Sergiu Găbureac: Postacul

7 Apr 2015 by admin, Comments Off on Sergiu Găbureac: Postacul

Încă de la începutul derulării programului „Homo sapiens” ajuns, după unii specialişti, la al treilea proiect, componenta sa principală, OMUL, a simţit nevoia să comunice. Lelea Safta mi-a făcut, deja, o scurtă trecere în revistă a etapelor comunicării în cadrul unui workshop ad-hoc. Telepatosfera nu a folosit limbajul articulat. Comunicarea se petrecea la nivelul undelor emise de creier. Îmi sunt, încă, proaspete informaţiile privind experimentele telepatice din timpul misiunii spaţiale Apollo 14, cât şi cele de la bâlciul copilăriei mele cu „Lume, lume! Pentru prima oară în oraşul dumneavoastră maestrul care îţi ghicea gândurile!”. Gândul zboară cu viteze cosmice. Se pare că Asociaţia Soacra&Nora a protestat şi atunci, Managerul şef a lansat următoarea etapă logosfera.

Mii de ani i-au trebuit bipedului să articuleze, până a ajuns la peste 6.000 de limbi. Toate din dorinţa de secretizare a informaţiilor! Numai în Papua-Guineea sunt cca 820 de limbi! Vii! Azi, obligată de evoluţia a mijloacelor de transport, a comerţului, a turismului, a tehnologiilor de comunicare… omenirea utilizează, intens, doar vreo 10 de limbi. Francgleza şi mâinile! Are mult umor lelea Safta!

Cu scrisul e ceva mai dificil, deşi ne aflăm, încă în plină etapă a grafosferei, lansată la sumerieni. Dacă te iei după dacologii ultras, cu cele trei fragmente de la Tărtăria, ajungi la alte concluzii! Paradoxal, analfabetismul revine în forţă în lumea civilizată unde scrierea se degradează tot mai mult din cauza intrării, de câteva decenii bune, în etapa cea mai spectaculoasă a comunicării. Audio-videosfera. Utilizarea intensă a tehnologiilor de ultimă oră conduc, desigur, spre un alt tip de analfabetism. De fapt, ne întoarcem la începuturi. Fără virgulă, punct, fără vocale, majuscule şi ceea ce mi se pare cel mai grav, fără literele alfabetului nostru strămoşesc.

*

„Diferenţa de la vorbă la faptă la postaci. Din 21.12.2014 Klaus Iohannis a postat 103 mesaje în 100 zile. Din 21.12.2014 eu am postat 31 mesaje, tot in 100 zile. Zi Iohannis, care din noi doi este mai… postac?”, a scris Băsescu pe contul său de facebook la 31 martie a.c. Nu fac analize gramaticale. Se ştie că fostul preşedinte nu e pe felie (vorba nepotului) la acest capitol. Ca şi la altele. Modul de concepere a paginii de facebook spune multe. Nu are nimic din aerul unui fost preşedinte de ţară, fost „şef de stat”, cum se autointitula. Culmea a numit contul: https://www.facebook.com/PresedinteleTraianBasescu

Ştiam că preşedinte este neamţul nu marinerul! Să fie semnul unui accent de paranoia!? Grav! Revin. Mă interesează doar mesajul în sine, corelat cu noţiunea de postac. Ce crimă a comis Johannis pe https://www.facebook.com/IohannisPresedinte?fref=ts

A comunicat, şi pe cea mai utilizată reţea de socializare, cu poporul, ce face în dealul Cotrocenilor. Nu numai pe celelalte canale obişnuite. M-am obişnuit, deja, cu mesajele sale scurte, fără înflorituri, care rezolvă, în bună parte informarea asupra activităţii instituţiei prezidenţiale. Ehei, unde sunt ieşirile de altădată la oră de seară?! Spre bucuria jurnaliştilor în căutare de senzaţional ! Acum, mulţi au intrat în depresie. Nu ştiu ce să mai inventeze! Breaking News nu mai este nici Breaking şi nici News!

Conţinutul celor 103 mesaje ale preşedintelui nu-l califică deloc a fi postac. În sensul conotaţiei negative date, pe bună dreptate, mercenarilor plătiţi să posteze pe reţelele de socializare virtuale informaţii false sau alarmiste cu scopul vădit al intoxicării, manipulării pe anumite teme. În special politice. Vezi postacii pro ruşi, recent reactivaţi, sau postacii băsişti, dar şi ai altor partide. În general, observ că ei nu-şi declină identitatea şi la poza de profil pun diferite imagini numai chipul lor real, nu. Limbajul postacilor este, în general, unul obsesiv-agresiv, apocaliptic, defetist, chiar ameninţător. Mesajele lui Johannis nu au nimic din toate acestea, el dovedindu-se a fi doar un comunicator. Aşa cum sunt mai toţi cei care utilizează Facebook-ul, Twiter-ul etc.

Oamenii simt nevoia să-şi comunice bucuriile, realizările, impresiile despre un eveniment sau altul, pasiunile, preocupările cotidiene, pun întrebări, cer sfaturi… e o lume diversă, uneori ciudată, aşa cum o vezi şi pe stradă sau la diverse întâlniri. Nu văd nimic nociv într-o astfel de comunicare, ei nefiind în niciun caz postaci! Ce face Demisul prin cele 31 de mesaje postate în ultima sută de zile invocată? Continuă, în fapt, obsesia sa de a da indicaţii, de a băga băţul prin gard şi de a incita. Ceea ce comunică chiar coverul paginii de facebook. Nu se obişnuieşte cu gândul că e pensionar debutant! În realitate, nu cantitatea de mesaje postate, dă calificativul de postac, ci ceea ce urmăreşte autorul lor prin conţinutul lotr manipulator şi ton.

Iată câteva mostre ale Demisului, în afara celui amintit: „Pentru cei care mor de grija altora …” este începutul altei postări al fostului preşedinte de ţară! Nu mai vorbesc de denunţurile sau ameninţările dezonorante pentru un fost „şef de stat” „Această slugă a lui Victor Viorel Ponta trebuie să ajungă urgent în faţa justiţiei.” sau „Lingătorul de clanţe de ambasade occidentale şi admirator de picioare …” ş.a.m.d. Limbaj pe care nici Lelea Saftă nu şi-l permite pe marginea şanţului  tradiţional! Aşa te întrebi, fără să vrei, care o fi postacul?

Pilula destresantă

După împerecherea rechinului cu peştişorul de aur, a rezultat noul peşte de aur care îţi îndeplineşte ultimele 3 dorinţe !

 

*

Toate bune!?!

Ai nevoie de o informaţie?

Mică, mică? O rezolvăm împreună.

Trimite mai departe! Mulţumiri! Să se vadă! Ne-am eliberat de frică!

—————-

Sergiu GĂBUREAC

http://blogulluigabu.blogspot.ro

http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3         

Bucureşti

sâmbătă, 4 aprilie 2015

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii