Carmen Manea: Botond Szöcs – Un tânăr pianist virtuos a primit premiul de Excelenţă al Academiei Româno-Americane, 2017

6 Aug 2017 by admin, Comments Off on Carmen Manea: Botond Szöcs – Un tânăr pianist virtuos a primit premiul de Excelenţă al Academiei Româno-Americane, 2017

În vârstă de 22 de ani, tânărul pianist Botond Szöcs s-a făcut  remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa persuasivă a interpretării. Student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin, nume reputat al şcolii pianistice româneşti şi mondiale, Botond a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale câştigând zece premii I printre care Premiul I şi Trofeul Concursului Naţional Victor Giuleanu, ediţia a III-a (2012) sau Premiul Remember Enescu, acordat de Fundaţia George Enescu.  Acestor premii li s-au adăugat în 2017, Premiul Special al Juriului  şi Premiul de Excelenţă la Concursul Art Estival Braşov – ediţia a VII-a şi  ARA Music Award for Excellence  – The Best Concert Performer as a Soloist, Member of a Chamber Music Ensemble and Accompanist (Premiul ARA  de Excelenţă  în Muzică pentru cel mai bun interpret  în calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzică de cameră sau acompaniator), oferit în cadrul celui de al 41-lea Congres al Academiei Americano-Române pentru Ştiinţe şi Artă. 

Debutul solistic, la doar 17 ani, în compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, (cu Concertul pentru pian şi orchestră în Fa major, KV 459 de W.A. Mozart), a fost urmat, în scurt timp, de noi apariţii concertante alături de orchestre filarmonice din ţară. În repertoriul solistului au pătruns rapid piesele de rezistenţă ale genului (Concertul nr. 3 în do minor și Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de L. Van Beethoven, Concertul în la minor de E. Grieg, Concertul nr. 1 de F. Liszt, Concertul in la minor de  R. Schumann, Concertul nr. 1 în mi minor de F. Chopin și  Concertul nr 2 in do minor de S. Rachmaninov.)

Preocupat intens de muzica de cameră, Botond a  susţinut, începând cu 2015, seria recitalurilor axate pe integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Mozart şi Beethoven. Profund impresionat de prestaţia artistică a lui Botond, partenerul său din cadrul integralei beethoveniene, violonistul Peter Rosenberg (prim concert-maestru al Bamberger Symphoniker, Germania), a afirmat elogios: „tânărul pianist Botond Szöcs continuă pleiada de mari talente din clasa celebrului pedagog al pianului, Stela Drăgulin. Are un temperament eruptiv şi pasionat, însă sesizează şi realizează aspectele poetice ale muzicii. Are o tehnică foarte dezvoltată şi sigură, dar întotdeauna subordonată conţinutului muzical”.

Momente notabile în ascensiunea pianistică a lui Botond sunt și apariţiile sale cu programe de recital în ţară și peste hotare, între care se află şi turneul din 2015 din Anglia (Oxford, Londra şi Bristol), desfășurat sub egida Institutului Cultural Român.  Au urmat turneele efectuate în Germania,  Ungaria şi, de curând,  în Italia, unde a  susţinut un recital la Ambasada României din Roma în faţa Preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, şi a Ambasadorului României în Italia, George Bologan.  Prestaţia sa artistică a fost considerată un succes, interpretarea lucrărilor a fost caracterizată de critică drept „electrizantă”, Botond captivând audienţa cu o „performanţă zguduitor de profundă.” (Comunicat de presă). Lăudat de presa braşoveană  şi apreciat de public a fost şi recitalul la două piane susţinut alături de  pianista Alina Elena Bercu în inchiderea Stagiunii de concerte 2016-2017 a Centrului Muzical al Universităţii Transilvania din Braşov.  De asemenea, Botond Szöcs a contribuit la materializarea CD-ului promoţional creat pentru Expoziţia Retrospectivă Valeriu Maximiliam 1895.

Interesat de dublarea interpretării printr-o activitate ştiinţifică susţinută,  Botond Szöcs a participat la diverse manifestări de sesiuni studenţeşti unde s-a remarcat  atât prin prezentarea de postere cât şi prin lucrări  de analiză a muzicii. Lucrările sale W.A. Mozart – Sonata KV 331 în La Major şi Reprezentarea mentală a interpretării muzicale i-au adus două premii I, cea de a doua lucrare primind şi premiul de Cea mai bună lucrare studenţească  a Facultăţii de Muzică.  Lucrările vor fi publicate în Buletinul Universităţii Transilvania din Braşov – ediţia 2017. Critica de specialitate i-a fost  întotdeauna deosebit de favorabilă, câteva spicuiri din  publicaţiile apărute fiind enumerate în continuare:

„Minunat cântă tânărul pianist Szöcs Botond… Un al doilea Richter… Nici nu aş şti cu ce să încep… cu grija lui de a reda corect fiecare frază muzicală, cu sunetul lui plin, rotund, cu versatilitatea incredibilă de care a dat dovadă! Toate acestea s-au regăsit în recitalul de duminică seară, reprezentate în mod strălucit de tânărul pianist. Dar, peste toate, aş remarca o sensibilitate ieşită din comun şi un elan pe măsură.” (Petra Gherasim, Tânărul pianist Szöcs Botond în recital la Ateneul Român)

„Graţie calităţilor muzicale incontestabile şi îndrumării de excepţie de care beneficiază, pianistul în vârstă de 20 de ani a realizat versiuni remarcabile ale lucrărilor respective, care au evidenţiat plenar calităţile artei sale instrumentale /…/ precum şi capacitatea de a reliefa bogăţia semantică a muzicii. Am apreciat arsenalul de mijloace pianistice (cuprinzând tehnica de degete şi de bravură, dar şi tuşeul plin de sensibilitate şi nobleţe), care a contribuit la evocarea evenimentelor, printr-o impresionantă acumulare de dramatism şi forţă expresivă.”

—————————–

Carmen MANEA

Cronică de concert

Braşov, 1 iulie 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii