Viorel Roman despre “superioritatea occidentalilor” ?! (7)

5 Jun 2017 by admin, Comments Off on Viorel Roman despre “superioritatea occidentalilor” ?! (7)

Viorel Roman (Salerno): Occidentalizarea este fara de scapare si supune restul lumii la o presiune de adaptare, ca islamisti disperati se arunca in aer. Ortodocsii moldo-valahi, care au stat sute de ani sub papucul turco-fanariota, sunt in UE/NATO, dar nu acccepta decalajul nivelului de trai intolerabil si emigreza in vest.

Pentru ortodocsii, mahomedanii, idolatrii sunt straine sacralizarea din lumea catolica a dreptului roman, autonomiei persoanei, ratiunii, scolii, eticii, adica sacralizarea traditiei Romei, Atenei si Ieruslimului, fundamentul acquis-ului communautaire, codul canonic catolic modernizat UE. Cand occidentalii il preamaresc pe Creator prin munca, ortodocsi cred ca astfel El e trecut cu vederea si tradat. Concurenta lezeaza dragostea frateasca si democratia din vest pune la indoiala legitimitatea sefului statului si bisericii ortodoxe. Occidentalii se uita uneori de sus la mizeria materiala din est, iar ortodocsii sunt convinsi in superioritatea lor duhovniceasca si soborniceasca.

http://bentodica.blogspot.it/2015/08/moldo-valahii-si-scoala-ardeleana-un.html

In 2015 am purat un amplu dialog – Moldo-valahii si Scoala Ardeleana -, care a evidentiat ca Scoala e garantia emanciparii si a ortodocsilor moldo-valahi, care n-au avut si nu au decat tangential contact cu civilizatia catolica, de aceea reproduc o privire asupra lumii, Weltanschauung, dupa care urmeaza opiniile pe care le-a primit si sunt legate de Superioritatea occidentalilor …

Occidentalizarea, lumea depinde de (1) IMPERIUL ROMAN, astazi UE, USA, FMI, NATO, OECD, de Lumea intaia, a tarilor puternic dezoltate. Centrul lumii, Capus Muni (2) Lumea a doua, LIMES-ul, traieste din impulsurile teologice, culturale, economice, stiintifice, militare etc., care pleaca de la Centru. (3) Lumea a treia subdezvoltata, sunt BARBARII de azi, la care n-au ajuns inca Vechiul si Nou Testament, ei sunt sclavii pacatelor, eternii asistati social de la Centru.

Roma este punctul de plecare si aspiratia romanilor, la LIMES intre Centru si Barbari. Transilvanenii au luat contact cu occidentul prin catolicismul maghiaro-german si au suferit secole de-a randul pana cand Roma le-a intins 1698 o mana de ajutor in descoperirea originii latine si au articulat apoi programul national. Moldovenii au luat contact cu vestul prin catolicismul polonez si iezuiti, realizand o simbioza culturala romano-occidentala. Valahii blocati de turci, greci si rusi au luat contact cu vestul numai pe filiera culturala, iluminista, frantuzeasca. Civilizatia catolica le este necunoscuta si faptul ca Bucurestiul continua pe linia greco-pravoslavnica, nu a Scolii Ardelene, blocheaza fireste aderarea la Europa.

http://confluente.ro/Viorel_roman_viziuni_ortodoxe_viorel_roman_1358833598.html

http://viorel-roman-bremen.over-blog.de/article-credo-credit-119479080.html

Gheorghe, B. (Bucuresti): Ma bucur ca primesc periodic de la dvs materiale f. interesante si actuale. Acest material este o replica foarte utila la ceea ce se intentioneaza a se induce in dezbatere publica. Reactia dvs este salutara.

Corneliu Vlad (Bucuresti): cand teoretizezi, inca din titlu, superioritatea unor semintii si inferioritatea altora, risti sa plonjezi in zone sinistre ale istoriei nu prea vechi. ceea e oricum este exclus in cazul de fata. asa ca ar fi pacat … iar a bate tot timpul moneda pe feluritii romani e si anacronic, dar poate deveni si periculos, caci pune obsedant si tenace samanta de dezmembrare, doar stim. ca joc de societate poate fi chiar amuzant, ca laitmotiv, e insa cu totul altceva. n-as fi intervenit daca nu m-ar fi socat titlul, fatis jignitor la adresa romanilor.

Dimitrie Grama (Gibraltar): Nu sunt nici istoric si nici religios, dar cunosc din familie, deci inainte de a parasi Romania in 1968, anumite lucruri care ma urmaresc.Unchii mamei mele s-au luptat pentru unirea Ardealului si Banatului cu Romania si toti ne-am mandrit cu acesti romani patrioti. Si eu sunt un roman patriot, de sute de ori mai patriot decat majoritatea politicienilor si a oamenilor de afaceri care au Furat fara rusine totul in tara aceia. Acesti hoti ordinari sunt acceptati si chiar invidiati (cu toate ca sunt complet corupti) de marea majoritate a romanilor (patrioti si ei), deoarece romanul accepta si chair admira Smecheria, Mica Invarteala, Palavrageala. Din pacate aceste attribute existau in Valahia si Moldova mult inaintea Unirii de la 1918 (vedeti Caragiale si altii) si dupa Unire au fost introduse, incet-incet, in Ardeal si Banat, teritoriu unde Munca, Responsabilitatea si Cinstea erau practicate ca la neamt! Toti care nu recunosc acest lucru, inseamna ca au motivele lor sa nu recunoasca si un dialog elevat, obiectiv este imposibil. Privind lucrurile in retrospectiv, eu personal cred ca Ardealul si Banatul ar fi mult mai bogate si mai civilizate daca ar fi independente de Bucuresti, de acea Valahie care, se pare ca nu cunoaste alta ordine sociala decat cea bazata pe Coruptie, Imoralitate si Ipocrizie. Moldova si moldovenii sufera la fel de mult ca si ardelenii si sunt sigur ca si o buna parte din regateni sufera, dar ei isi accepta soarta si nu au alte repere anterioare de comparatie, asa cum au ardelenii si banatenii. Insa in urmatorii 50 de ani alte forte vor domina arena mondiala si indirect si cea romaneasca. Dimitrie Grama

Ion Marin-Almajan (Timisoara): Trăîești cu niște fixații, dacă nu le faci deliberat sau chiar comandat. Unirea cu Roma nu a fost singura condiție pentru ardeleni să se situeze cândva la un nivel diferit de civilizație și morală față de moldoveni și munteni. Dovadă că bănățenii nu au fost majoritari uniți cu Roma și nivelul de civilizație al Bantului nu a fost mai prejos de al Ardealului. Pentru a extrage niște adevăruri din acest punct de vedere trebuie să cunoști bine istoria Banatului, rolul bisericii ortodoxe, structura Banatului pe timpul cnezatelor, relațiile cu vecinii, rolul pe care l-au avut regalitatea maghiară, cei 164 de ani de dominație turcească și mai ales anii de dominație habsburgică. Nu poți neglija contribuția coloniștilor la mentalitatea și civilizația bănățeană Aș putea să aducă asemenea argumente vizavi de cultura și civilizația moldovenească , cea care l-a dat pe unul din cei mai mari învățați ai timpului său, Dimitrie Cantemir, dar și a Valahiei. Pentru realizarea Statului român s-au dat jertfe de sânge, pe care tu le spurci cu blestematele tale elucubrații. Îmi pare rău că te crezi bănățean dar prin aceste texte aduci o ofensă Banatului, înțelept și măsurat, în tot ce face. Aceasta ne-a deosebit de alte neamuri din juir, de alte regiuni, această înțelepciune, echilibru, Măsură. Modus in rebus, amice, pe care tu n-o cunoști.

Decsov, E. (Timisoara): Am primit mesajul/mesajele cu analizele referitoare la influențele diverselor facori asupra vieții sociale politice. Eu ca inginer am un punct de vedere mult mai simplificator, lipsa de educație de unde rezultă o consecinta f. gravă, imoralitatea. Din păcate imoralitatea se extinde și în vest, mai ales în lumea politică. De aici ajungem în criza generalizată în Europa. Internetul amplifică aceste efecte și așa zișii profesioniști o exploatează la maxim. Vezi lipsa de ideologie în politică. Ce ideologie reprezintă de ex. Merkel sau Schultz în Germania, sau ce ideologie reprezintă oedipianul Macron?  Nu vreau să Te plictisesc și te rog să-mi trimiți în continuare studiile tale fiindcă analizele istorice sunt f. interesante.

http://bentodica.blogspot.it/2017/06/dialog-superioritatea-occidentalilor-6.html

http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/04/dr-viorel-roman-superioritatea-occidentalilor-si-inferioritatea-ortodocsilor-moldo-valahi-6/

https://gradinaculecturi.wordpress.com

***

UN FEL DE “RESPONSA” de Alexandru Nemoianu

http://www.marianagurza.ro/blog/2017/06/05/prof-dr-alexandru-nemoianu-un-fel-de-%e2%80%9cresponsa%e2%80%9d/

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii