Dorel Schor: Itzhak Hanit în linie dreaptă

27 Apr 2015 by admin, Comments Off on Dorel Schor: Itzhak Hanit în linie dreaptă

La Casa Artiştilor din Tel Aviv poate fi vizitată expoziţia permanentă a lui Itzhak Hanit. O expoziţie de gravură, monoprint şi imprimare, la baza fiecărui desen aflânu-se culoarea. Dar cine este Itzhak Hanit? Un om simpatic, popular şi modest, cu o biografie interesantă. Artistul s-a născut la Iaşi, se numea Suliţeanu, nume care ar fi echivalentul ebraicului Hanit. A învăţat întâi la Academia de artă Bezalel din Ierusalim şi apoi la Şcoala Superioară de Pictură din Tel Aviv. A lucrat la televiziunea israeliană ca director de imagine (cameraman) şi scenograf la televiziunea educativă. Îl regăsim acum la sediul Uniunii Artiştilor Plastici în atelierul de gravură.

Până a se consacra gravurii, Itzhak a fost un bun pictor expresionist, figurativ şi parţial abstract, influenţat oarecum de avangarda rusă, de constructivism, de pictorii Paul Klee sau Kandinski. Şi a ajuns curând la concluzia că mai mult i se potriveşte, ca tip de exprimare, grafica în stil geometric-abstract care ar sta, de fapt, la baza modernismului. Încât a trecut la forme stilizate, cu un mesaj emoţionant, căruia i-a acordat un câmp vizual prioritar.

În mod obişnuit, mijlocul principal de expresie al graficii este linia şi desenul, nu culoarea. Itzhak Hanit o reconsideră însă, cromatica oferind lucrărilor o aparenţă naturală combinată cu elemente de stilizare. Compoziţiile sale sunt geometrice, lipsite de disonanţă, sugerând spontaneitate în culori. Stilul lui este asociativ, vizual şi ideatic. Artistul ne invită în universul cosmic, în care predomină mişcarea, dinamica astrelor, firească apariţie a vieţii, evoluţia şi „creaţia” omului… Intuiţie şi spontaneitate, expresivitate şi impact imperativ asupra privitorului, abordare temerară, neconvenţională a temei – iată ce caracterizează lucrările acestui neobosit novator.

Numai în ultimii ani, Itzhak Hanit a vernisat cinci expoziţii personale şi a participat la opt expoziţii de grup în ţară şi peste hotare.

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

30 ianuarie 2015

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii