Eleonora Schipor: Ne mândrim cu-a noastre datini…

29 Aug 2017 by admin, Comments Off on Eleonora Schipor: Ne mândrim cu-a noastre datini…

Anual la Pătrăuții de Jos are loc frumoasa sărbătoare a satului, hramul, prilejuit de sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului.

Anul acesta, ca de obicei sărbătoarea a început cu serviciul divin la biserica locală care și poartă numele Adormirea Maicii Domnului. Un mare sobor de preoți au oficiat slujba religioasă venind la invitația parohului bisericii sătești, protoiereului Dumitru Gavriloae.

          Sărbătoarea a continuat în după amiaza aceleiași zile la căminul cultural în prezența a sute de oaspeți, săteni și invitați. Printre cei care ne-au onorat cu prezența se numără Consulul Consulatului General al României la Cernăuți, domnul Edmond Neagoe. Redactorii șefi ai ziarelor românești «Zorile Bucovinei» și «Concordia» Nicolae Toma și Doina Bojescu, doctorul în filologie, președintele societății regionale «Golgota», cetățeanul de onoare al satului Pătrăuții de Jos Ilie Popescu, secretara comunității românești din Ucraina Aurica Bojescu cu soțul Mihai Bojescu ș. a.

          În discursurile lor oaspeții și invitații s-au referit la importanța și valoarea acestei importante sărbători a satului Pătrăuții de Jos, au mulțumit organizatorilor pentru buna desfășurare și și-au exprimat dorința ca și alte sate din Bucovina noastră să urmeze exemplul pătrăucenilor.

          Primarul satului domnul Gheorghe Fedorean a dat citire mesajului de felicitare transmis de președintele ARS Storojineț Iaroslav Bartoș și a șefului consiliului raional Ivan Losic către toți locuitorii satului Pătrăuții de Jos. Domnia sa a mai înmânat o serie de diplome și foi de laudă celor mai activi săteni care au depus multă muncă pentru buna desfășurare a sărbătorii datate.

          Un frumos concert au prezentat artiștii amatori ai satului, evidențiindu-se mai ales binecunoscutul ansamblu popular de dansuri «Mugurel», condus de neobosita doamnă Larisa Popescu-Chedic, directoarea căminului cultural local. Cele trei grupuri de dansatori, în frumoase costume autentice au prezentat în fața numerosului public spectator adevărate perle folclorice, dansuri populare, de ieri și de azi. Au încântat pe toți cei prezenți cu dansurile lor minunate. De fapt ei sunt și câștigători, laureați și participanți a numeroase concursuri și festivaluri naționale și internaționale. Îi mulțumim inimoasei doamne Larisa Popescu-Chedic care depune o muncă enormă în păstrarea și promovarea acestor valori autentice. În pregătirea și aranjamentul acestor dansuri ea a fost ajutată de șefa clubului din Arșița Natalia Cobeli și tânăra profesoară a școlii locale Mariana Balan.

          Le mulțumim tuturor membrilor comitetului organizatoric pentru ajutorul acordat la desfășurarea sărbătorii sfinte.

          Sincere felicitări tuturor pătrăucenilor cu prilejul sărbătorii satului și sperăm că această tradiție înrădăcinată aici la Pătrăuții de Jos va fi păstrată cu sfințenie.

—————————————-

Eleonora Schipor,

membră a comitetului organizatoric,

cetățean de onoare a satului Pătrăuții de Jos,

Ucraina, august, 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii