Poeta Dacina Dan, cu inima pe-o frunză de vie

9 Dec 2016 by admin, Comments Off on Poeta Dacina Dan, cu inima pe-o frunză de vie

,,Inefabil și diafan, ca un desen transparent, însă de o ironie subtilă”, volumul  bilingv (română-engleză) de versuri „Aparent/ Illusory”, semnat de Dacina Dan, a apărut la Editura SINGUR, în colecția SCRISUL DE AZI. Traducerea în limba engleză, a fost asigurată cu mult profesionalism, de către  Mădălina Maria Dăncuș.

Un titlu incitant, cu implicații filosofice, dacă ne-am raporta la ideea că, nu  există un adevăr real, ci un adevăr aparent .

Poeta Dacina Dan, purtând cu ea o singură iluzie, dorește să se regăsească în gene de floare. Este iubire și lacrimă, este însăși poezia-n care vine ploaia. (Nichita, mereu/pag. 21).

În zbor , s-ar contopi cu cerul, ar declina cu norii/…ar dezbrăca speranța/ în stropii de ploaie/… dansând sub lună/cu picior de izvor. (Zbor/pag.23).

Dacina Dan este într-o perpetuă căutare a eului copleșit de iubire, frumos și speranță, deși uneori, plouă  cu singurătate. Utilizează principiul disonanței în creație (lirismul ei fiind prins între trăiri contradictorii). O singurătate pe care mi-o explic, cunoscând autoarea, prin dorul de locul copilăriei.  Nostalgii, uneori revoltă interioară, pentru acele zile când zborul, teii, bluzele brodate cu frunze, părul mirosind a fluturi, erau în dialog cu ploaia care îi vorbește …/despre iubiri/mereu amânate. (Nostalgie/pag.27).

Poezia Dacinei Dan este o poezie modernă, folosind metafora revelatorie. Misterioasă, își pune inima pe-o frunză de vie…/iar cerul are aripi/ şi topește cuvinte…/regizorul care i-a semnat prezentul/a răsfoit o carte/și-a lăsat-o deschisă/pe-o masă cu pietre/și-acum stâncile-mi rănesc trupul. (Regizorul/pag. 29)

Poeta surprinde lucrurile, limbajul, într-o continuă metamorfoză, atribuind adesea alte sensuri: chiar și aici/amiaza are trup de cruce/nici rug măcar/poate un gând…, rătăcește prin templul subfebril/ce-n nopțile curând brumate/va rugini exuberant/inutil.(Rug/pag.41)

Dacina Dan folosește tehnica ingambamentului care dă o notă mai personală poemelor.

indicibilă e sâmânța

cuvântul

un copac

în care atârnă strâmb

două inimi albastre

în timp ce una bate

cealaltă-nmugurește

sărbătorind tăcerea dintre noi

cu frunze

                               (Cuvânt/pag.53)

 

              Apropierea de Nichita, Blaga și chiar Bacovia, se reflectă în poeme. Principiul fanteziei dictatoriale prin care poeta crează universuri posibile, se supun doar propriei sale imaginații.

              Volumul „Aparent/ Illusory”, semnat de Dacina Dan, într-o grafică excelentă, se bucură de o coperta și o prefață create de fiica sa, Mihaela Gheorghiu.

 Parafrazându-l pe Lucian Blaga, poetul rămâne ,,un donator de sânge la spitalul cuvintelor.” Volumul „Aparent/ Illusory” își are drumul său…Se spune că un volum este o pasăre, cu mai mult de o sută de aripi, gata de zbor.

Poeta Dacina Dan, oferindu-ne cu generozitate ars poetica,  într-o lume însetată,  îşi oferă simbolic cuvintele – adică pe sine însăşi – lumii întregi.

 

 

Mariana Gurza

Timișoara

9 decembrie 2016

 

 

 

 

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii