Valeriu Dulgheru: A mai fost întoarsă o filă în calendarul Cucuteni

23 Oct 2017 by admin, Comments Off on Valeriu Dulgheru: A mai fost întoarsă o filă în calendarul Cucuteni

În perioada 19-20 octombrie capitala culturală a tuturor românilor a găzduit cea de a 12-a ediție a Simpozionului Internațional ”Cucuteni 5000 REDIVIVUS: științe exacte și mai puțin exacte” sub genericul ”100 ROMÂNIA: 1918-2018. Sărbătorim împreună”.  În sala Senatului Universității Tehnice ”Gh. Asachi” pe data de 19 octombrie, orele 9.30 cu intonarea Imnului Național au început lucrările Simpozionului. De această dată, pentru prima oară după cele 11 ediții precedente, Simpozionul și-a ținut lucrările fără Valerian Dorogan, prof.univ.dr.hab., prorector al Universității Tehnice a Moldovei, unul dintre părinții acestui simpozion important pentru  cunoașterea și promovarea istoriei Neamului, care ne-a părăsit subit acum două săptămâni. El nu a fost fizic printre noi însă i-am simțit prezența. Sunt sigur că s-a bucurat de acolo din ceruri de succesul acestei ediții organizate la un nivel excelent de grupul organizatoric de la Iași, în primul rând de prof. Dumitru Olaru, prorectorul Cezar Oprișan, decanul Facultății de Mecanică Gelu Ianoș.

Acest simpozion a fost marcat de personalitatea Valerian Dorogan. Drept recunoștință pentru rolul său în fondarea acestui Simpozion și promovarea culturii Cucuteni organizatorii au instituit diploma ”Valerian Dorogan”, care a fost înmânată părintelui acestui Simpozion prof.univ.D.H.C. al UTM Lorin Cantemir și lui Mihai Tun, un împătimit și promotor fervent al culturii Cucuteni, fost primar timp de 36 de ani al c. Cucuteni unde a creat minunatul muzeu Cucuteni. Cuvintele de deschidere ale lui N. Dabija (Chișinău), prof. C. Oprișan, G. Ianoș, L. Cantemir (Iași), V. Puiu (Bacău), I. Muscă (Suceava), M. Tun (c. Cucuteni) și a subsemnatului au fost marcate de profundul regret legat de plecarea dintre noi a profesorului și prietenului V. Dorogan. În continuare prof. D. Olaru a prezentat un emoționant material care a inclus o ultimă înregistrare video cu V. Dorogan la zilele Obârșiei Mioriței de la Cașin din vară.

Grupul de la Universitatea Tehnică a Moldovei în număr de 10 persoane (S. Za porojan, I. Manole, V. Cobzac, Z. Stratan, V. Podborschi, T. Botin cu soția Elena, A. Marin, M. Vaculenco, V. Nastas și subsemnatul) a venit cu o amplă prezentare despre Valerian Dorogan, incluzând perioadele de copilărie în Cotiujenii Mari natali pe unde „….copil fiind păduri cutreiera”, de studenție și, în special, perioada de organizare a celor 11 ediții ale Simpozionului Cucuteni, în care a pus atâta suflet. Din discursurile, intervențiile, confesiunile filozofice ale prietenului Valerian Dorogan s-a desprins un îndemn către cei vii exprimat prin emoționantele versuri ale lui R. Kipling: ”În trecerea grăbită prin lume către veci,/ Fă-ţi timp măcar o clipă să vezi pe unde treci!/ Fă-ţi timp să guşti frumosul din tot ce e curat, / Fă-ţi timp că eşti de multe mistere-nconjurat!… Fă-ţi timp, ACUM! / Să ştii: zadarnic ai să plângi, / Comoara risipită a vieţii, n-o mai strângi!” Emoționanta prezentare a finalizat cu minunatul cântec ”Model Natură” al bardului de la Văleni Mircea Zgherea pentru care V. Dorogan avea o deosebita stimă…”Nu sunt un os mai mare decât acei ce-au fost / Pleca-voi în țărână cu-al meu destin și rost. / Dar cât consum lumină aș vrea ceva să fac. / Să fiu un fir de iarbă, cât de puțin de leac!”. Regretatul prieten Valerian Dorogan a fost mai mult decât un firicel de iarbă născut din lumină. În același sens prof. Vasile Puiu a recitat deosebit de emoționant versurile scrise de artistul plastic și poetul V. Cobzac și dedicate lui Valerian Dorogan ”Se duc profesorii…”

Lucrările Simpozionului au fost prezentate în plen și pe cele trei secțiuni de bază: ”Iași – capitala renașterii naționale”, ”Cultura și Civilizație”, ”Istorie și Continuitate”, ”Științe exacte și tehnice”. Printre ele pot fi evidențiate: ”Manifest de Unire” (N. Dabija); ”Motivele cucuteniene – similarități cu ornamentica cămășii tradiționale din Moldova” (A. Lăcrimioara Leon ș.a., UT ”Gh. Asachi”); ”Centenarul Unirii: cum ne pregătim de el?) (V. Dulgheru, UTM); ”Columna lui Traian – simbol al latinității poporului român” (prof. M. Munteanu, UT, Cluj Napoca); ”Considerații privind valurile lui Traian și Brazda lui Novac” (prof. L. Cantemir, drd F.D. Dincă” Prezentare de ceramică în stil Cucuteni – Tripolie” (A. Stoica, Chișinău); ”Miorița – expresie a înaltei spiritualități a daco-românilor, a vechimii și a continuității lor în timp” (prof. M. Ciornei, Suceava) ș.a.

Simpozionul a fost puternic marcat de evenimentul ”Centenarul Unirii”. Discursurile, luările de cuvânt pe marginea lucrărilor erau dedicate acestui mare eveniment. Acestui subiect au fost dedicate și discursul maestrului N. Dabija la postul ”Radio Iași”, emisiunea de la postul de televiziune TLR, Iași, la care au participat prorectorul C. Oprișan, prof. D. Olaru, V. Puiu și subsemnatul).

Ziua a doua a c ontinuat cu vizitarea minunatelor monumente istorice și culturale din Iași: expozițiile din complexul muzeal ”Moldova” (Palatul Culturii), Muzeul Mitropoliei Moldovei cu splendidele artefacte de o valoare istorica și spirituală inestimabilă.

Închiderea lucrărilor Simpozionului a fost pe potriva evenimentului. La orele 12.00 toți participanții la Simpozion au participat (alături de alți invitați) la manifestarea organizată de Academia Română în somptuoasa aulă de pe Copou, de la tribuna căreia domnitorul Unirii Alexandru Ioan Cuza a declarat la 24 ianuarie 1859 Unirea Moldovei cu Muntenia, unde în prezența membrilor Academiei și a conducerii de vârf a Universității Tehnice ”Gh. Asachi” a fost prezentat discursul de peste o oră al maestrului N. Dabija dedicat Unirii. Extrem de interesantul discurs a fost înregistrat audio și video și va fi difuzat ulterior prin diferite media.

Astfel a mai fost întoarsă o filă în calendarul cucutenian – cea de a 12-a. Adio, Iași!!!

Pe curând la cea de a 13-a ediție care va fi organizată la Chișinău în anul Centenarului Unirii!!!

 ——————————-

Valeriu Dulgheru

Chișinău

23 octombrie 2017

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii