Dorel Schor: O nevroză, două nevroze

29 May 2015 by admin, Comments Off on Dorel Schor: O nevroză, două nevroze

O NEVROZĂ, DOUĂ NEVROZE (schiță)

  – Ştii la ce concluzie am ajuns? mă întreabă Menaşe.

   – Ai ajuns la o concluzie?! mă mir eu.

   Menaşe despătureşte ziarul cu gesturi leneşe şi-mi arată un articolaş cu titlul “A delapidat un milion”.

   – Tipul ăsta care a escrocat un milion o să scape  destul de ieftin, mă informează amicul meu. Avocatul lui a reuşit să demonstreze în instanţă că n-a făcut-o cu rea intenţie. Clientul lui suferea de nişte complexe încă din copilărie, întotdeauna şi-a dorit un cal de lemn pe care nu i l-a oferit absolut nimeni…

   – Ce legătură are?

   – Are. Acum priveşte aici: “Trei accidentaţi grav pe trecerea de pietoni”. Pot să-ţi relatez conţinutul pentru că am citit. Un cetăţean a intrat cu o sută pe oră în oraş, a lovit în plin trecătorii, unul e în stare disperată şi cine ştie dacă o să scape. Şi era pe roşu… Dar n-o să păţească nimic, ajunge numai să aducă un act medical din care să rezulte că e foarte surmenat, adica lipsit t emporar de responsabilitate deplină.

   – Dar…

   – Nu contează. Uite aici: “Anterprenorul a cerut mită sexuală”. Cu alte cuvinte a profitat de… Femeia l-a dat în judecată, are şi martori, dar respectivului n-o să i se întâmple nimic. Avocatul lui a dovedit că tipul suferă de nevroză, are fobii şi obsesii, ameţeşte când se urcă pe schelă sau vede o femeie frumoasă. Dacă femeia care a făcut plângerea este frumoasă, şi care e instanţa care riscă să spună că nu-i, a pierdut…

   – Nu înţeleg.

   – Nu te grăbi…Mai bine priveşte aici: “Narcoman ademeneşte minore”. Ce zici de asta? S-au întâmplat câteva cazuri, poliţia i-a întins o cursă în care individul a picat. Dar la proces a ieşit basma curată.

   – Cum aşa?

   – Încă nu te-ai prins? Nu a trebuit decât sâ demonstreze că are nevroză. El nu e vinovat, pur şi simplu nu ştie ce face când îl apucă simptomele. Şi îl apucă tot timpul, este dependent de drog şi nu mai răspunde de faptele sale. Un avocat bun va obţine chiar despăgubiri din partea societăţii.

   – Care societate?

   – Societatea… Eu, tu, el, adică toţi cei care plătesc impozite. Ascultă mai bine aici: “Falsificatorii de dolari”. Au pus mâna pe o bandă de falsificatori de dolari care câştiga milioane. Crezi poate că bandiţii o să păţească ceva? Eşti naiv… Avocatul va demonstra că erau nişte bieţi inconştienţi…

   – Cum?

   – Un avocat priceput poate dovedi cu argumente din cele mai logice că dacă erau oameni conştienţi nu se apucau de aşa ceva. Dar ei sufereau de agorafobie, cleptomanie, insomnie şi epidemie. Unul din ei e presbit, altul e miop. Aşa că nu lipsesc argumentele. O să scape uşor cu o cură supraveghiată, într-un sanatoriu. Şi nici n-o să li se confişte utilajul pentru că nu au acte legale de proprietate şi, deci, nu-i al lor!

   – Ziceai că ai ajuns la o concluzie. La ce concluzie ai ajuns?

   – În ultima vreme uit, obosesc, adorm la televizor. Sunt nervos şi nu am chef să merg la serviciu. Nu-mi plac fondantele roz şi pisicile… Ce crezi tu că ar putea să fie?

   – Ştiu eu? Poate că te-ai surmenat… Du-te la doctor.

   – Mersi pentru sfat. Am fost. Cu toate că am ajuns singur la concluzia că sufăr de o nevroză compulsivă.

   – Doctorul ce a spus?

   – Ce era să spună? A notat în fişa medicală. Te sfătuiesc sincer să te duci şi tu la consultaţie.

   – Dar eu nu am nimic.

   – Mare fraier mai eşti. Parcă eu am..?  Te duci ca să fie scris, să ai acoperire. Pentru că nu se ştie niciodată când poţi să ai nevoie…!

Dorel Schor

Israel

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii