Alexandru Nemoianu: Între vorbă și faptă

12 Jun 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: Între vorbă și faptă

Inutilitatea existentelor si tuturor starilor in general, se recunoaste in diferenta dintre vorba si fapta. Nici un fel de discurs si nici un fel de décor nu pot umple vidul dintre vorba goala si fapta, dintre fegaduinta si realizare. Pentru a sustine cele spuse se pot da sumedenie de exemple. Este foarte posibil ca enumerarea lor sa nu convinga. Este iarasi posibil ca, macar unora, sa le dea de gandit. Poate!

In urma cu doar cateva zile, cu uluire, am vazut pe liderul unei formatiuni politice romanesti, azi in opozitie, declarand solemn ca scopul “luptei” ce o va duce este eradicarea “ciumei rosii”. Acelasi personaj declara cu aceiasi solemnitate neconvingatoare ca aceasta “ciuma rosie” este principala problema a Romaniei. Deci pentru el nu faptul ca patru milioane de Romani pleaca sa castige o bucata de paine peste mari si tari, nu criza din invatamant si din sistemul medical, nu coruptia si nu confuzia de identitate si credinta sunt problemele Romaniei. NU, pericolul este “ciuma rosie”! Acest personaj nu s-a mai oboist sa explice si ce anume este aceasta “ciuma rosie” si unde s-ar salasui ea. Nu, politicianul cu pricina nu explica, el da sentinte: grav, solemn, cu seriozitate. Oricum afiramtia lui, surprinzatoare, naucitoare cum este, ramane totusi intriganta. Deci cam ce ar putea fi aceasta “ciuma rosie”? Dupa nume pare a se referi la comunism. Un comunism care in Romania,Slava Domnului, nu mai exista de aproape trei decenii. Deci, in mai multe feluri, lupta contra comunismului in Romania de azi are cam aceiasi valoare practica pe care ar avea-o reluarea luptei anti-otomane. Dar afirmatia acestui politician (si el nu este un caz izolat,sunt sumedenie cei care emit asemenea intelepciuni) devine foarte suspecta la o analiza minimala.
Tot soiul de formatiuni politice au administrat Romania dupa Decembrie, 1989, NICI UNA nu a intreprins vreun act de reparatie morala pentru crimele odioase (caci sa fim bine intelesi nu a existat rau mai mare decat comunismul in lunga istorie a Neamului Romanesc) comise sub comunism: cei vinovati au fost lasati sa isi consume pensii scandaloase iar victimele au fost ignorate total. Mai mult TOATE formatiunile politice romanesti au aprobat o scandaloasa lege 217/2015 care reintroduce cenzura si condamna la persecutie pe chiar victimele regimului comunist. Asta la cererea “comisarilor” de la Bruxelles, care au ajuns sa comande si pe cine au si pe cine nu au dreptul de a ii plange Romanii. Dar in materie de verticalitate politicienii Romani se aseamana ramei. Deci privitor la lupta contra comunismului cam tuturor politicienilor Romani li se pot adresa cuvintele lui Nenea Iancu, ” a se slabi”! Dar aici este ceva cu mult mai grav si mai serios. Este vorba de faptul ca politicienii Romani in mod deliberat si pentru folos personal dezinformeaza si, vulgo definitie, mint.
Din nefericire in Romania a fost instalata penbila alternanta, ”pleaca ai nostril si vin ai nostril”. Alte masti si aceiasi ciorba apoasa incalzita din nou si din nou. Intrecadu-se in fagaduinte politicienii Romani se dovedesc, de fiecare data, o dezamagire practica si confirma ca sunt cu totii lupi rapitori.
Intrecandu-se in a lupta contra unei inexistente “ciume rosii” acesti politicieni practica un capitalism, in folos propriu, pradalnic. Ei si progeniturile lor: de la Liviu Dragnea la Cristi Bourean, de la Nastase la Basescu, Elena Udrea, si asa mai departe. Aceasta gasca de neo ciocoi achiziteoneaza palate, case, mosii, terenuri de vanatoare, etc. O fac prin presiuni politice, prin acte false, prin “retrocedari” sinister. Si apropos de  “retrocedari”.
Este bine stiut ca in Romania a fost “retrocedat” totul, legal si sub legal. Au fost “retrocedatI” baroni unguri, familia Hohenzollern-Duda, ”Printesa Ileana (zis Maica Alaxandra) , etc. Dar totusi s-au facut si exceptii si aceste exceptii privesc cazuri care efectiv trebuiau “retrocedate”. Este cazul bunurilor Comunitatii de Avere Graniceresti din Caransebes, cuprinzand propiretatea devalmasa asupra padurilor, apelor si pasunilor alpine a satelor de munte banatene. Aceste bunuri in mod scandalos nu au fost “retrocedate” dar in schimb au fost emise autorizatii de constructie pentru vilele neo ciocoiesti, iar un primar de trista amintire, Pavel Verindean, a cautat sa instraineze (zicea el “concesioneze”) parti esentiale ale hotarelor de sat.
Pentru a adauga rau peste rau aceasta neo-ciocoime a aflat si noi ideologi, indivizi care sa ii invete pe Romani ce a fost comunismul. In mod absolut sfruntat a fost aflat Vladimir “Tismeneanu”, al carui tata (cu numele “déjà” Tismetski) a fost unul dintre cei mai sangerosi ideologi ai stalinismului. Si el nu este singur, intre “ideologi” mai este si Vlad Socor (alt nume de imprumut) al carui tata a compus  “Imnul RPR”! Aceasta impejurare nu poate fi caracterizata decat ca obscena!
Iar intre timp organizatiile patronate de catre financiarul, si el “déjà” internationalist, George Soros si acolitii sai, ”elita de mahala” (intelectualii sinecuristi si mercenari), promoveaza un anti crestinims si mai exact anti Ortodoxims vulgar, un relativism moral degradant, familia “alternativa” si asociatia ACCEPT. Dramatic este ca aceste idei rusionase sunt preluate de grupuri confuze, agitatori de profesie si opozanti din temperament, care si-au facut o virtute din a “rezista” fara rost si fara cauza; masa de manevra. De fapt clasa politica romaneasca de azi confirma cele spuse de Take Ionescu acuma mai bine de un veac: ”isi fac program politic din nenorocirea tarii”.  Programul lor electoral poate fi rezumat in vorbele: ”scoala-te tu, ca sa stau eu”. Iar programul de guvernare poate fi rezumat (tot in vorbele lui Nenea Iancu), ”sau toti sa traim, sau toti SA MURITI!”
Intre timp acest Neam, in esenta lui Ortodox, tolerant, rabdator si bun, asteapta. Asteapta in credinta nezdruncinata ca viu este Acela care poate si stie vremea cand sa venture asezarile nedrepte ale acestei lumi ca pleava.

——————————

Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

12 iunie  2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii