Voichiţa Pălăcean-Vereș: Eugen Coța – 70

16 May 2017 by admin, Comments Off on Voichiţa Pălăcean-Vereș: Eugen Coța – 70

De ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, în 21 mai, cunoscutul poet, pictor, grafician, epigramist Eugen Coţa intră în cel de al optulea deceniu al vieţii. Născut în comuna Miceşti, judeţul Cluj, ca unul dintre cei trei fii ai unei familii de vrednici gospodari, a fost botezat Eugen-Emil, cu cele două prenume, separat uneori, împreună în alte cazuri, semnând de-a lungul ultimei jumătăţi de veac sute de creaţii plastice şi literare. În istoria literară va rămâne drept cel dintâi scriitor al Miceştiului ce şi-a văzut numele eternizat pe o copertă de carte („Dincolo de zborˮ, 2007).

Absolvent al prestigiosului Liceu „Emil Racoviţă” din Cluj, a ales o carieră militară, de aceea a urmat Şcoala  Militară de Tancuri – Auto din Piteşti şi a lucrat în mai multe unităţi militare din Floreşti până la trecerea în rezervă.

Absolvent al Şcolii Populare de Arte din Cluj-Napoca, Secţiile Pictură şi Grafică, este unul dintre cei mai activi artişti plastici amatori din oraş. A fost membru  al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Cluj-Napoca, fiind şi vicepreşedinte al acestei asociaţii profesionale vreme de 10 ani. Are în palmares peste 100 de premii judeţene, naţionale şi inter­na­­ţionale la pictură şi grafică.

Pasiunea pentru frumos l-a ţinut toată viaţa în slujba cuvântului, astfel că astăzi este membru al mai multor cenacluri  literare clujene. Scrie poezie, epigramă, reportaj, eseu, proză, parodie, fiind şi fotoreporter la mai multe reviste literare şi de umor din ţară. Este în colectivul redacţional al patru reviste din ţară şi redactor al Antologiilor trimestriale ale Editurii Napoca Nova. Eugen Coţa este membru al Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor, fiind printre membrii fondatori ai prestigioasei organizaţii profesionale.

Autor până acum al două volume, unul de poezie şi unul de parodie, premiate de mai multe ori, este prezent în zeci de antologii literare. Apare în presa locală şi în numeroase reviste cu epigramă. A fost membru fondator al Societăţii şi revistei „Filarmoniaˮ. Membru al Uniunii  Epigramiştilor  Români şi al Cenaclului „Satiricon” din Cluj-Napoca, este prezent, lună de lună, în ziarul local „Făcliaˮ cu epigrame în rubrica „Cioace la Satiriconˮ, catrenele sale fiind votate de multe ori printre cele din top şi îl regăsim în aproape 40 de antologii de epigramă din ţară şi din afara ţării.

În curând, scriitorul ne va dărui nu mai puţin de patru cărţi (de poezie, epigramă, rondeluri şi un roman memorialistic), aflate în lucru. O viaţă împlinită, frumos trăită! La mulţi ani, Eugen Coţa! Să vă dea Domnul mulţi ani de aici înainte, cu zile senine şi inspirate, în care să fiţi mereu înconjurat de cei dragi!

————————————–

Voichiţa PĂLĂCEAN-VEREŞ

Cluj-Napoca, 15 mai 2017

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii