Prof. univ. dr. Dumitru Mnerie: Demnitatea pe Facebook

2 Jan 2015 by admin, Comments Off on Prof. univ. dr. Dumitru Mnerie: Demnitatea pe Facebook

De când lumea, oamenii, au căutat mereu perfecţionarea metodelor de comunicare, urmărind atât transmiterea operativă a unor veşti, cât mai ales manifestarea intenţiei de discuţie pe diferite teme. Comunicarea depinzând de starea psihică a celor implicaţi activi, contează foarte mult empatia existentă pentru orientarea benefică spre înţelegerea interpersonală. Mijloacele de comunicare s-au dezvoltat continuu, în prezent comunicaţia reprezentând un domeniu prioritar de cercetare ştiinţifică şi de progres tehnologic. Un mare impact pentru toată populaţia globului a fost determinat cu 45 ani în urmă, (29 octombrie 1969), când în premieră mondială, Charley Kline Ga UCLA California) a realizat prima legătură între două calculatoare, apărând astfel INTERNETUL. Ca o consecinţă a acestui pas revoluţionar în comunicaţia virtuală. în 1989, Hm Berners-Lee a pus bazele pentru WWW – World Wick Web. El a scris o lucrare menită să-i convingă pe savanţi, că un sistem global de hipertext era în interesul tuturor. Acest experiment petrecut doar cu 25 de ani în urmă a determinat o accelerare nebănuită a dezvoltării relaționării interumane, a informării operative despre diferite evenimente petrecute pe toate meridianele globului, fără oprelişti ale graniţelor administrative sau a politicilor restricţionate ale guvernelor. Cu doar 10 ani în urmă, tânărul student în informatică, la Harvard, Mark Ziickerberg, (în 2004), la numai 20 de ani, creează site-ul de tip reţea de socializare pe internet, numit FACEBOOK, cu aproape 900 de milioane de utilizatori, din care peste 7 milioane români.

Mesajele transmise zilnic pe FACEBOOK, unele cu scop publicitar, altele reprezentând doar reacţii ale stării de spirit personal, fac posibilă relaţionarea extraordinară între persoane cunoscute sau mai puţin cunoscute, crearea chiar a unor curente de opinie, pe diferite teme. Foarte repede reţeaua FACEBOOK a devenit foarte populară dar şi destul de controversată. Uşurinţa transmiterii unor grupuri de prieteni a propriilor opinii, luarea unor atitudini, făcând abstracție de multe inhibiţii care apar frecvent în discuţiile verbale directe, a determinat, la scară mondială un adevărat fenomen al excelenţei în comunicare, mai ales în jurul unor evenimente de largă cuprindere. Subiectele alese simt foarte diverse, proliferând uneori şi manifestări negative. Efectul nefast pentru utilizatorii implicaţi poate fi mult diminuat prin atitudinea civică a altora care surprind aceste stări de fapt, aplicându-se diferite corecţii, până la eliminare din reţea. Se detaşează deja rolul posibil educaţional al FACEBOOK-ului. Este interesant cum se transmite ,,din om în om”, spiritul de solidaritate, spiritul patriotic, atitudini smerite în zile de sărbători religioase, atitudini revoluţionare la fapte politice incorecte.

În ultima vreme s-au iniţiat mai multe asocieri (chiar fără o structură organizatorică anume sau înregistrări oficiale), care promovează DEMNITATEA. Spre exemplu, prin postările pe contul http s://www.fac eb ook. c om/DemnitateSiResp ect. auto-intitulata Alianţă pentru Delimitate Naţională (ADN) are ca obiectiv fundamental identificarea căilor pentru recâştigarea demnităţii naţionale. Contul https://www-faccbook.com/ despredemnitate. Promovează demnitatea prin cugetări şi exemplificări, iar prin comentariile făcute se definesc şi se stimulează manifestările încărcate de demnitate. Prietenia, dragostea şi respectul pentru oameni, se regăseşte în multe discuţii pe contul https://www.facebook.coin/credintademnitate. iniţiat cu scop cultural, educativ şi socio-umanitar, de către .Asociaţia Credinţă şi Demnitate. In numele cetăţeanului român, membru al Uniunii Europene, au fost lansate scrisori deschise conducătorilor Uniunii Europene, sau alte poziţii politice în numele unor grupuri fomiate ad-hoc, prin intermediul contului htti)s://www.facebook. com/DemnitateRomaneasca. încurajându-se virtutea românilor de a-şi manifesta cu demnitate diferite atitudini. Cu comentarii zilnice în peste 30 de asemenea conturi se discută despre demnitate, în limba română, persoanele, grupurile, comunităţile cuprinse sunt într-o continua extindere numerică, fapt ce îmbucură nespus de mult societatea, crescând astfel mai mult speranţa re-înnobilării sufleteşti a oamenilor. Viteza cu care se pot antrena mase mari de comunităţi umane. în dezbaterii şi luări de poziţie prin intermediul FACEBOOK-ului au determinat chiar o implicare civică excepţională a românilor de pretutindeni, în procesul alegerilor prezidenţiale din România, a alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Fără a-şi dezvălui neapărat o posibilă faţetă ascunsă de formă de manipulare, reţeaua FACEBOOK a contribuit în mare măsură la decizia cetăţenilor de bună credinţă de a-şi exercita dreptul la vot, pe baza unei informări complexe şi judecăţi individuale şi colective, profilându-se mai mult libertatea la opinie, exprimarea liberă, modelul demnităţii, de la forma de virtute personală până la o dimensiune de cuprindere naţională.

Facultatea de INGINERIE din cadrul universităţii IOAN SLAVICI, specializarea Tehnologia informaţiei acordă o mare atenţie pregătirii studenţilor pentru folosirea cât mai eficientă a INTERNETULUI. în cei 15 ani de existenţă a periodicului DEMNITATEA, cu posibilitatea de consultare pe blogul http://deninitateaioanslami.blogspot.io/. S-a dorit mereu întărirea încrederii cititorilor în valoarea faptelor încălcate de DEMNITATE. Ne bucuram să fim mereu mai mulţi cei ce susţinem DEMNITATEA ca pe o virtute înălţătoare, care poate fi atinsă de oricine, capabil s-o înţeleagă şi să şi-o dovedească !

 

DUMITRU MNERIE

PREŞEDINTE AL CONSILIULUI ACADEMIC AL UNIVERSOTĂŢII ION SLAVICI

 

   http://demnitateaioanslavici.blogspot.ro/

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii