Viorel Roman: Deus ex machina – Brexit

4 Jul 2016 by admin, Comments Off on Viorel Roman: Deus ex machina – Brexit

Incercarea entuziasta a celor care au supravietuit celui de al doilea mare razboi civil european de treizeci de ani, 1914-1945, de a reface Sfantul Imperiu Roman, de a integra pasnic zeci de natiunii a esuat ca si primul, la fel de religioas si devastator, 1618-1648. Conflictul dintre protestanti si catolici nu s-a incheiat.

Marea Britanie paraseste marele proiect de pace, bunastare si solidaritate al Uniunii Europene. Rezolvarea pe calea referendumului a conflictului milenar dintre lumea romano-catolica si cea anglo-mozaica, dintre axa maritima Washington-Londra-Ierusalem si cea comtinentala Paris-Berlin-Moscova prin interventia proniei divine, vox populi vox Dei, n-a surprins decat pe farizeii de servici de la Bruxelles si a avut loc simultan cu incheierea lucrarilor Sfantului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe in Grecia.

Fundamentul fara Dumnezeu al cultului tehnico-stiintific, la care se inchina lumea materialista, secularizata propagata de iluminismul Revolutiei Franceze, e mult prea subred pentru a integra trei mari traditii religioase, juridice, culturale multiseculare: protestantismul germanic, catolicismul latin, ortodoxismul greco-pravoslavnic si last but not least iudaismul. Din nou sunt adepatii Vechiului Testament in conflict cu cei ai Noului Testament?

Dihotomia din Imperiu Roman de Rasarit, Bizant, dintre ,,a doua” Roma, Constantinopolul grecilor speculativi si ,,a treia” Roma, Moscova pravoslavnicilor mesianici a facut ca si Sinodul sa nu fie Panortodox. Patriarhatele slavilor din Moscova si Sofia n-au venit. Preafericitul Patriarh Daniel a contribuit constructiv la Sinod, conform crestinismului pragmantic roman, diferit de cel slav sau grec, a ,,patra” Roma, Bucuresti. Parafrazand un roman celebru, pe frontul de vest si est, nimic nou.

Cei de facut? In ciuda tuturora, adeptii atei ai cultului tehnico-stiintific al globalizarii, al unei Europe fara Dumnezeu nu se simt pusi la indoiala de Brexitul anglo-mozaic si cu atat mai putin de Sinodul Ortodox din luna iunie 2016. Dupa toate probabilitatile, ei vor sarbatorii inca mari succese si triumfe, totusi neglijarea credintei, atat de draga ipocriziei politic corecta, nu mai e posibila, mai ales in vremea protestului islamic devastator din zilele noastre.

Prof. Dr. Viorel Roman

Consilier academic la Universitatea din Bremen

Bremen la 4 iulie 2016

 

www.viorel-roman.ro
http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii