Alexandru Nemoianu: Despre “marginalizare”

26 Jun 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: Despre “marginalizare”

Intotdeauna cei care au cautat sa faca bine, ceea ce este cuvincios, ceea ce se cuvine, au fost “marginalizati”, asezati la marginea din afara a “valorilor” promovate de catre cutare stapanire vremelnica. Orice “putere”  isi va impune propriile standarde si mai ales va cauta sa isi subordoneze mentalitatea si memoria colectiva. In momentul de fata, al exploziei mijloacelor de informare si comunicare, acest lucru, impunerea sistemului de gandire dorit de  “putere” a devenit esential. Dar la fel de eficace devine si posibilitatea de raspuns si deci responsabilitatea personala. Caci avand acces la “retele sociale” orice persoana poate comunica acceptul sau refuzul ideologiei “puterii”. Din nou, in momentul de fata, propaganda “puterii” devine brutala si din nefericire tot soiul de tinerei teribilisti, si tomnateci, incapabili sa depaseasca o adolescenta intelectuala degradanta, cocheteaza cu mizeriile propagandistice promovate de “putere”, de la pederastie, la familia “alternativa” si de la negativism prostesc, la New Age si intodeauna in “critica” sentimentelor nationale si a celor Ortodoxe. Nici nu se putea altcum daca vom tine seama ca, mai devreme ori mai tarziu, orice stapanire omeneasca va face rau si ca, in aceste conditii, a nu fi complice la rau inseamna, minimal, sa fi macar sufleteste si intotdeauna de partea celor care “pierd” si a Adevarului. Cateva lucruri se cuvine sa fie reamintite.
Adevarul nu salasuieste in “majoritate” si niciodata in majoritatea celor carora o stapanire le da glas. De fapt persista o enorma si distrugatoare confuzie in ce priveste intelegerea conceptului de “Adevar”.
Este comun acceptat cum ca “Adevarul” ar fi suma unor principii sau a unor stari. Nimic mai fals.
Adevarul este o Persoana si relatia cu El este intotdeauna personala. Atunci cand am avea macar banuiala ca relatia nu este personala este semn ca ne aflam cazuti in ispita si in hotarul minciunii.
Ca Adevarul este o Persoana, si nu suma unor “principii” limpede ne-o infatiseaza o alta imprejurare.
Suma unor principii nu poate sa iubeasca, nu poate sa se jertfeasca si nu poate sa miluiasca. Dar o “Persoana” poate sa faca toate cele amintite si o si face; ieri, astazi, intotdeauna. Iar cu asta ajungem la un alt fapt.
Cei care stau pentru Adevar vor fi intotdeauna impinsi la margine, nebagati in seama si finalmente persescutati direct si brutal. Nici nu poate fi altcum caci ei sunt cei “alesi”, “sarea pamantului” care, daca si-ar pierde gustul nu ar mai fi de nici un folos.

———————————-

Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

26 iunie  2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii