Ziua jurnalistului Lucian Oprea din statul Colorado, SUA!

5 Aug 2015 by admin, Comments Off on Ziua jurnalistului Lucian Oprea din statul Colorado, SUA!

Azi este ziua jurnalistului Lucian Oprea din statul Colorado, SUA!

„Gândacul de Colorado” este un ziar al românilor de pretutindeni, un ziar editat în statul Colorado, Statele Unite şi care ne ţine la curent cu activitatea românilor din oricare parte a lumii. Ziarul s-a născut din dorinţa unui tânăr ziarist „rătăcit” – cum frumos afirma cineva – prin Statele Unite ale Americii, ca acest ziar să fie o punte între românii de pretutindeni. Astfel, în luna decembrie a anului 2001 a apărut ziarul „Gândacul de Colorado”.

Primul număr a apărut pe o foaie ministerială faţă-verso, scoasă la o imprimantă achiziţionată împreună cu un calculator, cu fondurile strânse într-un an şi jumătate pe „pământul făgăduinţei”. La început, ziarul a apărut doar pentru cele câteva sute de familii de români din statul Colorado, dorind să fie o mică publicaţie de informare şi divertisment.

Ziaristul – fondatorul acestui ziar – este Lucian Oprea, născut pe 5 august 1975, în oraşul Câmpia Turzii, într-o familie de intelectuali. Licenţiat în jurnalism şi cu un masterat în studii americane la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Lucian Oprea a luat în 2000 drumul spre Statele Unite. Ajuns aici, românul a petrecut două zile la New York, după care s-a îndreptat spre Colorado, primind o ofertă de muncă în acest stat. În toamna aceluiaşi an, s-a stabilit în Estes Park, un orăşel frumos, unde locuieşte, de altfel, şi în prezent.

Lucian Oprea este căsătorit cu Codruţa Mihaela şi au un băiat, cu numele de Alexander Darius, născut la 23 mai 2011. Aici, în statul Colorado, s-a împlinit visul său din anii studenţiei, acela de a avea un ziar propriu. Cu cele două pagini la început, imprimate pe coală ministerială, curând ajunge la patru, apoi la opt, iar în vara anului 2004, sunt scoase 16 pagini de ziar. Costurile de toner pentru imprimantă şi timpul alocat acestui lucru, l-au determinat să se îndrepte spre o tipografie adevărată, iar în luna decembrie a anului 2005, apare prima ediţie tipărită a „Gândacului de Colorado”, în format tabloid, cu opt pagini.

A conduce un ziar românesc în Statele Unite, cu o echipă de ziarişti împrăştiaţi prin toate colţurile lumii, nu este un lucru uşor. Dar, cu profesionalismul şi pasiunea jurnalistului Lucian Oprea, precum şi a colaboratorilor săi, se duce la bun sfârşit fiecare număr de ziar. Alegerea denumirii ziarului a fost inspirată, Gândacul de Colorado fiind singura terminologie românească aflată în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române care are ceva în comun cu America, cu statul în care se stabilise jurnalistul Lucian Oprea.

Ziarul are ştiri diverse, este o publicaţie independentă, neavând nici o apartenenţă politică sau religioasă. Apare o dată pe lună, de obicei, la începutul lunii. „Gândacul de Colorado” poate fi citit şi online. Adresa de web a ziarului este:

 www.gandaculdecolorado.com

„Gândacul de Colorado” are un număr de aproximativ zece colaboratori permanenţi şi încă şapte care scriu în paginile ziarului în mod aleatoriu. Dintre cei care au colaborat şi colaborează cu Lucian Oprea îi amintim pe Vasile Măgrădean, corespondent Mediafax, Ciprian Rus, redactor-şef adjunct la revista „Capital”, Marian Petruţa din Chicago, actorul Tudor Petruţ, filozoful şi omul de cultură Mihai Bote, Vavila Popovici din capitala statului Carolina de Nord, laureată a unui important premiu al Uniunii Scriitorilor Români, subsemnatul, Octavian Curpaş din Arizona şi alţii.

Ziaristul Lucian Oprea nu are o părere prea bună despre presa americană, acest lucru datorându-se lipsei de obiectivitate în elaborarea ştirilor. Unul din aceste motive fiind faptul că, pe plan politic, în America există doar două partide politice puternice, acestea fiind şi cele care de obicei, dictează „mersul lucrurilor”, iar în România s-a observat tendinţa într-o direcţionare – în stil american, ceea ce nu este un exemplu bun, nu corespunde jurnalismului învăţat de generaţia lui, la şcoală. Pe de altă parte, se observă apariţia multor publicaţii de scandal, sau cu un stil jurnalistic extraordinar de neprofesionist, ceea ce denotă că românul se abrutizează pe zi ce trece, trecând de la cultura eminesciană la un amatorism – caracter manelist al inculturii. Ziarele locale încearcă să se menţină pe linia de plutire în ultimul timp, prin a tăia multe din costurile redacţionale şi a se axa mai mult pe apariţia prin Internet. Fiecare publicaţie va depinde de felul în care va fi structurată, de politica abordată la nivelul managerial şi de apariţia acesteia pe un termen mai scurt sau mai lung de timp; sunt factorii care se vor impune, alături de ceilalţi de ordin economic.

Lucian Oprea este de părere că jurnalismul din Statele Unite se află într-un punct critic în acest moment. Ziarişti ca Walter Cronkite, Bob Woodward, Carl Bernstein sau John Hersey nu se nasc în fiecare zi… Presa americană scrisă, dar mai ales televiziunile se axează în ultimul timp, mult prea mult pe subiectivism şi pe relatarea ştirilor din punctul de vedere al concernului de presă pentru care lucrează reporterii. Presa online însă, a prins mult avânt în ultimii ani şi a început să aibă un contur bine definit, în multe situaţii surclasând celelalte tipuri de presă.

Pentru tinerii care doresc să facă jurnalism, îi sfătuieşte să încerce să iubească neprevăzutul, să fie obiectivi în tot ceea ce relatează şi să fie curajoşi în a spune lucrurilor pe nume. Despre comunitatea română din Colorado, jurnalistul explică cum comunitatea românilor din Colorado este afiliată diferitelor biserici şi organizaţii non-profit, dar este destul de unită, lucru care se poate observa în cadrul festivalurilor româneşti organizate în acest stat.

Întrebat într-un interviu cât de des merge în Romania, a declarat că încearcă să plece în fiecare an, dar nu întotdeauna reuşeşte. De fiecare dată însă, când ajunge în România, îl copleşesc amintirile şi se gândeşte cu nostalgie la vremurile de mult apuse…

Printre hobby-urile sale se număra filmele, sportul, filatelia, numismatica şi nu în ultimul rând, arta. Cea mai mare parte a timpului liber, curajosul, devotatul jurnalist Lucian Oprea şi-l petrece alături de soţia Codruţa Mihaela – redactorul revistei sale şi de adoratul lor fiu – Alexander Darius.

În ceas aniversar, urăm jurnalistului Lucian Oprea, multă sănătate şi împliniri.

La mulţi ani!

 

Octavian D. Curpaş

Phoenix, Arizona

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii