Prezidențiale 2016: Gânduri preelectorale ale unui alegător

21 Oct 2016 by admin, Comments Off on Prezidențiale 2016: Gânduri preelectorale ale unui alegător

„Pe 30 eu merg la vot / Să arăt și eu că pot.
Și că vreau să fac ceva /Să se miște-n țara mea!
Pîn’ atunci mai meditez /Decid pe cin’ să votez…?”

(Din confesiunile preelectorale ale tinerei Tatiana Crețu).

 

Ceea ce e grav, grav de tot, este o stare de spirit în acest colţ de ţară pe nume Basarabia.  S-au stăruit fraţii din est să ajungem la această stare când mulţi (cel mai periculos, din generaţia tânără) nu mai au încredere în nimeni. Însă cea mai mare vină o poartă clasa politică, pe care nu o putem numi elită. Nu-i am în vedere pe cei care îi ştim că întotdeauna au fost în slujba Kremlinului. Mă refer la unii politicieni cu mari perspective de a se afla în slujba Neamului care însă au căzut pradă ispitei de a linge osul aruncat ştim noi de cine. Păpuşarul ia găbjit în mrejele sale pe unii dintre aceşti rătăciţi şi îi foloseşte după bunul său plac şi în interesele proprii şi ale Kremlinului. Cum să se descurce moş Ion pe cine să voteze din armata de candidaţi la preşedinţie plasaţi special pentru a crea această incertitudine. S-o luăm măcar pe candidata M. Laguta cu simbolul electoral „Maia” (plasată în scrutin de păpuşar) pe care „o cunoaşte toată ţara…” – vorba ei. Da, o cunoaşte ca pe o tipă scandaloasă, fără „principii şi valori” folosind limbajul lui Marian Ilici Lupu. Să ne ferească Domnul de un astfel de preşedinte.

Una din problemele grave ar putea fi absenteismul, în special, a celor tineri (fiindcă cei de vârsta a treia, în special, electoratul lui Dodon vor fi aduşi şi în cârje). Există această apatie (a fost un scop în sine urmărit ştim noi de cine) în rândul tinerilor, din care motiv mulţi din ei părăsesc această aşchie de pământ. A existat o preocupare a actualei guvernări de a limita participarea tinerilor la vot, ştiind că nu este electoratul ei, prin nepermiterea ca studenţii să voteze la locul de trai, lucru sesizat de dna Maia Sandu. Şi totuşi, trebuie să ieșim la vot aşa cum ne îndeamnă tânăra Tatiana Creţu. Întrebarea multor tineri, precum este şi întrebarea tinerei nominalizate mai sus, este pe cine să voteze. Voi încerca să vin cu unele gânduri şi analize ale unui simplu alegător.

Spuneam ceva timp în urmă că Dodon şi Lupu (Plahotniuc) sunt făcuţi de o mamă pe nume Rusia. Ambii au început Campania electorală cu mult înainte de perioada legală (e în stilul celor din est de a nu respecta legile). Ambii au împânzit Republica cu megabannere. Într-un loc, fără să vrea, au divulgat „secretul” (care demult nu mai e un secret) că împreună (Lupu şi Dodon) sunt mai puternici. Desigur prin susţinerea majoră (financiară, logistică, informaţională) a Rusiei şi folosirea la maxim a potenţialului administrativ (chiar deunăzi ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare făcea agitaţie electorală (în funcţie de serviciu!) la Slobozia Mare „zaLupu”) ei sun mai puternici. Joaca dea opoziţia a lui Dodon este pentru cei naivi. Sunt o apă şi un pământ. Scopul lor (a se înţelege al Kremlinului!) este de a nu admite accederea vreunui candidat de pe centru-dreapta în turul doi. Pentru aceasta este promovat atât de insistent cu irosirea a unor surse financiare enorme M. Lupu ca un lup de pază al lui Dodon. Acesta este rolul lui Lupu atribuit de Kremlin în actualele alegeri. Unirea eforturilor celor trei partide (PPDA, PAS şi PLDM) le-a încurcat serios planurile, de aceea au pornit o campanie furibundă prin toate televiziunile lor (ale lui Plahotniuc şi Dodon), prin televiziunile ruseşti de denigrare a candidatului unic Dna Maia Sandu (în special, după întâlnirea Dnei Sandu cu A. Merkel). Se repetă, din păcate, situaţia din perioada guvernării comuniste când toate televiziunile erau ale lui Voronin. Chiar şi postul ProTv Chişinău face mai multă campanie electorală pentru Lupu şi Dodon fiindcă ei plătesc. Maia Sandu nu-şi permite să dea 3000 de Euro (fondul de finanţare a partidului PAS pentru o întreagă lună) pentru un minut de publicitate electorală. Să sperăm că această irosire fără noimă a banilor (chiar dacă nu sunt publici oricum până la urmă de la moş Ion sunt furaţi) le va juca festa. Alegătorul nostru moş Ion a devenit mult mai pragmatic. El deja a învăţat din propriile greşeli că nu tot ce zboară se mănâncă, în special, că porumbelul cu stea în frunte al lui Dodon dăunează grav sănătăţii. Mai mult ca atât a înţeles foarte bine şcoala prin care a trecut: cine plăteşte acum (pentru diverse cadouri, pentru publicitate electorală care a costat conform rapoartelor sume fabuloase care, luând în consideraţie specificul basarabean de raportare a veniturilor/ cheltuielilor, urmează să fie cel puţin triplate) va trebui să-şi întoarcă înapoi banii după alegeri, luându-i tot din buzunarul lui moş Ion, aşa cum au făcut cu miliardul furat, pus să-l întoarcem  tot noi moş Ioane.

Să încercăm să analizăm niţel rapoartele financiare ale celor mai barosani la cheltuieli: Lupu, Ciubaşenco, Dodon care au cheltuit sume enorme de bani fără să se teamă să încalce Legea. Cum moş Ioane să-l votezi pe Lupu (Plahotniuc) care au participat activ la furtul Miliardului (din buzunarul matale!). Cum să-l votezi pe Dodon care tot este lider la cheltuit banii în această campanie electorală şi care nici pe departe nu a declarat toate cheltuielile. Fiind pragmatic îţi dai seama că nimic nu apare din nimic. Aceşti bani irosiţi absolut negospodăreşte î-s luaţi de undeva. Pot să spun în modul cel mai direct de unde: din buzunarul matale. Mata cu pensia de doar vreo 700 de lei abia legi tei de curmei, iar ei îşi plasează mutrele pe aceste megabannere, doar unul costând cât apr. 100 de pensii de ale matale. Spune, e gospodăreşte acest mod de a irosi banii? De un astfel de preşedinte ai nevoie moş Ioane? Sunt sigur că nu. Eu în calitate de alegător l-aş vota pe un candidat care a cheltuit cei mai puţini bani pentru promovarea mutrei sale. Mă uit la lista raportorilor cheltuielilor şi lăsând la o parte câţiva candidaţi care au încurcat scrutinul electoral cu circul o văd pe dna Maia Sandu, care a cheltuit sub 70000 lei – o sumă egală cu plasarea doar a unui megabaner de al lui Dodon, Lupu, Ciubaşenco ş.a. Dna M. Sandu a refuzat sponsorizarea cu 5000 de lei a campaniei sale din partea unei persoane fizice din străinătate pentru a nu încălca Legea. Dodon şi Lupu nu se tem de Lege. Legea e sub ei.

Şi atunci nu vorbeşte acest fapt pe cine să-l votăm, în special, acum când întoarcerea miliardului furat (şi nu numai unu) este pusă în cârca noastră, şi a matale moş Ion. L-au păpat, îmblând prin străinătăţi prin cele mai luxoase locuri, îl mai irosesc şi acum în această campanie electorală, iar noi, proştii, să-l întoarcem! Cum se numeşte aceasta  moş Ioane?  Ei l-au furat – şi Lupu, şi Dodon care se luptă cu oligarhii el singur fiind un oligarh cu mai multe proprietăţi, maşini de lux, „agonisite” din munca lui de ministru şi parlamentar. Fă un simplu calcul moş Ioane. Salariul lui Dodon de ministru, deputat nu depăşeşte 10000 de lei. Cum poţi atunci cu acest salariu, care chiar dacă este mult mai mare decât pensia dumneata, să „agoniseşti averi de multe milioane, mai făcând şi donaţii în alegerile parlamentare din 2010-2015 de 464000 lei?

Din raportul de cheltuieli al lui Dodon reiese că majoritatea banilor (apr. 1,5 mln lei) au fost plătiţi pentru servicii de publicitate la televiziuni. Din ei peste o jumătate de milion au fost plătiţi televiziunii NTV, patronul căreia, întâmplător, este colegul său de partid C. Furculiţă. Este un clasic mod de spălare a banilor. Dodon primeşte bani mari din ofshoruri şi îi transmite colegului său de partid, acoperind chipurile cheltuile legate de campania electorală. Suma declarată de Dodon pentru pano­uri este de numai 57770 de lei. Pe cine vrea să prostească acest fraier? Conform declaraţiei trimisului său V. Batrâncea la dezbaterea electorală a N. Morari un bilbord ar costa în jur de 200-300 Euro. Plecând de la valoarea medie în lei ar costa apr.55000 lei. Deci, suma declarată de Dodon ar fi ajuns doar pentru un singur banner. Să ne întrebăm cel puţn noi, chişinăuenii, de câte ori pe zi ţi se aruncă în ochi megabannerele cu mutra lui Dodon sau sloganele lui? Dar în întreaga Republică, agăţate de toate gardurile, chiar şi pe o troiţă la Ungheni, stând alături crucea patimilor lui Isus Hristos şi steaua satanică a lui Dodon?  85505 lei PSRM a plătit pen­tru arti­cole pro­mo­țio­nale (sti­lo­uri, car­nete, tri­co­uri, chi­piuri ș.a.) care sunt şi ele un fel de cadouri.

Ce să mai vorbim despre M. Lupu, care a împânzit Chişinăul şi întreaga Republică cu bannere cu mutra şi sloganele lui pe marginea cărora circulă deja bancuri. „Lupul la întâlnirea cu oile: Vă aud! Vă ascult! Vă rezolv!!!”.  Îl vei vota moş Ioane pe cel care a aruncat în vânt 15 mln lei (sumă declarată, care probabil trebuie înmulțită la 10 pentru a obţine o sumă cât de cât  apropiată de cea reală. Mai adăugaţi şi banii publici plătiţi funcţionarilor care merg să facă campanie electorală pe contul nostru (a se vedea vizita ministrului MAIA la Cahul))?

Explicaţia lui Dodon de unde îi vin banii este chiar pentru proşti: „PSRM are 15000 membri de partid şi ei au sponsorizat campania electorală”. Prostii, gogoşi pentru alienaţi mintal cum ar fi spus Matei Vişniec. Un partid care se consideră al celor năpăstuiţi, săraci (ei sunt socialişti!), de unde mama naibii au atâția bani să sponsorizeze? Oare nu şi din banii veniţi din Rusia prin scheme gen Bahamas? Cea mai mare dona­ție, de 61 de mii de lei, a fost făcută de depu­ta­tul PSRM, Vic­tor Soro­cean. În lista dona­to­ri­lor se regă­sesc și alți depu­tați sau con­si­li­eri soci­a­liști, pre­cum: Vlad Batrân­cea (50500 de lei), Vla­di­mir Țur­can (50000 de lei), Ion Ceban (50000 de lei) (cel care deunăzi la dezbateri electorale la postul de televiziune  Moldova 1 îi deplângea cu lacrimi de crocodil pe săracii cu salarii mizere) ș. a. Să ne punem întrebarea: ce salarii au aceşti Ivani, Vladimiri că pot sponsoriza cu astfel de sume exagerat de mari pentru o biată „slugă a poporului”? Dar tocmai în acea „operaţiune rusească Bahamas” deconspirată de RISE Moldova (precum şi alte diverse relații offshore Plahotniuc-Voronin!) mai multe persoane afiliate PSRM au împrumutat 20 milioane! de lei în baza unor contracte a câte 500000 lei fiecare. Iată şi explicaţia îmbogăţirii peste noapte a grangurilor socialişti deveniţi mari „filantropi”. Tocmai de aceea Vă îndemn, pe dumneata moş Ioane, pe d-stră stimaţi tineri, viitorul vostru fiind aici acasă, nu votaţi hoţii, votaţi Maia Sandu.

Aceşti mari granguri socialişti şi democraţi (ieşiţi din acelaşi cuib comunist al lui Voronin!) mai sunt şi fricoşi. Ei evită dezbaterile electorale directe la televiziune cu mai mulţi candidaţi care ar putea da întrebări incomode, trimiţându-şi valeţii (pe Ceban, Batrâncea, Sârbu ş.a.). Lupu şi Dodon preferă să se întâlnească cu „poporul” (de existenţa căruia îşi aduc aminte doar în campanii electorale!). Cortegii de BMW-uri luxoase cu bodyguarzi şi lachei cutreieră localităţile unde alţi lachei le organizează „întâlniri cu alegătorii”, în care au loc lungi monologuri, fără întrebări incomode.

Valeţii lui Dodon, Lupu şi Usatîi ne vorbesc despre implicarea Occidentului în treburile interne ale Republicii Moldova prin susţinerea Dnei Maia Sandu. O simplă apreciere a candidatului de cei de la care nu te sinchiseşti să cerşeşti bani (mulţi bani) este o implicare în treburile interne ale Republicii Moldova? Iar faptul că candidatul Dodon este susţinut cu sume enorme de bani de către Rusia prin diferite scheme, că emisari ruşi de cel mai înalt rang gen Rogozin, ambasadorul Muhamedşin, deputati ruşi ş.a. vizitează des această gubernie a lor şi de un an de zile declară deschis că îl doresc pe Dodon preşedinte, nu este o imixiune? Curat murdar cum ar spune basarabeanul. Să te cruceşti nu alta.

De un an de zile Dodon a întrat în rolul de preşedinte. Televiziunile lui şi cele ruseşti îi prevestesc victoria chiar din primul tur. Spune o înţeleaptă zicală românească „Toamnă se numără bobocii”. Încă nu a venit perioada numărării bobocilor tov. Dodon. Mai aminteşteţi că ai mai fost pus cu botul pe labe. Noi, alegătorii, îţi promitem acest lucru în turul 2 după o mobilizare generală a tuturor forţelor antioligarhice, antiruseşti, proeuropene.

Şi totuşi, pe cine votăm? Sondajul de opinie solicitat și finanțat de către Fun­da­ția Kon­rad Ade­nauer din Germania spune că lideri în topul preferințelor privind alegerile prezidențiale sunt I. Dodon cu 33.40% și Maia Sandu cu 26.54% (M. Lupu – 12.20%; alți can­di­dați – sub 5%). Este clar că Dodon şi Lupu nu trebuie votaţi. Nu merită să irosim voturile nici cu cei care întră în categoria „alţi candidaţi” cu 5%, chiar dacă declaraţiile lor ne gâdilă la inimă, sunt dulci ca mierea. „Un popor care votează corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă! Este complice” spunea George Orwell.

Să nu devenim complici ai corupţilor!!!

Votaţi Maia Sandu!!!

 

Dulgheru Valeriu

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii