Valeriu Dulgheru – De ce trebuie să-l votăm pe Dorin Chirtoacă?

9 Jun 2015 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru – De ce trebuie să-l votăm pe Dorin Chirtoacă?

Este o problemă grea. Îi înţeleg perfect pe cei mulţi, din păcate prea mulţi, dezamăgiti, dezorientaţi, trădaţi. Alegerile generale locale din acest an sunt, probabil, cele mai dificile din istoria alegerilor democratice. Cu regret mitingul de duminică (mai corect mitingurile: spre bucuria socialiştilor, comuniştilor ş.a. nătărăi pe aceeaşi PMAN ieri au avut loc simultan două mitinguri ale dreptei: al Partidului Liberal – parte componentă din campania electorală şi ultimul până la alegerile generale locale de duminică, şi al platformei „Dreptate şi Adevăr”) în loc să clarifice a încurcat şi mai mult lucrurile şi aşa prea încurcate. Reglările de conturi de pe ambele tribune i-au dezamăgit pe mulţi prezenţi în Piaţă. Totuşi, ţinând cont de pericolul major care ne paşte şi importanţa alegerilor la primăria Capitalei, nu era cazul ca mitingul platformei „Dreptate şi Adevăr” să fie organizat în această duminică când în discuţie trebuia să fie pusă o singură problemă: ce-i de făcut ca să scăpăm capitala de pericolul ciumei roşii. Iar pericolul este mare. La alegerile trecute Dodon a pierdut în faţa lui D. Chirtoacă doar un singur procent. Luând în consideraţie situaţia actuală deosebit de complicată şansele dnei Greceanîi sunt mari. Cu regret mitingurile de ieri au turnat apă la moara ei (prin falsa echidistanţă de partide organizatorii au chemat lumea să voteze cum le dictează raţiunea, nici un cuvânt de a nu vota nici într-un caz partidele lui Dodon, Voronin, Usatîi. Asta ar trebui să fie marea durere de cap acum. Miliardele furate le putem întoarce (dacă le vom întoarce cândva!) şi după ce câştigăm Capitala. Ați observat probabil, următorul miting al platformei „Dreptate şi Adevăr” a fost anunţat pentru data de 27 august. De ce oare anume în această zi? Părerea mea, care poate fi una subiectivă, este că balonul acestei platforme s-a dezumflat. Şi asta cred eu, din cauza că nu a propus până acum nimic constructiv, dar şi spatele acestei Platforme este dubios. Din păcate sunt simple reglări de conturi între fraţii Ţopa şi Plahotniuc. Înlocuirea unui oligarh cu alţii nu rezolvă nicio problemă de a noastră.

Şi totuşi, de ce trebuie votat Dorin Chirtoacă în Capitală, alternativa lui fiind Z. Greceanîi? Fiindcă actualmente ne aflăm într-o situație extrem de gravă creată de găinăriile politice şi economice ale guvernanților. În mod conștient sau inconștient este stimulat pe toate căile votul protestatar. Ni se spune zi de zi de la tribune, de pe ecranele azurii pe cine să dăm jos, pe cine să nu votăm, dar nu se vorbește deloc pe cine să-i votăm. Iar în aceste ape tulburi Rusia va avea cel mai bun pescuit pentru ași fortifica pozițiile în acest spațiu strategic pentru ea – la graniță cu Uniunea Europeană (cu NATO) şi în spatele Ucrainei. „Rusia se pregătește de al treilea război mondial” ne atenționează în articolul său de fond dl N. Dabija. „Rusia se pregătește de război” spun în fiecare zi în mod indirect toate televiziunile rusești, demonstrează zecile de aplicații militare efectuate în ultimul timp, demonstrează faptul creșterii continue în ultimii ani a investițiilor în apărare. „Dinamica dezvoltărilor geopolitice impune un răspuns din partea noastră, care sa fie bine calculat şi rapid…Forțele armate ruse trebuie să atingă un nou nivel al capacității de răspuns, în următorii 3-5 ani” declara în 2013 V. Putin. Chemarea ţarului Putin a fost auzită şi rezultatul nu s-a lăsat multaşteptat. Rusia intenționează sa crească bugetul anual alocat apărării cu 59 la suta, pana in 2015. Potrivit comisiei pentru apărare din Duma de stat de la Moscova, cheltuielile militare vor creste de la 61 de miliarde de dolari in 2012 pana la 97 miliarde de dolari, in 2015, relatează RIA Novosti. Pe parcursul ultimilor cinci ani, Rusia si-a majorat investițiile in apărare cu 50%” a afirmat secretarul general NATO A. Rasmussen. „Cheltuielile Rusiei pentru apărare vor creste de la 3,2% din PIB în 2013 la 3,4% în 2014, si apoi la 3,7% în 2015” declara în a. 2012 președintele comisiei pentru apărare, V. Komoedov. Reducerea în a.c. cu 17% a cheltuielilor legată de prețul scăzut la petrol nu vor afecta deloc cheltuielile planificate pentru complexul militar declară oficialii ruși.

În această situaţie complicată organele de ordine din Republică îşi fac cinstit datoria, descoperind diverse depozite de muniţii dosite care îşi aşteaptă doar momentul să fie puse în aplicare. Un rol tot mai hotărâtor joacă şi evenimentele din Ucraina. Dacă până nu demult tot soiul de lepădături veneau din Rusia prin Ucraina acum acest acces fiind blocat ele încearcă să vină prin aeroportul Chişinău. De aceea în aeroport în ultimul timp au loc tot mai multe cazuri de reţineri ale unor „turişti” ruşi. Planurile Moscovei în această zonă au fost periclitate şi de noua guvernare a regiunii Odesa. Observaţi cu câtă aversiune ruşii, dar şi cozile de topor de la noi şi Transnistria, au întâmpinat numirea lui M. Saacaşvili guvernator al regiunii Odesa. Teama lor este că Saacaşvili ar putea face ordine în această zonă a contrabandei şi prin care de peste 25 de ani este susţinută Transnistria. Iar tot soiul de cozi de topor gen Ostalep, V. Borşevici, I. Dodon, R. Usatâi, Petrenko ş.a. iau în derâdere acţiunile de contracarare ale organelor de drept. Luând în consideraţie specificul rusesc, obişnuinţa ruşilor de a se afla în permanentă stare de război, este, într-adevăr, o situaţie explozivă, deosebit de periculoasă pentru noi.

Ei bine, să revenim la problemă: ce facem pe 14 iunie, pe cine alegem? La rampă (a alegerilor primarului Capitalei) e îmbulzeală. Mai mulţi rătăciţi au încurcat-o cu bursa muncii sau cu un teatru al absurdului. Promisiunile electorale (a se înţelege gogoşii electorali) se varsă cu nemiluita. Majoritatea candidaţilor la postul de primar au îmbrăţişat lozinca la modă astăzi „Chişinăul fără hoţi”. Şi eu sunt de acord cu această frumoasă (idealistă de altfel) lozincă. Adică Chişinăul fără hoaţa socialistă Greceanîi, fără hoţul comunist V. Chritoca, fără hoţul hoţului Usatîi, fără hoţul (anarhist) Petrenko, după care plânge puşcăria pentru acţiunile sale antistatale rămase nepedepsite (propun organelor de drept să-l tragă la răspundere după 14 iunie pentru participarea în acţiunea antistatală de la Odesa de creare a aşa numitei „Rade basarabene din Ucraina”, care trebuie privită ca o parte a planului de creare a Novorosiei lui Putin). Este cunoscut faptul că crimele nepedepsite nasc monştri. Petrenko este unul din monştrii creaţi de injustiţia basarabeană. Un alt mare „gospodar” care se rupe la cormuşca primăriei este candidatul comuniştilor Vasili Chirtoka – un nume nici tu moldovenesc nici tu rusesc, o corcitură. Despre marea ispravă de gospodar (pentru sine) s-a scris mult ceva timp în urmă când prin firma sa comuniştii au cumpărat 40 de maşini luxoase Şcoda la un preţ de 18000 Euro, care depăşea preţul de atunci cu 5000 Euro, furtul fiind de 200000 Euro.

Să ne oprim însă mai mult asupra unuia dintre candidaţii „serioşi” – Z. Greceanîi. Oraşul este împânzit de megabanere cu chipul ei pecetluit de steaua satanică roşie cu cinci colţuri (sub care ea, părinţii şi bunicii săi au fost deportaţi în Siberia!), de reclame ale revistei Bussines-club dedicate aceleiaşi bussineswoman. Face declaraţii cu duiumul. Să ne oprim niţel asupra uneia. „Vom construi 10000 de apartamente” declară doamna socialistă. Un calcul elementar arată că la un preţ minim de 20000 Eur/apartament suma ar fi de apr. 200 mln Euro sau 4 mlrd lei (de menţionat că întreg bugetul municipal este de apr. 2,8 mlrd lei). Ei bine cele 10000 de apartamente ale doamnei vor fi construite timp de patru ani şi parţial cu participarea tinerelor familii dar oricum suma este exagerată atunci când în Capitală sunt atâtea altecheltuieli. Varianta cea mai bună (sub aspectul preţului) pentru tineri ar fi continuarea construirii mansardelor, compromisă nu ştiu de ce. Economistă fiind operează însă cu cifre luate din pod. De ex. „Doar în ultimii doi ani s-au furat peste 300 hectare de pământuri municipale, fiind cauzat un prejudiciu de peste 6 mld lei (care ar fi de două ori mai mare decât bugetul anual al Chişinăului!) spune doamna.  Să facem un calcul elementar: cunosc că terenuri de 6 ari se vând cu apr. 100000 Euro. Să dublăm această sumă. Atunci cele 300 ha de terenuri ar valora apr. 1 mlrd lei şi nu 6 mlrd lei. Ştiu că în acest sector au loc nereguli, furturi dar doamna trebuie să opereze cu cifre reale. Grădiniţe pe gratis, compensaţii ale facturilor, terenuri de joacă, terenuri în suburbii pentru construcţia caselor, 50 unităţi de transport noi în următorii doi ani (conform declaraţiilor lui D. Chirtoacă doar în acest an la Chişinău vor fi asamblate 40 de troleibuze!!!), 50000 locuri de muncă. Conform doamnei la Chişinău va fi construit un adevărat rai socialist. Să ne întrebăm: de ce totuşi, fiind timp de 5 ani ministru al Economiei şi prim ministru şi având posibilităţi mult mai mari nu a construit acest rai socialist în întreaga Republică ba dimpotrivă când a plecat a lăsat o gaura enormă de opt miliarde de lei în bugetul republican.

 Ei bine, hârtia rabdă dar noi, alegătorii, nu suntem nişte copii să fim ademeniţi cu bombonica. Este clar că sunt adevăraţi gogoşi electorali aceste promisiuni. Faptul că Z. Greceanîi este omul plătit al Moscovei şi va trebui să-şi întoarcă datoriile, demonstrează şi următorul fapt: incercaţi să accesaţi de pe Youtube diverse filme politice ruseşti, în special, cu protagonistul Putin şi veţi observa că multe din ele încep cu un spot electoral al lui Dodon sau Usatîi. Nu Vă spune nimic dlor alegători acest lucru? Este clar că nu-i putem vota pe toţi aceşti profitori de jilţuri şi cozi de topor vândute. Şi atunci ce facem? Răspunsul meu este unul: în pofida unei dezamăgiri adânci trebuie să-l votăm pe D. Chirtoacă.

Fiindcă nu a fost implicat, precum alţi politicieni, în găinării politice şi economice. Timp de opt ani de primar nu s-a pricopsit cu averi fabuloase, cu case, cu maşini de lux cum au făcut alţii (Dodon (socialistul Dodon are tocmai şapte maşini de lux!), Greceanîi, Voronin, Chirtoka ş.a.), nemaivorbind de cei care au furat miliardele. Greşeli a făcut (nu greşeşte doar cel care nu face nimic), dar totuşi a realizat mai multe lucruri (păcat ar fi să nu recunoaştem acest lucru). Totuşi a dus lupta cu corupţia în primărie, peste 20 de lucrători ai primăriei fiind disponibilizaţi din această cauză. În care alt sector, minister au fost disponibilizați atâția lucrători cu acest verdict?

Fiindcă este dedicat cu trup şi suflet activităţii de primar chiar în detrimentul vieţii personale. Este căsătorit cu primăria şi toată atenţia ei îi este acordată. Timp de opt ani a intrat în problemele urbei, le cunoaşte mult mai bine decât un altul nou venit. Ar fi un mare păcat pentru noi ca căutăm un altul. Sunt cunoscute problemele cu care se confruntă municipiul. Multe din ele nu au fost încă în mare parte din cauza bugetului scund.

Fiindcă mai sunt candidaţi buni pe centru-dreapta însă nu este altul cu şanse reale de a stăvili invazia ciumei roşii în Capitală, dacă îl vom susţine noi, desigur. Iar pericolul este mare. Mi se pare că nu toţi îl conştientizează. „De la Bălţi noi vom începe renaşterea Moldovei (adică mai explicit, realizarea planului putinist de federalizare a Republicii) declară obraznic trimisul Kremlinului R. Usatîi. Nu se știe care vor fi rezultatele alegerii primarului de la Orhei. Câştigând măcar Capitala am putea stăvili acest puhoi care ne împresoară (la sud – Găgăuzia şi Taraclia; la est – Transnistria; la Nord – Bălţul).

Desigur ca şi mulţi alţii am şi unele doleanţe către D. Chirtoacă. În viitor după câştigarea alegerilor la primăria Chişinăului (sper din tot sufletul să fie aşa) ar putea deveni un bun lider naţional, care ar consolida mai bine segmentul de centru-dreapta, în special, acum pe fundalul crizei în PLDM. Ar trebui să iasă mai des din umbra unchiului spre binele Partidului Liberal, dar şi al nostru. Atât de puţini lideri naţionali nepătaţi avem. O altă doleanţă este să se distanţeze mai categoric de persoanele care pătează partidul. Nu este clară atitudinea PL faţă de rolul guvernatorului BNM D. Drăguţanu în furtul Secolului.

Am un îndemn şi către bunii dar prea credulii noştri părinţi şi fraţi de la ţară: nu votaţi oamenii lui Dodon, Usatîi, Voronin, care doresc în mod deschis federalizarea Republicii, destabilizarea situaţiei în Republică (a se vedea mişcările de acordare a autonomiei mun. Bălţi), reînglobarea în lagărul estic. Dacă nu vă puteţi călca pe inimă să-i votaţi pe reprezentanţii partidelor implicate în furtul Secolului de la cele trei bănci (cu toate că cei de la nivel local nu poartă nicio vin) atunci votaţi candidaţi independenţi. În cazul când în Republică vor fi aleşi să admitem 50% de primari şi consilieri independenţi atunci acesta va fi un semnal şi pentru alegerile centrale unde de mai mult timp se vehiculează ideea trecerii la un sistem mixt de alegeri parlamentare: 50% pe liste de partide şi 50% – independenţi. Acum după marile găinării politice şi economice ale partidelor de la guvernare această idee a devenit mult mai actuală.

Naţiune nu dormi. Pierzând astăzi Capitala mâine am putea pierde toată ţara.

 

 

Valeriu Dulgheru

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii