Alexandru Nemoianu: Un om nevrednic

7 Oct 2017 by admin, Comments Off on Alexandru Nemoianu: Un om nevrednic

Comună Prigor, de fapt satele: Prigor, Patas, Borlovenii-Vechi, Borlovenii Noi şi Putna, alcătuiesc o zona absolut minunată. Cu mâna pe inima şi în cunoştinţă de cauza pot spune că este una dintre cele mai frumoase zone din lume. Nu spun că este “cea mai frumoasă” , dar cu toată hotărârea pot spune că “este la fel de frumoasă”. Zona, peisajul fizic nu poate fi însă separat de oamenii care îl locuiesc şi această combinaţie, ”loc” şi “oameni”, crează un întreg, de o frumuseţe spirituală, culturală, de obiceiuri şi de credinţe, absolut fascinant şi unic. În multe, dacă nu în toate, privinţele, acest loc păstrează o valoare de model, de arhetip, de standard de referinţă. Dacă, Doamne fereşte, fenomenul românesc ar intră în eclipsa existenţială, acest loc, ”comună Prigor”, conţine în sine toate elementele care ar face cu putinţă readucerea în existenţa a fascinantului, miraculosului  “fenomen românesc”, viaţă românească în toată splendoarea ei şi în profundă ei înţelegere a diferenţei dintre bine şi rău.

Dar pentru a putea să continue în această condiţie, comună are nevoie că în fruntea ei să se afle oameni vrednici, cu rădăcini adânc înfipte în zona. În fruntea comunei trebuie să fie un om de bună credinţă, cu frică de Dumnezeu şi ruşine de oameni şi mai ales un om cinstit. Un asemenea om, tip de om, pe care vechile documente îl defineau “bun şi bătrân”. Nu bătrân în ani, bătrân în cuminţenie, în bun simt şi, repet, în cinste. Sunt mulţi oameni în satele care alcătuiesc comună Prigor care întrunesc aceste calităţi. Dar există şi unul care categoric nu le întruneşte. Acel om nevrednic este Pavel Verindeanu.

Acest om a ajuns din nefericire Primar al comunei şi a fost acolo ani mulţi. Cu viclenie a ştiut să se strecoare din formaţiune politică în formaţiune politică, ajungând şi “independent”. El este un om care a făcut rău şi este gata să facă oricând rău. Exemplul limpede este modul în care, în tot cursul mandatului sau, a căutat să negocieze hotarul comunei, pe care prin funcţie avea datoria supremă să îl apere. ”Găselniţă” lui a fost “concesionările”. Adică cedarea de părţi din hotar. A căutat să “concesioneze”, în dreapta şi în stânga, fără rost. A încercat să instaleze mori de vânt pe platoul alpin al Semenicului, un loc de o frumuseţe fără egal. Pavel Verindeanu nu ascultă de nimeni, decât de interesele lui. Nu ştiu ce foloase va fi obţinut. Dar fapt este că a fost prins în flagrant delict de luare de mită. Deci cu bani nemeritaţi în buzunar. El a primit o prea uşoară, dar totuşi penală condamnare la închisoare cu “suspendare”. Deci el este un condamnat penal care sub nici o formă nu mai poate fi crezut cinstit în manipularea fondurilor publice. Dacă a fost prins odată, este firesc să ne întrebăm de câte ori nu va fi fost prins? Mai rău, după condamnare, sfidând populaţia locală, a căutat să revină în funcţie. Doar încăpăţânarea unora dintre locuitori, între care şi subsemnatul, insistenţă de a trimite sesiszari şi pretinde răspunsuri, a făcut cu putinţă alungarea lui din Primăria Prigor. Chiar şi aşa el a încercat o ultima şi supremă mârşăvie.
A încercat să distrugă răul sfânt al Almajului, Nerganul(Nera). Fiind parte dintr-o firma dubioasă, consultată de un specialist la rândul lui penal, Pavel Verindeanu a căutată să oblige la construirea a două microhidrocentrale care nu ar fi avut alt rost decât să îl îmbogăţească pe el şi pe cei cu care se asociase. Doar protestul în masă al locuitorilor a oprit acest adevărat sacrilegiu.
Pavel Verinddeanu este un om rău. El nu este capabil să înţeleagă nimica nici din încercările şi mustrările pe care le primeşte de la Dumnezeu. (Despre relaţia lui cu Dumnezeu se poate spune, ”îţi rânjeşte la tunetul vocii”).

Cu uluire am aflat că acest răufăcător încă mai contempla ambiţia de se alege Primar în Prigor.Eu cred că aşa ceva nu se va putea întâmplă.Nu poate fi de crezut că locuitorii satelor din comună Prigor să se lase înşelaţi de către un om rău şi necinstit al cărui nume este Pavel Verindeanu.

————————————–
Alexandru Nemoianu

Istoric
“Centrul de Studii și Documentare al Românilor-Americani”
(Valerian D. Trifa. Romanian-American Heritage Center)
Jackson , Michigan, USA
la

7 octombrie 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii