Vavila Popovici: O seară de neuitat – Joy of the Season!

22 Dec 2014 by admin, Comments Off on Vavila Popovici: O seară de neuitat – Joy of the Season!

„Am putea spune, în aceste zile, că acolo unde nu este muzică, frumusețea este moartă.”

                                                                                            –  Benjamin Disraeli

    În statul Carolina de Nord 9 decembrie a acestui an a fost o zi încă plină de culori fermecătoare ale naturii, zi oarecum pregătită de schimbare, de venirea frigului și a iernii. Întunericul serii apăruse grațios și melancolic. Nevoia de muzică, în special în aceste zile premergătoare sărbătoririi Nașterii Domnului, se simțea ca o certitudine a vieții noastre spirituale. Posibilitatea de a asimila o fărâmă din marile valori sonore ale culturii universale ne-a determinat să căutăm programe și să ne procurăm bilete pentru astfel de concerte.

   La orele 19:30 ne îndreptam spre Duke Energy Ceter for the Performing Art (Centrul artelor performante) din orașul Raleigh, statul Carolina de Nord, pentru concertul „Joy of the Season” (Bucuria sezonului), obișnuit a se ține anual în preajma Sărbătorilor Crăciunului.

   Programul a fost extrem de bogat, susținut de câteva coruri unite: Master Chorale, prescurtat NCMC (North Carolina Master Corale) alcătuită din 200 de voci – 65 soprane, 56 altiste, 33 tenori și 46 bași 46, Chamber Choir (Corul de Cameră) alcătuit din 20 tipuri de voci diferite, East Garner Magnet Middle School Chorus (Corul școlii medii de coruri), Orchestra Camerei formată din instrumente de suflat și de percuție care a inclus viori, violine, violoncel, contrabas, flaut, oboi, clarinet, fagot, corn francez, trompetă, harfă și pian.  La pian a cântat renumita pianistă Susan Mc Claskey Lohr. Au fost interpretate colinde, piese clasice și multe aranjamente, cu piese noi ale compozitorilor contemporani.

   Concertul a fost dirijat de Directorul muzical Alfred E. Sturgis, la care am remarcat, ca și în anii trecuți, aceeași energie, talent și bună dispoziție, reușind, ca de fiecare dată, să ne emoționeze și să ne aducă bucuria în suflete.

   Concertul a cuprins multe piese interpretate cu virtuozitate. Din prima parte menționez impresionanta piesă Ave Maria a lui Franz Schubert, piesă de cult catolică, devenită piesă muzicală de sine stătătoare,  interpretată de Corala și Corul de Cameră. Versiunea latină: „Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum;/ benedicta tu in mulieribus,/ et benedictus fructus ventris tui, Jesus./ Sancta Maria, Mater Dei,/ ora pro nobis peccatoribus,/ nunc et in hora mortis nostrae. Amen.”(Bucură-te Maria, cea plină de har, Domnul este cu tine,/ binecuvântată ești tu între femei,/ și binecuvântat este rodul pântecelui tău, Iisus. / Sfântă Maria, Maica lui Dumnezeu,/ roagă-te pentru noi păcătoșii,/ acum și în ceasul morții noastre. Amin.) Este  unul dintre liedurile lui scrise (compoziții muzicale cu caracter liric),  în engleză numit „Ellen’s Third Song”, (Al treilea cântec al Elenei – Imn Fecioarei), devenit una din cele mai populare lucrări ale lui Schubert, reprodusă de un număr foarte mare de cântăreți sub titlul „ Ave Maria”.

   Cea de a doua piesă a lui Franz Schubert Magnificat in C major, D.486  – muzică sacră – a fost interpretată de Corală, cu cele trei părți ale sale – Allegro maestoso, Andante și Allegro vivace. Deosebit de impresionantă fiind Andantele, pe care soliștii Erica Jackson, Megan Gray, Dominic Go și James Goodnight l-au interpretat superb, emoționându-ne cu vocile lor, piesa terminându-se cu acel Allegro vivace: „Gloria Patri, et Filio, et Spiritui Sancto:/ Sicut erat in principio, et nunc, et semper, et in saecula saeculorum./Amen.”(Slavă Tatălui și Fiului și a Duhului Sfânt:/ Așa cum a fost la început, este acum, și cum va fi mereu, lumea fără de sfârșit./ Amin”.)

  Acest compozitor austriac Franz Schubert (1797-1828), numit și poetul muzicii, în scurta sa viață a fost un exemplu de forță creatoare. Versurile care l-au inspirat pe muzician, au aparținut în general poeților romantici, el beneficiind de o sensibilitate de factură romantică. A scris peste 700 de lieduri, pe versuri de Müller, Goethe, Schiller, Heine și alți poeți, cvartele, piese religioase, piese corale, opere, simfonii. Superbe sunt Ave Maria și Serenada. Romanticul Franz Schubert a dorit să-și doarmă somnul de veci alături de mormântul lui Ludwig van Beethoven, pe care l-a venerat și în umbra căruia a trăit scurta sa viață. Poate de aceea a și scris cugetarea: ,,Omul seamănă cu o minge cu care se joacă șansa și pasiunea“. De abia după moartea sa au realizat cei rămași, adevăratul său geniu.

   Înainte de pauză au cântat eleve ale școlii de muzică, printre care s-a auzit și vocea superbă a unei eleve, cu un ambitus – întinderea muzicală pusă la dispoziție de voce în respectivul context muzical – ieșit din comun. Tot în cadrul programului, una dintre piese interpretată de cor, a fost dirijată de un elev talentat al școlii. Impresionantă aceasta atenție și dragoste acordată tinerilor, viitorilor artiști, despre a căror viață și succes, probabil mulți dintre noi, nu vom mai putea ști!

   În partea a doua a Concertului au fost executate alte piese cu diferite aranjamente, din care nu a lipsit Jingle Bells și în final Joy to the World executat de ansamblurile combinate. Concertul s-a bucurat de un real succes, primind binemeritatele aplauze îndelungi.

   La plecarea din sala de Concerte, ne-a întâmpinat frigul nopții. Pe alei se plimba în tihnă vântul iernatic, tatonând spațiul prielnic pentru instalare. Pășeam fredonând în gând rugăciunea Ave Maria, executată maiestuos de Corală în limbajul universal al omenirii, cel al muzicii.

Vavila Popovici, Carolina de Nord

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii