Viorel Roman: Parazitismul greco-ortodox

28 Jun 2015 by admin, Comments Off on Viorel Roman: Parazitismul greco-ortodox

E un protest inpotriva ipocriziei laice, politic corectă occidentală. După Vladimir Putin, şeful Federaţiei şi Bisericii Ruse, protectorul tuturor greco-ortodocşilor, cauza conflictelor est-vest este generată de eşecul anului crucial 1989, de când refacerea unităţii creştine, opera lui Mihail S. Gorbaciov şi Fericitului Ioan Paul II, e degradată la una tehnico-financiară, fără Dumnezeu. Motive de neînţelegere se găsesc uşor, dacă nu era Ucraina se găsea altceva, constata Putin. Asta e valabil în aceste zile şi la conflictul dintre greco-ortodocşi şi instituţiile creditoate occidentale.

Ce se întâmplă de fapt în Grecia? UE/FMI/BCE asigura ortodocşilor un nivelul de trăi occidental în speranţa că ei vor adopta un nou sistem social-politic pe baza codului canonic romano-catolic modernizat şi actualizat (acquis-communautaire), cu toate că falimentul doctrinei „Modernization without westernisation” (Modernizării fără occidentalizare), este cunoscut şi verificat în zeci de ţări.

Dar occidentalii vor să eludeze refacerea unităţii creştine cu o subvenţionare fără de sfârşit…  Ad Calendas Graecas. Piaţa neagră, corupţia, evaziunea fiscală e în Grecia la ordinea zilei, iar cea mai mare şi bine plătită administraţie europeană (termenul de comparaţie find PIB-ul) n-a reuşit, în ciuda promisiunilor, să colecteze 70 de miliarde de euro. Pensiile sunt în Grecia de patru ori mai mari decât media UE (după PIB), iar pensionarea începe cu opt ani mai devreme decât în Germania. Economia nu-i competitivă. 50% din tineri sunt şomeri.

După cinci ani de situaţia falimentară, cu un stat şi o economie incompatibilă cu normele vestice, Grecia poate reveni la moneda naţională Drahma, la devlorizare şi recâştigarea pe această cale a competitivităţii economice şi mai ales la eliminarea şomajului de masă. Institute de cercetare din Oxford şi München au analizat situaţii similare în 70 de ţări şi favorizează această politică economică pragmatică.

Interesul pentru soluţionarea falimentului greco-ortodocşilor depăşeşte însă cu mult cele 2%, cât este economia Grieciei în UE. În primul rând este un experiment, care vă fie extins la toţi ortodocşii. În al doilea rând un eşec destabilizează flancul sud-estic al continentului, când Islamul şi Rusia sunt în stare de război, ante portas. În al treile rând, anul viitor are loc Sinodul Panortodox, de la care nu numai papa Francisc aşteaptă refacerea unităţii creştine şi noi perspective comune.

Pentru a înţelege întreaga dimensiune a situaţiei din Grecia este indispensabilă atât raportatea la Chestiunea orientală, cât şi la punctul de vedere a Bisericii Ortodoxe. De accea a se vedea articolele mele anterioare: Cred (o) & Cred (it); Greco-ortodocsii şi negustorii de popoare; Către popor. Enciclică a Sfântului Sinod al Bisericii Greciei; Sfântul şi Marele Sinod Panortodox – 2016

Prof. Dr. Viorel Roman

Consilier academic la Universitatea din Bremen

28 iunie 2015

www.viorel-roman.ro

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii