Dorel Schor: Erupţie – Alergie. Expoziția pictoriței Clara Herşcovici

3 Jun 2015 by admin, Comments Off on Dorel Schor: Erupţie – Alergie. Expoziția pictoriței Clara Herşcovici

Clara Herşcovici, una din pictoriţele remarcabile din Asociaţia artiştilor plastici din Natania, ne invită la o expoziţie personală gazduită de sediul nou al primăriei municipiului. Expoziţia are un titlu original care iniţial oarecum nedumereşte pentru că, cel puţin în româneşte, sugerează un subiect medical: “Erupţie – Alergie”.  De fapt, este vorba de eflorescenţa din natura şi, dacă vreţi, de posibila reticenţă a unor privitori vizavi de pictura abstract – suprarealistă.

Puşa, cum este mai cunoscută pictoriţa, a pictat întotdeauna în stil liber, figurativ dar, precum mărturiseşte acum, tot dintotdeauna a fost atrasă de lumea abstractului. Noi, care i-am urmărit cu interes evoluţia plastică, ştim că a debutat în manieră “clasică”, dar cu timpul, deşi stilul ei a rămas figurativ, a trecut pe un teritoriu în care interacţia reciprocă a abstractului şi realului capătă un aspect cognoscibil.

   Observarea naturii, a realităţii, în context emoţional, crează o bază din care se dezvoltă abstractul expresionist. Flirtul cu lumea abstractă, spune Clara Herşcovici, a existat întotdeauna, dar i-a luat mult timp să iasă la lumină. Seria florilor i-a dat posibilitatea să se joace cu aspectul, forma, culoarea şi textura. Astfel a putut să caute şi căi de expresie noi.

 Preocuparea (re)construirii aproape anatomice a Naturii a devenit un stil nou care continuă s-o însoţească. Deşi aparent aceste flori, frumoase dar inexistente, constituie situaţii contorsionate ale adevărului, picturile enigmatice demonstrează imaginaţie fertilă a “creatoarei”, la care suntem invitaţi să colaborăm. Este vorba de un simbolism ezoteric? De o confruntare a bizarului? De autoidentificarea cu un subiect neaşteptat? Sau o interesantă experienţă, un concept pe care Clara Herşcovici intenţionează să-l continue?

Răspunsul la aceste întrebări îl vom primi, probabil, prin viitoarele lucrări plastice pe care pictoriţa le va crea, cu aceaşi abordare temerară, neconvenţională şi putere imaginativă ca de data aceasta.

 

Dr. DOREL SCHOR

Israel

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii