Valeriu Dulgheru: Ospăț în timpul ciumei

6 Aug 2017 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: Ospăț în timpul ciumei

Priveam deunăzi consternat cum preşedintele Dodon prezenta jurnaliştilor invitaţi la reşedinţa sa (e a sa după modul cum o foloseşte!) de la Condriţa. Cu câtă satisfacţie de sine făcea el acest lucru (se observa după chipul său), prezentând curtea îngrijită (evident, nu de el!) cu flori, lacul artificial, topogamele pentru copii (pentru cine sunt destinate la reşedinţa preşedinţiei? Probabil pentru preşedinte când se dă în mintea copiilor! Se vorbeşte că au apărut după ultima renovare a reşedinţei de către Dodon care a costat milioane de lei (fostul preşedinte N. Timofte nu a irosit bani publici pentru hatârul propriu!)). Trebuie de fapt să-l înţelegem pe Dodon: este tânăr tătic, are copii mici. Ca şi fostul său bos V. Voronin (cel care a transformat reşedinţa prezidenţială într-un adevărat conac boieresc, dar pe banii noştri!) Dodon nu a ezitat să prezinte şi beciurile pline cu conservări (făcute de cine şi pentru cine?), vinuri, coniacuri. Conform investigaţiei Rise Moldova Dodon a cheltuit milioane de lei pentru repararea şi reamenajarea reşedinţei. Se pune întrebarea: pentru ce a trebuit să-şi etaleze fudulia? Chiar că prostul nu este destul de prost dacă nu e şi fudul.

Fostul preşedinte N. Timofte cu convingeri liberale pe parcursul celor patru ani nu a cheltuit nici un ban pentru reparaţia reşedinţei, nu a refăcut reşedinţa după bunul său plac, nu a făcut nicio prezentare a reşedinţei jurnaliştilor, nu a făcut nici un soi de serbări familiare, pe când fostul preşedinte comunistul nr. 1 V. Voronin şi actualul preşedinte socialistul nr. 1 I. Dodon, „slugi ale poporului”, apărători ai „omului truditor” îşi permit un astfel de lux în cel mai sărac stat din Europa. La întrebarea unui jurnalist despre petrecerea privată dată recent la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa I. Dodon a răspuns nonşalant: „Da confirm! Unul din feciorii mei a împlinit o vârstă frumoasă. Reşedinţa este o casă de servicii, este locul de trai al preşedintelui!”. Cum vă place Domnilor? Îi este puțin salariul de vreo 15 mii de lei lunar pentru ași acoperi singur cheltuielile private! Câtă lipsă de elementar bun simţ. Sunt bolnave, grav bolnave aceste „slugi comuniste ale poporului”. De fapt, de ce nu ar proceda astfel dacă noi le permitem. Ceva e putred în Danemarca noastră!

Priveam cu dezgust acest circ, acest ospăţ înaintea ciumei, şi mi-au venit din memorie câteva cazuri despre adevăraţi conducători de stat cu grijă de popor. Ceva timp în urmă citisem despre preşedintele Uruguayului care refuzase la reşedinţa prezidenţială, la maşina prezidenţială, la salariul de preşedinte, care era donat unei asociaţii de binefacere. Al nostru însă, socialistul Dodon, consideră reşedinţa prezidenţială drept un loc de petreceri private şi de trai!

Ceva mai înainte citisem despre Urho Kaleva Kekkonen, preşedintele Finlandei (o ţară cu unul dintre cele mai înalte nivele de viaţă din Europa!), care în weekend pleca la ferma sa, se urca pe tractor, şi se ocupa de ale gospodăriei. Ai noştri boieri comunişti şi socialişti, odată urcaţi sus nu-i mai vezi să coboare la nivelul omului simplu. Poate doar pentru diferite showuri ieftine cum a fost deunăzi vizita preşedintelui Dodon în colhozul „Put’ Il’icea” (cer scuze, într-o gospodărie model care doar în Găgăuzia există!), unde s-a urcat pe o combină de secerat grâu şi a făcut o roată (în stilul stăpânului său V. Putin!), timp în care întreg alaiul în frunte cu başcanul I. Vlah î-l aşteptau smeriţi la soare pe o căldură de peste 35oC.

Citeam dăunezi cu profund respect despre modul de trai al preşedintelui Austriei (o ţară cu unul din cele mai înalte nivele de trai din Europa) Alexander Van der Bellen, cu origini nobiliare, care locuieşte într-un apartament ordinar (al nostru socialistul – într-un palat în trei nivele şi un conac boieresc prezidenţial), pleacă la serviciu cu transportul public (v. foto). Adevărată slugă a poporului!

Al nostru breaz preşedinte socialist crescut şi educat în spiritul „idealurilor comuniste” unde „totul era pentru omul muncitor!” are o reşedinţă – adevărat conac boieresc la Condriţa unde se lăfăieşte în lux ca un mare boier, o reședință la Holercani pe malul Nistrului, mai are un palat în trei nivele la Chişinău şi alte proprietăţi (întreaga sa viaţă fiind bugetar!), este escortat la lucru de un adevărat alai din mai multe maşini de lux, creând probleme pasagerilor din transportul public, zboară în călătorii cu avioane private.

Pentru a evidenţia şi mai bine contrastul izbitor mai aduc un exemplu cras – cel al cancelarului Germaniei – celei mai dezvoltate şi mai bogate ţări europene, stâlpul economic al Uniunii Europene, Angela Merkel. Locuieşte într-un apartament ordinar unde îşi plăteşte singură toate serviciile, are o vilă modestă (a se vedea contrastul între vila cancelarului Merkel şi cea a preşedintelui Dodon!). Dacă călătoreşte undeva împreună cu soţul în acelaşi avion soţul îşi plăteşte drumul singur. Adevărată slugă a poporului german!

Mă întreb şi vă întreb şi pe Dstră: de ce îi permitem acestui baistruc să se comporte în aşa mod? De parcă ne-ar face plăcere masochismul acestui socialist cu apucături boiereşti. Colac peste pupăză Dodon ne mai anunţă că la sfârşitul lunii august va începe reparaţia Palatului Prezidenţial (pe bani turceşti, spune el. Braşoave! Dar cine o să-i întoarcă? Tot noi, contribuabilii). Îi sunt puţine actualele reședințe luxoase din Chișinău, Condrița și Holercani? Iar noi tăcem! Actualmente se află la odihnă în Grecia (de ce nu în iubita sa Rusie!), unde după cum  spune va vizita . Vre-o lună în urmă jurnaliștii l-au găsit odihnind-se cu familia în Turcia. Câte concedii pe an are acest trântor care nu mai știe ce să facă de plictiseală?

Au pornit un lucru bun tinerii de la ODIP (Onoare, Demnitate şi Patrie) – colectarea semnăturilor pentru demiterea lui Dodon – o şansă de a scăpa de acest impostor, iar noi stăm deoparte şi ne întrebăm: vor reuşi sau nu! Dl M. Ghimpu, în loc să se alăture frumoasei iniţiative a tinerilor (moment deosebit de important, până la urmă moţiunea de demitere va trebui înaintată în parlament de un partid parlamentar) iese cu o declaraţie pompoasă în presă de colectare a semnăturilor pentru demiterea lui Dodon, declarând că el e primul semnatar (asta după ce tinerii de la ODIP au colectat deja zeci de mii de semnături). După ce l-a îngropat la direct şi la figurat pe tânărul D. Chirtoacă, odinioară un politician cu mari perspective iar acum învinuit de trafic de influenţă de camarila lui Plahotniuc, M. Ghimpu dă vina pe altcineva de arestarea lui D. Chirtoacă. Dar să ne aducem aminte cum î-l presau pe preşedintele N. Timofte (el şi dna C. Fusu) să accepte candidatura lui V. Plahotniuc pentru funcţia de prim ministru.

Am ajuns ca astăzi să fim conduşi de cuplul Dodon – Plahotniuc. Aparenta discordie dintre ei este pentru cei proşti. Sunt o apa şi un pământ. Există deja suficiente momente care demonstrează conlucrarea adâncă a lor. Primul ajutor frăţesc Plahotniuc i l-a dat lui Dodon, scoţându-l pe R. Usatîi pe linie moarta la doar o săptămână până la alegerile din a. 2014, fapt ce ia adus suplimentar lui Dodon 10-15 mandate de parlamentar. A doua oară i-a întins o mână de ajutor frăţesc la prezidenţialele din toamna lui 2016. Mai ţineţi minte panourile publicitare instalate pe toate drumurile, pe o parte a cărora era plasat banerul PDM „Împreună suntem mai puternici!”, iar pe cealaltă parte – banerul socialiştilor „Dodon preşedinte!”. Până la urmă Plahotniuc l-a făcut preşedinte pe Dodon. A treia oară în pofida tuturor avizelor negative Plahotniuc împreună cu Dodon au votat şi promulgat Legea privind votul mixt. La doar o zi de la votarea Legii preşedintele Dodon a promulgat-o declarând cu satisfacţie că au fost luate în considerare toate propunerile socialiştilor, inclusiv votarea într-un singur tur. Dar tocmai votarea într-un singur tur când prin fraude, cumpărări, dosariade Plahotniuc şi Dodon au şanse mari de a câştiga, este cel mai antidemocratic element al Legii. Un candidat cu sub 10% de voturi va fi câştigător. În turul doi, la o bună mobilizare a dreptei – centru dreapta, stânga întotdeauna a pierdut. Această Lege are atâtea mine cu efect întârziat, dar pentru autorii ei contează să ajungă cu orice preţ în parlamentul din 2018 cu fracţiuni majoritare.

Şi atunci ce-i de făcut? Este o singură cale de a opri acest dezmăţ dodonist-plahotniucist – unirea forţelor unioniste, a celor liberal – democrate. A apărut o șansă: poate lui T. Băsescu îi reușește să unifice aceste forțe ”prounioniste” atât de răzlețite. Nicolae Bălcescu spunea la mijlocul secolului al XIX-leaMenirea intelectualului este de a lumina masele”. ”Dar unde sunt intelectualii?” se întreabă mult stimata ex-deputat în primul parlament rămasă și astăzi cu colană vertebrală verticală Nadejda Brânzan. ”Eu încă o dată fac apel către toată lumea bună, către toți intelectualii! Nu contează ce eşti: medic, profesor, doctor în ştiințe, scriitor, compozitor. Gândiți-vă că aveți baştină, aici vă sunt rădăcinile și că nu vreți înapoi în ceea ce a fost 27 de ani în urmă, dar vrem înainte, că noi vrem să ne reîntregim Țara! Ceea ce face Dodon e mancurtism. Ei vor să dezvolte mancurtismul, să ne ucidem patria. Nu vedeți, au rupt harta României. Rădăcinile noastre strămoşeşti sunt acolo!” ne îndeamnă N. Brânzan.

Să ne ajute Dumnezeu să ne vină mintea cea de pe urmă măcar în al doisprezecelea ceas.

——————————————–

Valeriu Dulgheru

Chișinău

august, 2017

 

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii