Superioritatea occidentalilor și inferioritatea ortodocșilor moldo-valahi e intolerabilă (9)

6 Jun 2017 by admin, Comments Off on Superioritatea occidentalilor și inferioritatea ortodocșilor moldo-valahi e intolerabilă (9)

RASPUNS LUI VIOREL ROMAN

 

Scurta si prietenoasa mea punere la punct adresata lui Viorel Roman a dat prilej acestuia sa imi adreseze un text. Acest text nu pot sa il caracterizez  “in totu” decat ca lung dar incoherent. Am sa incerc sa o iau pe rand.

1. Viorel Roman (in continuare VR) gaseste ca sentimentele mele sau unele dintre afirmatiile mele ar fi in “spiritual Legiunii Arhanghelului Mihai”. Banuiesc ca VR a cautat sa fie “dibaci”: si, prin aceasta formulare brutala sa castige simpatia puternicilor zilei si sa ma intimideze. Nu a reusit nici una si nici alta.
Sunt nascut in 1948 si deci nu aveam cum sa fiu parte a acelei organizatii. Dar in plus de asta convingerile mele sunt Nationale?, Romanesti si credinta mea este Ortodoxa. In ce priveste optiunile social –politice ele sunt decisive de stanga. Nu VR nu am urma de sentimente pro-legionare.
VR gaseste de bine sa ma numere intre cei ”cinci milioane de Romani” care se afla in  “apus”  cautandu-i binefacerile. VR iar trece mult, mult pe langa tinta.
Cei  “cinci milioane” de Romani nu cauta “binefacerile”  “apusului” sunt acolo in cautare de lucru. In conditiile, triste, ale existentei  “globalismului”  acesti oameni sarmani participa cu singurul lucru pe care il au, bratele lor. Dar acesta migratie spre “apus” nu este dovada “bunatatii” acestui “apus”, este dovada inegalitatii OBSCENE care exista intre “apus” si restul lumii. O inegalitate obtinuta prin rapt, silnicie, colonialism. O redistribuire trebuie sa aiba loc. Si ea va avea loc, cu sau fara binecuvantarea lui VR!
Personal am plecat, m-am refugiat din Romania in 1982 ca semn de protest fata de regimul communist. Prin urmare conditia mea este cea de “exilat”. Si in fapt, dupa 1989 am “navetat” intre USA si Romania. (Ii recomand lui VR sa afle care este diferenta dintre “exil” si “diaspora” consultand un volum intreg din Talmud, intitulat, ”Galut”(Exil).)

2. VR se incapataneaza sa descrie “apusul” ca o realitate crestina. Nu este o realitate crestina si acest lucru este clar aratat in Constitutia Uniunii Europene unde mentionarea mostenirii crestine a fost in chip expres interzisa.
VR se complica apoi cu un numar de formulari realmente obscure despre intalnirea dintre Episcopul Romei (zis,”papa”) si Patriarhul Tuturor Rusiilor Kiril. In acest context, repet obscure, VR il numeste pe Vladimir Putin: seful Federatiei Ruse si Bisericii Ruse”. Complet aiurea! Jurisdictiile canonice Pravoslavnice (Ortodoxe) niciodata nu s-au voit puteri laice. Singura jurisdictie care si-a dori si isi doreste asemenea puteri laice este Episcopatul Romei (zis,Biserica Catolica). Dar cu asta abea incepe adevaratul delir; datele istorice dupa VR.

3. Aceste date istorice sunt pur si simplu istovitoare. Caci ele nu sunt numai “interpretari” sinistre, ele sunt amestecate un inventii sau pure neadevaruri. Ma voi rezuma doar la cateva exemple.
VR spune ca Bizantul ar fi cerut ajutorul “cruciatilor” spre a se apara de Arabi. Despre ce vorbeste el?
Bizantul ii zdrobise pe Arabi inca in veacul al X-lea (deci cu un veac inainte ca sa fi inceput “cruciadele”). Imparatul Bizantin, Nichifor Phokas era numit “moartea sarazinilor”, iar urmasul lui Vasile al II-lea “Bulgaroctonul” va aduce Imperiul Bizanti la apogeu. La acea vreme “apusul” facea modeste incercari de a se cobori din copac!
Ulterior, dupa ce scutul bizantin a aparat Europa, ”cruciatii” au inceput sa atace Imperiul iar in 1204 au comis monstruasa tradare si crima de a ocupa orasul. Crimele comise de acesti barbari au fost monstruase (pe tronul Patriarhal in Sfanta Sofia ei au asezat o prostituata!). In fata acestor abominatii se asteapta VR sa ne induiosam?
Dar VR isi continua delirul. Dupa el “uniatia” ar fi fost o binefacere. Dupa el distrugerea manastirilor Ortodoxe de catre generalul Bokow ar fi fost “instaurarea ordinii”, dupa acelasi VR Marea Unire a Romanilor in 1918 ar fi fost un esec. VR poate crede ce vrea dar ceeace spune el sunt halucinatii si insulte iresponsabile. VR foloseste o bibliografie alternativa si la care restul cercetatorilor nu au acces sau, si asta cred, nici nu intelege si este si de cea mai rea credinta. Dupa  citirea fantasmelor sale istorice indraznesc sa il intreb: ce culoare are soarele in lumea dumitale VR?

4. Dar VR face din nou o catastrofala greseala metodologica. El considera “unirea” Bisericilor un proces politic. Nu,nu este un proces politic. Este vorba de diferente de credinta, de DOGME care nu pot fi lasate in haos.
Episcopatul Romei (zis Biserica Catolica) trebuie sa renunte la “Filioque”. Dogma privind purcederea Duhului Sfant. Deci sa accepte decizia Conciliului prim Ecumenic, ”Duhul Sfant pucede de la Tatal”.
Episcopatul Romei (zis Biserica Catolica) trebuie sa abandoneze abomimantia despre “infailibilitatea papala”.
Episcopatul Romei (zis Biserica Catolica) trebuie sa renunte la conceptual de Purgatoriu care nu are nici un fel de suport Scripturistic.
(Mai sunt si alte “invataturi” promovate de Episcopatul Romei (zis Biserica Catolica) la fel de false. Spre exemplu “Imaculata Conceptie” care pur si simplu ii muta din Inchinarea la Sfanta treime la o falsa inchinare la o “patrime”).

5. VR continua sa delireze despre “superioritatea” “apusului” fata de Rasarit. Evaluarile nu se fac fata de un moment istoric ci fata de toata dezvoltarea istorica. Intr-o asemenea evaluare Rasaritul se afla cu mult peste “apus”. Iar in momentul de fata, din punctual de vedere al conceptiilor, idealurilor si a perspectivelor, din nou Rasaritul pare a avea castig de cauza. Si acest Rasarit nu se mai teme de amenintarile  “apusului”. Din nou Rasaritul se gaseste sub scutul tare al celei de a “treia Roma”.

Am pus pe hartie aceste cateva povete, cu duhul blandetii si in credinta ca il vor ajuta pe VR sa iasa din tulburarea care il stapaneste. Mai departe nu voi mai raspunde nici unei provocari. Daca el nu intelege sa inceteze inseamna ca nu este nici promotor al unei credinte, nici un interlocutor in buna credinta ci doar un simplu scandalagiu.

 

Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

6 iunie  2017

—————————————————

Viorel Roman:

Intr-adevar apartinem unor scoli de gandire atat diferite ca dialogul nostru inceteza, dar trebuie sa punem la dispozitie celorlalti interlocutori si acest text.

 

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii