Dorel SCHOR: Fumio Kitaoka – gravură în lemn

25 Apr 2015 by admin, Comments Off on Dorel SCHOR: Fumio Kitaoka – gravură în lemn

Am cunoscut-o în Tel Aviv pe Mariana Kitaoka, o bună cunoscătoare a artelor plastice. Ea mi-a relatat, apropo de un articol al meu despre pictura pe mătase apărut în revistă, că ruda ei Fumio Kitaoka a lucrat mult şi pe mătase, dar mai ales gravură în lemn. La întrebarea mea dacă are vreun tablou de acesta, mi-a răspuns că are mai multe. Este un bun prilej de a vă prezenta acest gen deosebit de artă.

   Fumio Kitaoka este un nume foarte cunoscut în Japonia şi nu numai. E unul din maeştri japonezi ai gravurii in lemn, care îmbină vechea gravură tradiţională japoneză, colorată, cu gravura occidentală, de preferinţă realizată în alb – negru. Lucrările lui sunt în majoritate figurative, dar nu se refuză abstractului. El are calitatea de a se adapta la expresionismul european, mai ales datorită faptului că după ce a absolvit Academia de Arte Fine din Tokio, a urmat cursurile celebrei Ecole Nationale des Beaux Arts din Paris.

   Cucerindu-şi notorietatea, Kitaoka este invitat apoi să conferenţieze în America. Şi-a imbogăţit mereu opera cu tehnici ale artiştilor occidentali, a contribuit cu noutăţi în percepţie şi perspectivă, s-a remarcat cu o originală direcţie spre abstract şi expresivitate, dar structura sa intimă, individuală rămâne profund niponă. Artistul japonez a revoluţionat arta tradiţională din ţara sa, păstrându-i caracteristicile, dar îmbogăţind-o cu elemente ale cubismului francez şi ale expresionismului german. El a adus în domeniul graficii în lemn din patria soarelui răsare noutatea suprarealismului dinamic pe care l-a combinat cu stilul contemplativ şi ambianţa metafizică japoneză.

    Fumio Kitaoka (1918 – 2007) este bine reprezentat nu numai în muzeele din ţara lui natală, ci şi în numeroase instituţii de artă din lume. Se remarcă în mod special Muzeul de Artă Modernă din New York, Muzeul de Arte Fine din Boston, Muzeul de Arta din Chicago, Muzeul National din Varşovia şi Muzeul Japonez din Israel.

 

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

25 aprilie 2015

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii