Prof. dr. Viorel Roman: Revolta ortodoxă 2015

15 Feb 2015 by admin, Comments Off on Prof. dr. Viorel Roman: Revolta ortodoxă 2015

Rusia, dupa marea vanzare din anii 90, se ridica sub Vladimir Putin din genunchi, nu mai accepta o singura supraputere si e in razboi cu vestul fascist. Grecia premierului Alexis Tsipras si-a recastigat demintatea, refuza colaborarea cu FMI, BCE, CE si cere despagubiri de razboi Germaniei. Premierul Victor Ponta nu semneaza Acordul cu FMI.

Revolta ortodoxa e fireasca. Dupa imensul esec 1989, cand lumea astepta refacerea unitatii crestine, a urmat o perioada de lehamite si de promovarea, fara tragere de inima, a unitatii tehnico-economice mondialiste, fara Dumnezeu: modernizare (laica) fara occidentalizate (religioasa). Asta e marul discordiei, ne asigura Putin, nu Ucraina.

Occidentalii, azi prizonierii unui laicism arogant, unei imagini deformate a islamului si crestinismului sunt si ei in deruta, asa ca greco-pravoslavnicii profita de lipsa de unitate din lagarul catalicilor si protestantilor, adica a catolicilor care au trecut prin Reforma. Ei castige timp pana la Marele si Sfantului Sinod Panortodox de la Constantinopol, 2016.

La inceputul anilor 60, dupa ridicarea anatemei reciproce de catre Patriarhul grec si Papa urma sa aibe locun Sinod Panortodox (ultimul a avut loc in anul 787) simultan cu al doilea Conciliul de la Vatican. Sinodul n-a avut loc din cauza Lagarului comunist. In timp ce Conciliul a pus bazele destinderii, sfarsitului Razboilui Rece si unitatii crestine.

Ce vor greco-pravoslavnicii? Un Imperiu de la Moscova la Muntenegru (A. Dugin), o Uniune Eurasiatica, un URSS fara Karl Marx si izolarea, discriminarea Cortinei de Fier, dar care oricum ar genera a la long aceleasi probleme socio-economice, care au dus la prabusirea Lagarului moscovit. Vezi dictatura de dezvoltare, panortodoxie, panslavism.

Occidentalii s-au luptat mereu pentru refacerea unitatii crestine si salvarea crestinismului oriental amenintat de Islam, cu sabia, cruciatii, cu buna intelegere a egalilor, la Conciuliul de la Florenta 1437 (vezi Biserca unita cu Roma din Ardeal), mai recent cu generozitatea de la Conciliul Vatican II. Crestinismul respira cu doi plamani.

Tensiunile, urmare a lipsei de unitate crestina a dus la deformari grave si in vest: ateism, modernism, materialism, nationalism, fascism, socialism, national-socialism, consumerism. De aceia asteptarile de la Sinodul Panortodox sunt la fel de mari in vest si est. Mai mult decat atata, civilizatia crestina este model pentru intreaga lume

Un mileniu de adversitate a creat insa un intreg catalog de prejudecatii reciproce, care in aceste zile de criza, din Ucraina pana in Grecia, reapar ca cipercile dupa ploaie. Deja simpatia si respectul pentru ortodocsi din anul 1989 e pe cale de dispartie, iar greco-ortodocsii, cetateni de categoria II, se vad din nou amenintati de fantome fasciste.

Cum s-a ajuns aici? Imediat dupa Marea Schisma, in sec. 11-13 Revolutia papala a pus bazele civilizatiei occidentale actuale prin santificarea ratiunii: ratio, stiinta si scoala de la greci; dreptul, individualitatea si proprietatea privata de la romani; ambele puse apoi in slujba esatoligiei si eticii Bibliei. Sinteza straina ortodoxiei. (H.J. Berman; P. Nero)

Occidentalii il preamaresc pe Creator prin munca (dupa protestanti conditia mantuirii), perfectionarea conditiilor de trai, ortodocsi cred ca astfel El este mai degraba trecut cu vederea si tradat.Primii se uita de sus la mizeria materiala din est, ortodocsii cred in superioritatea lor duhovniceasca si soborniceasca. (F. Dostoievski; A. Solgenitin)

Dupa esecul modernizarii tariste, inceput de tarul Petru I, in sec. 20 ortodoxo-comunistii sperau ca imitand revolutia industriala, cu ajutorul unei dictaturi de dezvoltare, ajung din urma si chiar depaseasc occidentul. Eludand insa Revolutia papala, dialogul, unitatea cu Roma, totul s-a naruit, iar azi ortodocsii Putin, Tzipris, Ponta sunt dezorientati.

Ce-i de facut? Lumea asteapta ca Sinodul Panortodox sa depaseasca dezorientarea, revolta actuala prin refacerea unitatii, fara de care civilizatia crestina, fractura dintre est si vest, genereaza conflicte binecunoscute de la de Marea Schisma la Razboiul Rece. Vezi criza de astazi din Ucraina, Moldova, Romania si Grecia.

Istoria fireste nu se repeta, nimeni nu mai vrea un razboi mai ales al crestinilor intre ei, sau o imitare superficiala a vestului, o modernizare fara occidentalizare, ca cea de dupa anul revolutionar 1989. Dorinta de refacere a unitatii crestine in era globalizarii fara granite e mai puternica ca niciodata. Suntem martorii debutului unei noi ere istorice?

Viorel Roman

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii