Grigore Vieru: Margareta Cemârtan-Spânu și calvarul siberian

25 Nov 2014 by admin, Comments Off on Grigore Vieru: Margareta Cemârtan-Spânu și calvarul siberian

Nici un roman şi nici un film artistic nu vor fi în stare să redea vreodată calvarul siberian, infernul bolşevic prin care a trecut poporul nostru şi atâtea altel popoare subjugate de  satana roşie.

Margareta Cemârtan-Spânu este una din victimele criminalului regim stalinist. Iar tragicul ei destin reprezintă imaginea dramei întregii Basarabii. Întâlnim în “Amintiri din copilărie” care sunt o faţă opusă luminoasei copilării descrisă de Creangă, pagini tulburătoare pe care le putea aşterne pe hârtie numai un suflet ale cărui frumuseţe şi puritate au fost adânc rănite în copilărie şi adolescenţă. Jilăvindu-mi-s-au ochii şi inima, citind, bunăoară, episodul cu acel  mirific măr dulce şi rumen adus de cineva din Basarabia  la marginea îngheţată a lumii, în Kurgan,  măr pe care nimeni din familie deportată nu îndrăznea să-l consume în dorinţa de a se bucura cât mai îndelung de fermecătoarea mireasmă care le amintea de casa părintească, de ţara din care fuseseră izgoniţi pentru “vina”  de-a fi fost nişte buni gospodari şi de-a avea nişte rude peste Prut. Trebuie să ai o inimă de piatră să nu vibrezi cu toată fiinţa lecturând asemeni pagini.

Bineînţeles că, în ansamblul ei, cartea nu are  pretenţii curat literare, mai ales că acolo-n Siberia, a fost răstignită nu numai fiinţa noastră fizică, ci şi cea a limbii. Destule pagini, însă, captivează prin tragismul trăirii directe a unei realităţi concrete – barbare prin cruzimea ei.

Cartea este o însângerată atenţionare – uitând calvarul bolşevic, riscăm să-l trăim din nou.

Grigore VIERU,

prefațăAmintirea unui calvar de Margareta Cemârtan-Spânu,

Editura FLUX, Tipografia PRAG–3, Chişinău, 2003


FOTO: Tudor Iovu

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii