Corina Ungureanu-Kiss: I.C. Vasiliu (1931-1999) – Un ,,titan al dansului”

22 Jun 2015 by admin, Comments Off on Corina Ungureanu-Kiss: I.C. Vasiliu (1931-1999) – Un ,,titan al dansului”

,,Mă aflu în mâinile dansului pe care m-am hotărât să-l slujesc toată viaţa“. (I.C. Vasiliu)

12 iunie 1931 se năştea la Voineşti-Covasna unul dintre cei mai importanţi coregrafi ai dansului popular autentic românesc şi fondatorul cursurilor de dans sportiv din Romania.

Ioan Corneliu Vasiliu la început a fost dansator, mai apoi profesor de dans şi coregraf pentru jocurile populare, cele mai multe culese de el din zona Transilvaniei,  la Teatrul Muzical din Braşov (astăzi Opera – Braşov) şi la Casa de Cultura Reduta (unde am fost nu numai colegi, ci şi pianista lui la dansurile folclorice şi de caracter).

În 1988 înfiinţează cursurile de dans Spotiv (societate), făcându-se cunoscut în întreaga ţară prin stilul său unic de a preda activ şi educativ dansurile latino şi standard. Stilul său desăvârşit  şi-a pus amprenta în lumea dansurilor prin talentul său remarcabil, prin creativitatea sa, dinamică, temporile şi combinaţiile de ritmuri adecvate muzicii.

În comparaţie cu colegii săi de generaţie a fost atras deopotrivă atât de dansul popular românesc, cât şi de cel sportiv participânând neobosit şi ca cercetător de referinţa cu două volume importante: „Trei suite de jocuri populare ardeleneşti“ (1966) şi „Curs de dans“ (1991).

Ioan Corneliu Vasiliu a fost cel care a păstorit la Braşov tineri care au dorit să descopere dansul şi a reuşit să imprime discipolilor săi pasiunea pentru dans, unii încercând să menţina o „părticică“ din universul creeat de „Maestrul“, iar altora le-a fost de folos în viaţă.

La Festivalul Romain folklore fest din decembrie 2014 de la Londra s-a decernat PREMIUL ONORIFIC „IOAN CORNELIU VASILIU“ pentru conservarea şi promovarea folclorului românesc. Talentul, originalitatea şi creativitatea au fost cele care i-au adus succesul!

Dr. Corina UNGUREANU-KISS

iunie. 2015 

Germania

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii