Jianu Liviu-Florian: Accesul pietonal în istoria banului

25 Mar 2015 by admin, Comments Off on Jianu Liviu-Florian: Accesul pietonal în istoria banului

Accesul pietonal în istoria banului

(pamflet în grai popular)

 

  –         Tu, Sanedere!

  –         Ie, tu Vasalie!

  –         No, amu,  mă luă la zor poliția Călare locală. Acu, nița. Zece minuta.

Că de ce mei io prin centru istoric la Maramu Banu Mare Călare. Pe două roate. Pai, zac: am mai mars. A, ai mai mers. Și, ai mai mere? Ie. Apa, asta ie 1000 de pâini amendă. Și tot așe. Ca di se fac eu infracțiuni din astea ieftine. Păi, zac, nu ie niciun semn. Ba nu l-ai văzt. Păi, pe unde să mei? Pe strada. Nu prin centru istoric. Măi, oameni buni. Bine.  Zic. Nu mai mei. Da să știti de la mine că eu mei cu grije. Că m-au călcat mulți la viața mea. Nu stiți ce fac aștia cu bolizii? Cu blindatele? Cu avioanele? Cu toate mărcile de consumuri? Și  așa, înlemnesc când văd cum se merge azi. Și sunt cu ochii în patru,  de câți neatenți îmi ies în drum. Și plecarăm multămiți. Că nu ne dădurăm/ luarăm amenda.

Și mă uitai în jur. Numa coșuri de gunoaie. Numa terase de fumat și beut. Numa un culorut pentru oameni, de preumblat. Numa fântâni. Să curgă numai lapte și miere. La toate festivalurile gratis. Populare. Europene. Terriene. De năvălit după tinerețe fără bătrenețe, în stradă.

Și  cam înjurai, mă Sanedre. Demenții ăștia din Consiliul Babilonului Siliconului.  Ca una zic: adeca: pas cu pas, și la o adică,  cei cu  spița la spița, încasează amendă drastică. Nu e voie. Că e prea regenerabil și sănătos  In loc de martiflușuri istovitoare pe jos. De Te-ologi.  Pentru  Cruciada Copiilor Universali.

       Și cătai indicatoru, mă Sanedere. Era unu acolo. Lângă prefectură. Pe el scria mare: Acces pietonal. Și un om mare, cu unul mic, lângă el. Acum, eu ce sa zic. Semnul ăsta nu îl știam. Mie ca oralist, fără minimă morală, măcar,  îmi  sugera altceva: acces cu pietate. Adică, mă omule, măi. La pas. La spiță. La balon. La trotinetă. La cărucior. La bicicleta. La luat în brațe, sau în cârcă. Dar ai grija. Meri cu pietate. Să nu calci ca pe piatră. Că sub ea, pământul  rabdă, atâta iarbă. Și dacă l-ați vedea, cum respiră, când ridici pietrele de pe durerea sa…

 

24 martie 2015

 

Jianu Liviu-Florian

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii