Valeriu Dulgheru: Îndemn la rațiune

20 Sep 2016 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: Îndemn la rațiune

Imagini pentru Valeriu Dulgheru: Îndemn la rațiunePerioada de înregistrare a candidaţilor la preşedinţie a luat sfârşit. Acest colț de ţară cu doar vreo trei milioane de locuitori a fost “fericit” cu tocmai 24 de candidati, cel mai mare număr la un milion de locuitori. Nu face să ne comparăm cu „proştii” de americani care au doar doi candidaţi. Priveai cum unii se îmbulzeau la masa de înregistrare ca la bursa de muncă şi te cruceai. Au transformat această campanie într-un circ. Unii dintre candidaţi nu ştiu să lege coerent două cuvinte, să demonstreze o elementară logică (de ex. Garbuz). Alţii – cu iz de naftalină sunt împinşi acum pentru a tulbura apele. Ar mai fi cum ar mai fi acest bâlci dacă nu s-ar întrezări un scop binedefinit al cuiva. Toată această mascaradă cu puzderia de candidaţi are un singur scop: să tulbure cât mai mult apele, să buimăcească cu totul electoratul şi aşa foarte bulversat şi dezamăgit de prestaţia conducătorilor săi. Să ne întrebăm: ce caută acest Plugaru în cursa prezidenţială? Un individ certat cu legea şi bunul simţ (vă amintiţi cazul de câţiva ani în urmă când ia buzunărit de bani pe nişte bieţi oameni, promiţăndu-le construcţia apartamentelor). Din implicaţiile sale politice din ultimul timp reţinem doar organizarea împreună cu Iu. Roşca şi  colonelul SIS A. Bejenari a aşa numitului „Comitet pentru Apărarea Constituţiei şi a Democraţiei” (CaCaDu), care timp de câteva luni alături de Congresul Civic (CC!) al lui Voronin au organizat manifestaţii antiguvernare care însă nu s-au soldat cu nimic. Şefii le-au comandat şi „holopii” au executat.

Să facem o scurtă analiză a candidaţilor înregistraţi. Majoritatea se află pe segmentul de centru-dreapta. Întâmplător! Nu cred. În ziua de azi în această zonă aflată în interesul geopolitic major al „fratelui mai mare din est” (în special, acum după pierderea susţinerii în zonă a sorei mai mici – Ucraina!) nimic nu mai este întâmplător. Scopul păpuşarilor din umbră este ca niciunul din cocoşii de pe centru-dreapta să nu treacă în turul doi, unde locurile sunt rezervate pentru Dodon şi Lupu, ambii exponenţi ai Kremlinului. Unii creduli vor spune că nu este aşa? Lupta aparentă a lui Dodon contra puterii, contra lui Plahotniuc este pentru cei naivi. Este un element al polittehnologiilor ruseşti (probat anterior de Kremlin pe acest sol fertil prin Iu. Roşca care, căţărat pe copaci, scanda odinioară lozinci anticomuniste, antiVoronin!).

Să analizăm puţin campaniile electorale ale lui Dodon şi Lupu, demarate cu mult înainte de termenul stabilit de lege cu suport informaţional, logistic, financiar enorm (cine să mai verifice legalitatea acestora dacă întreaga putere se află în mâinile PD-ului, ale lui Plahotniuc!): acţiunile de binefacere ale „findaţiei de caritate” Edelweiss a lui Plahotniuc, care „explodează” în preajma alegerilor; „acţiunile de binefacere” ale lui Dodon (cine îşi mai pune întrebarea de unde ia socialistul „sărac” Dodon (dar tocmai aşa ar trebui să fie conform ideologiei socialist-comuniste!!!) atâția bani pentru acte de binefacere (vă mai amintiţi cum la o întâlnire recentă, în cadrul campaniei electorale deja începute de el cu viitorii alegători dintr-o localitate, a scos lejer din buzunar 100000 de lei şi ia transmis unui năpăstuit (nu cred că în buzunarul matale moş Ioane pot fi găsiţi 100000 de lei bani de buzunar?); puzderia de megabanere împrăştiate pe întreg teritoriul Republicii de la nordul până la sudul ei, fabricarea şi întreţinerea cărora pe durata de cel puţin două luni costă o groază de bani luaţi, de altfel, şi din buzunarul matale moş Ioane.

Faptul că aceşti doi lucrează împreună vorbeşte şi următorul caz. Pe traseul Chişinău – Căuşeni (de fapt şi pe alte trasee) sunt amplasate mai multe megabanere ale lui Dodon şi Lupu. Unul dintre ele merită atenţie (v. foto!): pe o parte a panoului publicitar este plasat banerul lui Lupu cu titlul sugestiv „Împreuna suntem mai puternici”, iar pe cealaltă parte – banerul lui Dodon cu titlul „Igor Dodon preşedinte”. Cred că aţi înţeles. Împreună ei sunt mai puternici. Este clar că în spatele celor doi se află acelaşi stăpân, în opinia căruia acum a venit timpul să se deconspireze şi să meargă împreună pentru atingerea scopului major – preluarea pentru început a preşedinţiei. Aţi înţeles farsa. Kremlinul a lansat în primă linie doi candidaţi electorali aparent concurenţi, scopul cărora însă este să nu permită trecerea în turul doi a altcuiva. Cum ar spune S. Mocanu sunt „o apă şi un pământ”. Voi încerca să demonstrez acest lucru printr-o serie de argumente, confruntări de situaţii că proiectul Plahotniuc este tot al Kremlinului.

În momentul când Moscova a simţit pericolul intereselor sale în Basarabia (mă refer la anii ’90) l-a împins pe iuda Iu. Roşca în fruntea Frontului Popular, curățindu-i drumul spre Olimp în stilul lor (compromiterea persoanelor care ar fi putut să-i creeze concurenţă, defăimarea, iar în unele cazuri, şi lichidarea fizică (cum a fost cazul lui Gheorghe Ghimpu)). Şi acest iuda şi-a îndeplinit rolul foarte bine, ducând Frontul Popular la groapa de gunoi şi distrugând Mişcarea de Eliberare Naţională, iar acum punându-se în slujba noului „holop” al Moscovei – Dodon. Venirea comuniştilor la putere pe o perioadă de tocmai opt ani a fost la îndemâna Kremlinului în pofida aparenţelor. Kremlinul era liniştit. Forţele democratice erau complet anihilate.

Apariţia unor partide democrate puternice (PLDM şi, relativ, PL), care au asigurat pierderea (de către comuniști) a alegerilor în Capitală în 2007 şi a puterii centrale după revoluţia tinerilor din 7 aprilie 2009, au deranjat Kremlinul, care a elaborat un nou proiect – proiectul Plahotniuc, rolul căruia era să distrugă forţele democratice proeuropene. Să ne amintim cum a fost catapultat acest nimeni în politica moldovenească – V. Plahotniuc. Prin luna iunie 2009 nou plămăditul preşedinte al PDM, M. Lupu, declara: „Oamenii de afaceri Ignatenco şi Plahotniuc fac parte din anturajul familiei Voronin şi, împreună cu fiul lui Voronin, formează o „curte domnească””. Ştia el ce ştia, venit fiind din aceeaşi curte, iar cu o săptămână până la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009 pe lista candidaţilor PDM pe locul doi apare brusc numele lui Plahotniuc. Ulterior, încetul cu încetul Plahotniuc preia de facto întreaga conducere a PDM-ului. Pentru a pune în aplicare planul Moscovei în iulie 2009 PDM intră în Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE1). Mai ţineţi minte show-ul PDM-ului după alegerile anticipate din noiembrie 2010 când până în ultima zi pendula între alianţa cu PCRM sau cu PDLM şi PL. Pentru cei creduli au jucat un adevărat circ. Vine trimisul lui Putin S. Narîşkin, întâlnit de Plahotniuc şi cazat în hotelul său, care urma să „convingă conducerea PDM să facă alianţă cu PCRM” şi pleacă cu „buza umflată”. Lumea în PMAN a cerut atunci PDM-ului să intre în Alianţa pentru Integrare Europeană AIE2, iar liderii PDM făceau show. Problema fiind scoasă la discreţia Consiliului Naţional al PDM, Consiliul decide cu majoritate de voturi alianţa cu PLDM şi PL şi constituirea AIE2. A fost un circ bine regizat de Moscova şi bine jucat de marionetele de la Chişinău. PDM a intrat în Alianţă pe cal alb, arătând că nu au ascultat de trimisul lui Putin S. Narîşkin. Şi noi am crezut. Adevărul e că Kremlinul a înţeles atunci că e prea devreme preluarea puterii de către forţele proruseşti antieuropene. Existau încă forţe puternice de centru dreapta proeuropene (PLDM şi PL) şi era riscant. În această perioadă PDM îşi fortifică poziţiile în Alianţă jucând cartea păstrării cu orice preţ a Alianţei.

În urma alegerilor din 30 noiembrie 2014 apare un nou jucător important pe ascena politică moldovenească – PSRM-ul lui Dodon, creatură a Kremlinului. PDM ar fi putut face lejer alianţă cu PSRM şi PCRM, acumulând tocmai 65 de mandate din 101. Problema însă era că PLDM încă mai rămânea un partid important. PDM nu-şi îndeplinise pe deplin rolul de a distruge PLDM-ul. Probabil la sfatul Moscovei îi aruncă momeala lui Filat de a crea cu comuniştii o guvernare minoritară, care nu a durat mult, dar Filat a fost încă o dată compromis. Şi atunci când a apărut momentul lupta dintre cei doi Vlazi a luat sfârşit prin încarcerarea lui V. Filat pentru furtul miliardului. Aţi observat cât de solidar au votat lipsa de imunitate a lui Filat, cu excepţia doar a membrilor fracţiunii PLDM. Pentru găinăriile sale politice şi economice comise Filat a plătit cu propria libertate, iar partidul atât de promiţător dus prea rapid la groapa de gunoi. Fiind decapitat şi mai punând în aplicare măria sa banul în scurt timp fracţiunea PLDM a fost părăsită de o parte din membri. Pentru a profita la maxim de această situaţie V. Plahotniuc, care la moment nu era nici parlamentar, nici vice preşedinte al PDM la un miez de noapte creează o nouă construcţie parlamentară „Platforma Social Democrată”, mai cumpărând în acest scop 14 parlamentari ai PCRM şi şapte de la PLDM. Astfel, o formaţiune politică cu doar 17% acumulate în ultimul scrutin electoral a ajuns astăzi să controleze 67% de deputaţi.

Acum se pare că Kremlinul şi-a atins scopul: nu mai există un partid proeuropean puternic. Nu mai există o majoritate proeuropeană. Acum în sfârşit poate fi pus în aplicare planul Moscovei: de a aduna împreună toate aşchiile proruse şi a crea acea platformă prorusă care să realizeze anularea Acordului de Asociere, implementarea planului Kozak de federalizare a Republicii şi reîntoarcerea acestei aşchii de pământ în ţarcul numit „uniune vamală” (a se vedea Rusia imperială). Un prim pas spre realizarea acestui plan este acapararea instituţiei prezidenţiale. Promovându-i insistent pe cei doi (Dodon şi Lupu) Kremlinul îşi poate asigura câştigul acestei instituţii. Următoarea fază vor fi alegerile parlamentare.

Ei bine! Să ne întrebăm ce fac cocoşii noştri de pe centru-dreapta? Se zbat fiecare în cuşca sa, aşteptând să fie păpaţi de vulpoiul Dodon şi lupul Lupu. Punând în prim plan interesele înguste de partid, marea rânză moldovenească, liderii partidelor de centru-dreapta nu fac altceva decât să-l aducă în fotoliul prezidenţial pe unsul lui Putin.

Ceea ce se mai poate salva se află în mâinile Măriei-sale alegătorul. Dacă pe liderii partiduţelor de dreapta nu ia dus mintea să iasă cu un candidat unic atunci acest lucru să-l facă alegătorul: să voteze masiv împotriva lui Dodon şi Plahotniuc (alias M. Lupu), unul dintre autorii Furtului Secolului, prin votarea unui singur candidat cu şanse de a accede în turul doi. Acest candidat este dna Maia Sandu care, pe lângă unele neajunsuri caracteristice oricărui om care încearcă să facă ceva,  are o serie de calităţi importante pentru un preşedinte: nu a fost implicată nici într-un scandal politic şi economic; este o persoană hotărâtă, pragmatică, capabilă să-şi realizeze (atât cât îi va permite instituţia prezidenţială) programul electoral; şi, nu în ultimul rând, este femeie, care poate fi mai credibilă decât bărbaţii candidaţi, care ne-au mai minţit şi în alte alegeri. Le priveam cu respect deunăzi la un eveniment pe cele cinci primăriţe din sudul Basarabiei, în localităţile cărora în pofida situaţiei economice actuale precare din Republică lucrurile merg mult mai bine decât în alte localităţi. De câtă înţelepciune au dat dovadă alegătorii acestor sate.

De ce să nu dăm dovadă de înţelepciune la nivel statal.

Să ne lumineze domnul să nu votăm nici într-un caz necuratul (pe socialiştii comunişti Dodon şi Lupu, care sunt urmaşi ai lui Ilici în pofida recolorării în alte culori). Să nu uităm minunata zicală populară: „Lupul părul îşi schimbă, dar năravul ba”.

 

Valeriu Dulgheru

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii