Alexandru Nemoianu: “Jigodia”

1 Oct 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: “Jigodia”

Orice asemănare cu situaţii şi persoane reale nu este întâmplătoare.

Aspectul fizic al “Jigodiei” este penibil.
Un trup coşcovit, aplecat, unsuros şi urduros, ochii verzi spălăciţi, mici şi urâcioşi, o mustaţă jerpelită şi un miros neplăcut. Voce mieroasă, miorlăită şi falsă până la durere. De mic aflat sub călcâi s-a învăţat fără şira spinării şi a îndrăgit starea până la voluptate. Este hibrid de moluscă şi şobolan. Singur, fără prieteni, ocolit de toţi, nu cu dispreţ ci cu scârbă, nu a învăţat nimic şi nu a uitat nimic, niciodată. S-a dedicat cu patimă viciului solitar, fiind un înverşunat privitor pe gaura cheii. Ulterior, foarte târziu, prea târziu, s-a însurat, pentru două săptămâni. Suficientă vreme că “secretul”  lui, faptul că ascunde în trupul sau bicisnic un suflet de slujnică în călduri aşteptând în spatele cazărmilor, să fie dat în vileag. Nu a iubit niciodată pe nimeni, nu s-a încrezut în nimeni, nu a vorbit pe nimeni de bine. Pe cei care l-au ajutat i-a urat şi considerat proşti. Existenţa lui a fost o permanentă dedublare.
Las, dincolo de orice limita, a trăit mereu ascuns într-o gaură rău mirositoare. Acolo “jigodia”, vreme de zeci de ani şi-a amintit de toate detaliile penibilei lui existente; de toate jignirile, frustrările, neputinţele. Toate aceste detalii le-a cocoloşit cu răutate de famen şi le-a aţâţat cu imaginaţia lui de “peeping Tom”. În culcuşul sau putrid a închipuit răzbunări, care erau pe măsură neputinţei lui fizice şi mentale. Răzbunări care, cel mai adesea, nici nu erau băgate în seama şi se consumau tot în sufletul schilod al “jigodiei” sau, încă mai exact, se întorceau asupra lui.
Colecţionar de zvonuri şi informaţii după ureche , “jigodia” ajungea să se închipuie “învăţat”. Dar, impotent nu numai fizic ci şi intelectual, nu putea zămisli nimic altă decât bale, otravă şi stârpiciune.
Singur,  dezgustător, ocolit cu scârbă, “jigodia”  geme pustiu.  Întreagă lui existenţa are aninată pe catarg semnul zero. Întreagă lui existenţa este un monument închinat inutilului, puştiului, urâciunii.

————————————–
Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

30 septembrie 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii