Dr. Viorel Roman – Ce așteaptă românii de la papa Francisc?

3 Nov 2016 by admin, Comments Off on Dr. Viorel Roman – Ce așteaptă românii de la papa Francisc?

Imagini pentru viorel roman gurzaNicolae Ceausescu l-a vizitat pe papa Paul VI, Ion Iliescu pe papa Ioan Paul II, Traian Basescu pe papa Benedict XVI, dar apogeul orientarii spre vest a fost, in vremea lui Emil Constantinescu, cand Fericitului Ioan Paul II a venit la Bucuresti. Dupa desfiintarea Lagarului moscovit, primul papa in vizita intr-o tara ortodoxa a sarutat pamantul Gradinii Maicii Domnului, le-a vorbit romanilor cu un accent familiar, nu al unei limbi straine, si le-a deschis larg portile Europei, Aliantei Nord Atlantice.

Papa Ioan Paul II a condus, in alianta cu SUA si Germania, lupta impotriva ateismului anticrestin marxist-leninist, a supravietuit ca prin minune un atentat din aceasta cauza, i-a indemnat pe toti crestinii sa nu le fie teama, chiar daca 1989 n-a avut loc refacerea unitatii crestine dorita cu ardoare, de o parte si cealalat a fostei Cortinei de Fier si au aparut apoi semene de resemnare, de lehamite.

Cu toatea astea crestinismul este in expansiune, dar nu in Europa / UE, care a refuzat sa recunoasca radacinile ei crestine si Anglia a refuzat sa mai faca parte ea, ci in Africa si Asia, dar mai ales in China unde dezvoltarea socio-economica merge mana in mana cu crestinismul.

Papa Francisc e omul saracilor – nomen est omen -, e primul papa iezuit, primul non-european, primul care s-a inbratisat cu patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Kiril. Globalizarea este tema pontificatului sau, iar adaptarea crestinismului la schimbarea raportului de forte in lume, razboaie si migratii, firme mai puternice ca state etc. au facut din papa Francisc un reformator al curiei papale si un factor politic, care are un cuvant greu de spus in problemele spinoase ale mondializarii.

Klaus Iohannis, imediat dupa preluarea mandatului de presedinte, ca sef al statului si bisericii in conceptia orientala, constantinopolitana, l-a invitat in tara pe papa Francisc, iar pe 28 septembrie 2016 si cei 28 de episcopii romano-catolici si greco-catolici l-au invitat si ei pe papa in Romania.

Romanii sunt in Ucraina partasi – nolens, volens – la un razboi civil, in Moldova / Transnistria la un conflict inghetat, patru, cinci milioane au migrat spre occident, din care un milion in Italia. La un secol de la Marea Unire statul are nevoie „de o reforma profunda“. Iata problemele la care romanii asteapta de la papa Francisc sprijin si o bunavointa similara cu cea a Fericitului Ioan Paul II.

In era globalizarii papalitatea nu mai este dependent de alinata cu SUA si Germania ca in vremea razboiului rece. Papa Francisc are relatii foarte bune cu Rusia, de care depinde soarta romanilor in est, iar continuarea dialogului inceput de Fericitul Ioan Paul II e benefica si modernizarii statului. Mai ales ca in conditiile mondializarii crestinismului, care se confrunta cu miliarde de musulamnii, africani, asiatici, Papa Francisc nu are nici o pretentie de la douzeci de milioane de romani, decat acea a profesiunii de credinta comune, iar ei stiu de mult ca Toate drumurile duc la Roma!

Link: https://www.academia.edu/23211919/Papa_Francisc_in_Romania_Bremen_Bucuresti_2015 http://confluente.ro/viorel_roman_1476513721.html http://www.asiiromani.com/2016/10/16/papa-francisc-in-romania-si-chestiunea-orientala/ https://valcea-turism.ro/prof-dr-viorel-roman-papa-francisc-romania-si-chestiunea-orientala/ http://bentodica.blogspot.de/2016/10/papa-francisc-in-romania.html http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=15278 http://www.observatorul.com/default.asp?action=articleviewdetail&ID=16136 http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=14426 http://www.mioritausa.news/opinii/vlad-corneliu-un-secol-hiper-religios/

www.viorel-roman.ro

viorel-roman-bremen.over-blog.de

Bremen la 3 noembrie 2016

Universitaet Bremen

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii