Ştefan Dumitrescu – Melidonium, o revistă de cultură apreciată

5 Apr 2016 by admin, Comments Off on Ştefan Dumitrescu – Melidonium, o revistă de cultură apreciată

stefan-dumitrescuUn om devotat culturii: poeta Emilia Ţuţuianu

După ce că trăim vremuri grele, din păcate noi le facem şi mai grele, de multe ori de nesuportat. Datorită patologiilor psihologiei poporului român despre carte vorbim în cartea noastră „Psihologia Şi Pedagogia Poporului Român”, la noi, la români, invidia a căpătat forme aberante. Este cunoscută cearta de la vârful USR, ceartă datorită în primul rând Egoplasmului (patologie a psihologiei poporului român care ne face pe noi, indivizii umani, să ne credem mari, să ne dăm mari, să dorim să fim mari cu orice preţ, dar nu prin muncă) şi apoi Axiofagiei, patologie a psihologiei poporului român care ne face să ne invidiem, să ne marginalizăm să ne asasinăm valorile. Datorită acestor patologii ale psihologiei poporului român suntem singurul popor care ne devorăm valorile, iar acestea ca să se realizeze trebuie să fugă din ţară, să creeze pe alte meleaguri, pentru că dacă ar fi rămas în ţară i-am fi mâncat. A se vedea cazurile C. Brâncuşi, G. Enescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, H. Coandă, care s-au realizat în străinătate, pentru că dacă ar fi rămas în ţară ar fi păţit ca Mircea Vulcănescu, mort în puşcăriile comuniste şi ca Ştefan Odobleja, părintele Ciberneticii, pe care nu voiam să-l recunoaştem… Despre cearta din interiorul clasei politice nu mai vorbim. Jos, în societate, relaţiile interumane sunt şi ele tensionate, toxice. Aproape că am ajuns să nu ne mai înţelegem om cu om… Suntem din păcate o societate foarte bolnavă.
În această perioadă postcomunistă, când Cultura română şi când Învăţământul românesc aproape că s-au prăbuşit, Domnul a vrut ca în oraşul Roman, dna Emilia Ţuţuianu să înfiinţeze în parteneriat cu Biblioteca locală o Asociaţie culturală, care poartă numele omului de cultură dat de aceste meleaguri, George Radu Melidon şi să fondeze şi revista „Melidonium” a Asociaţiei culturale care îl omagiază pe omul de cultură romaşcan, cel ce înfiinţa o biblioteca în urbea Romanului, printr-o donaţie de carte cu numele Meledonium.
Întâmplarea, sau mai bine zis, Domnul, a vrut ca să am cunoştinţă de această revistă, să o citesc număr de număr, să public în ea cu mijlocirea dnei Emilia Ţuţuianu, o activistă pe tărâm cultural, cum puţine oraşe din această ţară au… Revista gândită şi creată de poeta Emilia Ţuţuianu este una dintre revistele de cultură de calitate care au apărut în România după 1989. La fel şi Editura Muşatinia creată de dna Emilia Ţuţuianu este o editură care a publicat cărţi care îmbogăţesc cu prisosinţă Cultura română. În loc să fie apreciată şi ajutată pentru promovarea oraşului Roman pe harta culturală a României şi a lumii, pentru că face cinste Moldovei, dânsa este invidiată, marginalizată, nu este văzută cu ochi buni, i se pun piedici şi greutăţi.
Explicaţia este fiindcă face lucruri de calitate în acel colţ de ţară binecuvântat de Domnul, plin de istorie. Invidia este o crimă în plan mental, psihic, generând o informaţie şi energie negative, care se întorc întotdeauna împotriva celor care invidiază şi fac rău. Nouă, românilor, ne merge rău şi pentru că suntem un popor bolnav de invidie, de axiofagie altfel spus. Ne invidiem valorile. Ca fiinţe umane nu suportăm să fie alţii mai buni decât noi, mai apreciaţi, mai valoroşi. Invidia se întoarce împotriva noastră de foarte mult timp. Un popor care-şi invidiază şi îşi asasinează valorile este un popor care se condamnă la înapoiere, la sărăcie, la dispariţie. Altfel spus este un popor suicidal.
Suntem, convinşi că cei care nu o văd cu ochi buni pe dna Emilia Ţuţuianu vor fi învăţat ceva din această expunere, precum suntem convinşi că în oraşul Roman sunt destui oameni deschişi la minte şi cu suflet care o apreciază, şi care o vor ajuta în activitatea ei pe tărâm cultural, activitate care face cinste urbei muşatine, punându-l, iată, pe harta literaturii române! Noi suntem alături de dânsa, de revista şi de editura pe care le-a înfiinţat şi prin muncă le-a făcut cunoscute în ţară, precum şi de Asociaţia Culturală înfiinţată în acest oraş în memoria omului de cultură George Radu Melidon. Voi contribui personal contribuim prin creaţiile mele la susţinerea calităţiia articolelor revistei Melidonium, şi voi fi unul dintre susţinătorii revistei şi a poetei Emilia Ţuţuianu.

3. 04. 2016
Prof. Ştefan Dumitrescu, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Purtător de cuvânt al Biroului de Viitorologie de la Bucureşti

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii