Valeriu Dulgheru: Să nu transformăm ziua de 28 iunie într-o zi neagră

23 Jun 2015 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: Să nu transformăm ziua de 28 iunie într-o zi neagră

Imagini pentru 75 de ani de la 28 iunie 1940            Ziua de 28 iunie este o zi neagră în calendar. Se împlinesc 75 de ani de la 28 iunie 1940 când partea de est a României, numită impropriu de ruşi Basarabia, a fost invadată de cei cu insemnul satanei în frunte – steaua roşie, pe care astăzi o vedem pecetluită pe frunţile aşa numiţilor socialişti, inclusiv, a luptătoarei socialiste pentru fotoliul de primăriţă Z. Greceanîi.  Astfel comemorăm memoria sutelor de mii de victime ale genocidului sovietic, început la 28 iunie 1940. Să nu uităm că decretarea acestei zile a fost făcută de Mihai Ghimpu pe când era preşedinte interimar, chiar dacă mulţi proliberali, inclusiv, eu avem anumite rezerve faţă de liderul PL în planul mai bunei organizări a partidului. Zilele trecute nostalgicii perioadei comuniste au sărbătorit 74 de ani de la „invazia Germaniei asupra u.r.s.s.”). Este o zi tragică însă de dragul adevărului trebuie să spunem lucrurilor pe nume: al doilea război mondial a fost provocat de cei doi căpcăuni ai secolului XX Stalin şi Hitler prin semnarea pactului Ribbentrop-Molotov. Prima victimă a căzut Polonia invadata de Germania la 1 septembrie 1939 şi de u.r.s.s. la 17 septembrie 1939. Următoarea victimă a fost Finlanda invadată de hoardele sovietice la 39 noiembrie 1939. Următoarele victime au fost Ţările Baltice – Lituania, Letonia şi Estonia atacate pe 15 şi, respectiv, 16 iunie 1940. La 28 iunie a fost atacată România, fiindu-i ruptă partea dintre Nistru şi Prut. Orice om treaz la minte înțelege că, de fapt, ziua de 28 iunie 1940 este începutul războiului u.r.s.s. împotriva României şi nu 22 iunie, când la ordinul mareșalului Ion Antonescu trupele române au trecut Prutul pentru a recupera pierderea de la 28 iunie 1940. Într-adevăr, ziua de 28 iunie 1940 este cea mai neagră zi în istoria acestei aşchii de popor rupt pentru prima dată din trupul vechii Moldove la 16 mai 1812. Prin închisorile staliniste, război, foametea din 1946-1947, deportările în masă în trei valuri 1941, 1949 şi 1951 (în ultimul val al deportărilor din 1951 a fost deportată în Siberia şi familia Bujor, unde în 1956 s-a născut Zinaida Bujor (astăzi Greceanîi), înregistrată drept rusoaică (v. Wikipedia). De menţionat că fratele ei a murit în timpul deportărilor) şi cel de-al patrulea val de deportări pasive prin trimiterea „benevolă” la lucru în diferite părţi ale u.r.s.s. conform istoricului Larry Wats populaţia Basarabiei a fost înjumătăţită. Este cea mai neagră filă în istoria multimilenară a acestui colţ de ţară.

            Pe 28 iunie 2015, în ziua comemorării a 75 de ani de la acea zi neagră de 28 iunie 1940, suntem chemaţi la votarea în turul doi a primarului Capitalei. Este în puterea noastră să n-o transformăm într-o dublă zi neagră prin alegerea Z. Greceanîi, căreia sondajele aservite îi prezic victoria. Este strict necesar să ieșim masiv la vot, să uităm de unele frustrații legate, de unele rezerve faţă de Dorin Chirtoacă, să votăm nu Dorin Chirtoacă ci viitorul nostru european. După pierderea Bălţului şi Orheiului căderea Chişinăului ar fi catastrofală, ar fi începutul readucerii Basarabiei în ţarcul asiatic. Mă adresez bunilor noştri alegători. Nu faceţi această greşală, pe care nu vă vor ierta nici copiii, nici nepoţii voştri.

Primul tur fiind la limită (D. Chirtoacă a câştigat doar cu 1,5% diferenţă de voturi), cel de-al doilea va fi, de asemenea, extrem de dur. Lupta între cei doi a depăşit cadrul platformelor electorale politice, devenind o luptă geopolitică între vectorul proeuropean sau cel euroasiatic, între bunăstarea şi stabilitatea europeană, spre care au tins de peste un mileniu nenumărate puhoaie din est, şi sărăcia materială şi spirituală, instabilitatea din est. De peste un mileniu şi ruşii au tins permanent spre vest, Petru I chiar tăind o fereastră spre Europa, pe care astăzi Putin încearcă să o închidă. Este în defavoarea Rusiei, care va rămâne o pradă uşoară pentru vecinii lor din sud – chinezii.

Ei bine, în estul sălbatic ne-am aflat cu mici întreruperi aproape 200 de ani – timp suficient pentru a înţelege acest „rai al făgăduinţelor”. Regimul ţarist ne-au eliberat făgăduind basarabenilor izbăvire de jugul necredincioşilor, aducându-i în „familia creştin ortodoxă”. Ce s-a întâmplat în realitate: au fugit de dracul şi au dat peste taică-său. Atât de crunt a fost regimul ţarist încât unii români basarabeni blestemau ziua când s-au născut. Un aşa viitor le doriţi copiilor voştri stimaţi alegători? Fiii ţăranilor basarabeni erau recrutaţi în armata ţaristă şi trimişi să apere interesele unui ţar străin tocmai în Manciuria. Fiii Dstra vor fi trimişi tot într-acolo pentru „a apăra integritatea Rusiei de pretenţiile teritoriale ale chinezilor”. După puciul bolşevic din 1917 regimul ţarist a fost înlocuit cu regimul bolşevic –  un regim inuman, satanic, ateist, mul mai imperialist (nu se terminase războiul civil iar Lenin declarase pregătirea către un nou război mondial pentru exportul de revoluţie). Doar unirea cu România la 27 martie 1918 a salvat Barabia de urgiile războiului civil, de foametea din 1921-1923 şi 1931-1933, de colectivizarea timpurie, dându-i un răgaz de peste 20 de ani pentru ași lecui rănile provocate de ursul ţarist pe parcursul celor peste 100 de ani de robie. Cum era de aşteptat la 28 iunie 1940 Basarabia a fost din nou inundată de puhoaiele de moscali, de astă dată cu steaua roşie satanică în frunte, care au adus pe capul bieţilor basarabeni toate atributele iadului pe pământ: închisori, deportări, foamete, colectivizare forţată, dar şi cele mai depravate moravuri ruseşti: beţia, lenevia, curvăria, ateismul satanic. Mă miră cum a putut Z. Greceanîi să uite deportarea familiei ei tocmai în fundul Siberiei, moartea fratelui său în perioada acestei deportări. Acest regim satanic a dat naştere unor pavlici morozovi, Z. Greceanîi fiind unul din ei. Şi acestui Pavlic Morozov doriţi să-i încredinţaţi Capitala! Regretatul primul primar al Capitalei N. Costin s-ar mişca în sicriu.

Nu contenesc să mă indignez de prestaţia unor posturi de televiziune în aceste clipe de răstrişte. De exemplu, postul Jurnal Tv, născut de democraţia de după 7 aprilie 2009, într-o emisiune din seara zilei de 22.06.2015 ia îndemnat indirect pe potenţialii votanţi ai lui D. Chirtoacă să nu iasă la vot (prin telefoane în direct selectate din partea telespectatorilor, prin intervențiile interlocutorilor (un avocat Cuzneţov declara că „nu este nicio problemă dacă Z. Greceanîi va câştiga”).  Pe banda curentă pe tot parcursul emisiunii figurau epitetele „baba Zina şi necuratul de la Coloniţa!). Oare nu este clar la moara cui toarnă apă cei de la Jurnal TV.    

În aceşti peste douăzeci de ani de relativă independenţă nu am fost lipsiţi de „grija fratelui mai mare”: pentru că am dorit să fim liberi ne-au declanşat în 1992 războiul de pe Nistru (precum acum au declanşat război în Ucraina pentru că vrea să fie liberă); ne-au priponit bine cu două pripoane – Transnistria şi Găgăuzia (acum s-au mai adăugat Bălţul şi Taraclia); ne-au declarat în repetate rânduri blocaje politice, embargouri economice. Am resimţit însă puţin şi gustul libertății, gustul civilizației europene, dorinţa de a fi în sânul acestei civilizaţii, din care geografic şi istoric am făcut dintotdeauna parte, mai aproape de fraţi, am redevenit puţin europeni, semnând Acordul de Asociere şi regimul liberalizat de vize (tot pe 28 iunie 2014 – o dată care ne marchează destinul!). Şi acum, pe 28 iunie 2015 să punem capăt acestor speranţe! Să fim atât de risipitori cu puţinul pe care-l avem?

Nu ştiu ce metamorfoze se întâmplă în turul doi dar candidata la primăriţă Z. Greceanîi declară că nu este agentul lui Putin, nu are nimic cu el. În alegerile parlamentare trecute a împânzit întreg oraşul cu megabanere cu chipul celor trei de la răsărit – Putin, Dodon şi Greceanîi, ultimii doi prinşi într-o poziţie umilitoare de închinăciune. Mai la toate întâlnirile electorale declara această prietenie, era măgulită de „respectul parlamentarilor ruşi care s-au ridicat în picioare la intrarea în Dumă a delegaţiei parlamentarilor socialişti moldoveni”, ducându-și proaspeţii deputaţi ai fracţiunii la botezul ţarului Putin. Iar acum declară că nu are nimic cu Putin. Vă întreb şi Vă întreb: este posibil acest lucru? E posibil ca cineva care şi-a vândut sufletul diavolului să revină la dreapta credinţă? În special, în cazul Z. Greceanîi nu cred. Cei care au trădat memoria strămoşilor, memoria apropiaţilor lor sunt irecuperabili.  Despre faptul că atât Z. Greceanâi cât şi R. Usatâi sunt sculele Kremlinului  şi au de realizat un plan bine stabilit de Moscova vorbeşte şi vânzoleala postelectorală (pentru el) la Chişinău. Ce interes are el la Chişinău după ce candidatul său a fost scos din cursă, după ce el a câștigat ce a dorit pentru început – capitala de Nord, Bălţul? Un neisprăvit, un necioplit, nimerit accidental în vârful puterii basarabene cu banii ruseşti şi legăturile cu lumea interlopă, se comportă ca un „pahan”.Voi fi preşedintele Republicii în 4 ani, cel mult în 8 ani” declara la una din emisiunile N. Morari asemuindu-se cu preşedintele K. Iohanis, fost primar al Sibiului (devine tot mai băgat în samă: prostul nu e suficient de prost dacă nu este şi fudul!). „Îţi voi construi mauzoleu la Coloniţa după ce vei pierde alegerile”. Răspunsul lui D. Chirtoacă a fost pe potriva nătărăului. Acum când este supus unui pressing dur atât din partea duşmanilor cât şi a lor săi trebuie susţinut acest tânăr. Z. Greceanîi şi-a schimbat rapid toate banerele rămase de la primul tur precum face cu garderoba o „doamnă din lumea bună”. Ei şi ce dacă costă câteva milioane de lei această pohtă a doamnei pentru bugetul auster al Republicii aflate în stare de predefolt! D. Chirtoacă, cum îi stă unui bărbat adevărat şi gospodar, nu a mai făcut primeneala banilor, iar banii economisiţi a propus să fie transferaţi celor mai trişti ca noi – unei case de copii. Puteţi face concluziile necesare cine va gestiona mai bine bugetul municipal auster: socialista Z. Greceanîi cu conac şi maşină lux la scară sau liberalul D. Chirtoacă cu apartament şi o maşină Opel Astra (1993) de vârsta lui. Cine va lucra mai bine la primărie: Z. Greceanîi, căreia soţul iar interzice să-şi ia de lucru acasă sau D. Chirtoacă, care-i căsătorit cu primăria şi tot timpul îl acordă primăriei.  

            Am un îndemn către dl Dorin Chirtoacă. În timpul care ia mai rămas să dea dovadă de maxim tact, de maximă responsabilitate, să se adreseze alegătorilor din toate partidele democratice să iasă la vot. Mă adresez tinerilor, studenţilor, care au ieşit în număr extrem de mic la alegeri în primul tur: pierderea Capitalei ar însemna pentru mulţi dintre voi să luaţi calea străinătăţii în căutare de lucru.

            Să votăm pentru o capitală proeuropeană în frunte cu D. Chirtoacă!

            Să ne ajute Dumnezeu fiindcă de partea Z. Greceanâi cu steaua roşie în frunte este necuratul.

Valeriu Dulgheru

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii