiectelor susţinute de UE şi SUA.

 Republica Moldova va fi transformată într-un cap de pod al militatismului şi expansionismului rusesc în coasta Ucrainei şi la frontiera cu UE, ceea ce ar izola-o şi exclude din rândurile statelor civilizate şi independente ale lumii. Justiţia va fi implicată in răfuielile politice, libertăţile cetăţeneşti vor fi restrânse, vor începe represiuni care se vor solda cu exodul masiv al tinerilor din ţară.

Desigur că forţele proeuropene vor riposta şi această confruntare s-ar putea solda cu serioase ciocniri armate şi vărsări de sânge. Chişinăul va fi asediat de forţele militare transnistrene şi bandele înatmate pe care deja le pregăteşte Moscova, racolând tinerii găgăuzi în echipe teroriste.

Punând mana pe Moldova, Putin va face ceea ce face acum în Donbas şi Crimeea: execuţii publice, epurări, răpiri de persoane neconvenabile. Dacă nu mă credeţi, staţi de vorbă cu ucrainenii şi tătarii din Crimeea şi veţi afla ce-i asteaptă şi pe miile de moldoveni.

De data aceasta Putin nu va mai repeta greşelile din trecut şi degeaba işi fac iluzii unii moldoveni că vor reveni colhozurile şi pâinea de 16 kopeici.

 Rusia demult nu mai este o ţară comunistă sau socialistă. Rusia este o ţară capitalistă şi, aducând ţăranii moldoveni la sărăcie lucie, oligarhii ruşi vor cumpăra fiecare metru pătrat de pământ moldovenesc. Ei au miliarde de dolari, noi avem doar iluzii şi s-ar putea să ne amintim cu dor cândva de oligarhgii noştri.

Moldova va fi băgată în datorii, aşa cum se procedează cu Kârgâzstanul, Belorusia şi Aremenia.

 Dictatura putinistă, îmbinată cu dezmăţul autohton, va finaliza cu succes procesul de deznaţionalizare a moldovenilor.

 Vor umplea din nou Siberia cu copiii nostri şi acest lucru este posibil dacă vom lua în calcul sondajul de opinie dat publicităţii recent de Fondul Opiniei Publice din Rusia. Astfel, conform lui, 48% din numărul cetăţenilor ruşi sunt de părere că în ţara lor ar putea să se repete represiunile staliniste din anii 30.

Este greu de imaginat ca, într-o asemenea situaţie, moldovenii să se simtă stăpâni la ei acasă în următorii 100 de ani. Mai ales că şi Voronin, şi Dodon, şi Usatâi vor fi impuşi să cedeze puterea celor de la Tiraspol şi Comrat, astfel că federalizarea propusă de Dodon îşi va atinge scopul final. O să ne conducă clanuri de oligarhi ruşi şi găgăuzi, generalii ruşi care vor deţine bogăţia ţării deoarece Rusia va investi doar în ei.

 Moldovenii sărăciţi vor reveni la gazele ieftine, drumurile cu borţi, veceul din fundul grădinii şi, în loc de ţară, la un fel de teritoriu care, peste 10 ani, va vota la sigur pentru aderarea la Federaţia Rusă. Dacă, desigur, pănă atunci Rusia nu se va dezintegra.

Cine nu mă crede, să mai treacă odată în revistă cele câte s-au întâmplat pe acest pământ pe parcursul ultimilor 200 de ani. Eu nu-i doresc ţării mele un astfel de viitor. Nu pentru asta ne-au murit în lupte strămoşii.

 

Pentru „Vocea Basarabiei”, Arcadie Gherasim

Foto: http://www.voceabasarabiei.net/index.php/opinii/27065-arcadie-gherasim-aventuri-periculoase

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii