Alexandru Nemoianu: “Globalism” și identitate personală

25 May 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: “Globalism” și identitate personală

Timpul pe care il traim este cel al “globalizarii”,al incercarii lumesti de a “uni” pe toti si toate sub o vointa comuna si sub o autoritate comuna ambele tinand de lumea asta.
In fond “globalismul” este o religie si una nu tocmai noua ba as zice chiar foarte veche. “Turnul Babel” nu a fost alta decat “globalism” si sfarsitul lui il stim bine. Incercarea neputincioasa de a “uni” sub semnul valorilor lumesti, al inchinarii la idoli, este sortita esecului. Oricum in momentul de fata suntem confruntati cu acest “globalism” caruia ii fac temenele multi,prea multi, din complicitate directa cu negativitate pura, din mimetism, din incorctitudine sufleteasca, din prostie. “Globalismul” are sustinatori puternici si care stiu inspaimanta dar ei sunt trecatori si in fond sunt o ispita. Iar, dupa cum stim,nu exista nici o ispita, care sa nu poata fi biruita, cu staruinta in rugaciune si truda. Deci in momentul de fata ceeace trebuie sa afle cei cinstiti sufleteste este cum pot infrunta “globalismul” duhovniceste, cum isi pot salva identitatea personala de la nimicire ori irelevanta, lipsa de semnificatie ? Raspunsul ni-l da cu claritate Psalmul 136.
Ajunsi, siliti, in exil, Poporul lui Dumnezeu se aduna si (in splendida talmacire a lui Dosoftei),”La apele Vavilonului/ jelind de cetatea Domnului/acolo sezum si plansem/la voroava cand ne stransem”.
Acei oameni erau captivi si siliti sa traiasca dupa regula “globalista”. Mai mult inca ei sunt indemnati sa cante “cantarile” Domnului, sa dezvaluie intimitatea, sufletul lor in fata unor cuceritori fara urma de inclinatie ori sensibilitate duhovniceasca. Bun inteles ca cei robiti nu fac ce li se cere ba mai mult insisi se intreaba cum ar putea face asemenea lucru in pamant strain. Iar aici aflam raspunsul zilei de azi.
Putem fi robiti, putem sa fim siliti dar ne putem pastra identitatea, integritatea persoanei. Putem face asta traind in duh credinta si traditia, pastrand si inca mai bine practicand, diferentea dintre bine si rau, dintre curat si murdar, tind vie in suflete mostenirea stramoseasca…”Daca am sa te uit vreodata Sioane atunci uitata sa fie dreptatea mea.”
“Globalismul” , ca toate injghebarile omenesti va trece, sub voia Celuia care stie vremea si are puterea sa venture imparatiile acestei lumi ca pleava, dar fiinta noastra intima este pentru totdeauna si pe ea trebuie sa o pazim cu toata strasnicia.

————————————————

Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii