Eleonora Schipor: O seară de neuitat sau revedere după 40 de ani

31 Oct 2017 by admin, Comments Off on Eleonora Schipor: O seară de neuitat sau revedere după 40 de ani

    

   …Parcă și astăzi văd primul ghiozdan,

          Și mai devreme mămica mă scoală.

          E prima zi și e primul meu an,

          Și mă așteaptă toți anii de școală…

 

Astfel sună cuvintele unui frumos vers despre anii de școală. Neuitații ani de școală. Anume ei acei 10 sau 8 pentru unii petrecuți pe băncile școlii satului natal Pătrăuții de Jos, ne-au adunat la finele lunii octombrie pe acei elevi care cu 50 de ani în urmă pășeam pentru prima dată pragul școlii. Era un septembrie frumos al anului 1967. Și iată că toamnă după toamnă au trecut de atunci 50 de ani, iar de la absolvirea școlii alți 40.

 

          Deoarece în luna octombrie sărbătorim și ziua Profesorului am reușit să-i aducem acasă pe mai mulți abslvenți ai promoției a 4-a a școlii medii din Pătrăuții de Jos. Au venit cei din satul natal, satele vecine, din alte raioane ale regiunii, din alte regiuni ale țării și chiar din alte țări. Așa e soarta omului. Cu 40 de ani în urmă nici nu visam că soarta ne va lega pe unii de baștină, pe alții îi va duce la sute și mii de km. Dar am revenit, și într-o seară deși cam răcoroasă, dar atât de caldă și dragă pentru noi ne-am revăzut din nou. Pentru câteva ore ne-am simțit din nou copii așa ca atunci demult în draga noastră copilărie. Ninși de acum cu flori prin păr, am revenit, ne-am revăzut. Unii au venit singuri, alți cu soții sau soțiile.

 

          Alături de noi au împărtășit bucuria revederii și reîntâlnirii cu copilăria, cu frumoasele amintiri din anii de școală și câțiva din bunii, neutații noștri dascăli. Au fost alături de noi în acea seară de neuitat prima noastră învățătoare, doamna Ecaterina Bogdaniuc, prima noastră dirigintă din clasa 1-îi până în clasa 8-a, doamna Ecaterina Neborac, diriginta clasei a 10-ea A, doamna Viorica Șvabiuc, fostele profesoare de limba rusă Viorica Pițu și Polina Bahnean. N-a putut fi prezent dirigintele clasei a 10-ea B, domnul Eugen Robu, din motive obiective, (locuiește acum în alt raion) dar a transmis un mesaj de mulțumire pentru invitație și de felicitare pentru noi toți.

 

Un moment de reculegere am păstrat în memoria acelor profesori, dar și colegi ce nu mai sunt printre noi. Să le fie fie țărâna ușoară și amintirea veșnică.

 

Am recitat versuri, am interpretat cântece, am depănat amintiri, am glumit, am râs, am vărsat chiar și câte o lacrimă de dor și drag pentru anii ce nu se vor mai întoarce, dar care își au locul și rolul lor în viața și inima noastră.

 

Am ascultat cu drag amintirile și mulțumirile profesorilor de ieri, azi aflați cu toții la odihna binemeritată. Le-am mulțumit și ne-am bucurat că au fost alături de noi în această seară cu adevărat a amintirilor.

 

Au vorbit și câțiva colegi amintindu-și crâmpeie din anii de școală. Am închinat câte un pahar de vin rubiniu, am gustat bucate pregătite cu multă măiestrie culinară de stăpâna localului PRESTIJ din Pătrăuții de Jos, doamna Maria Gavrilovici, ajutată de fiica Mariana și soțul Ilie,  care s-au stăruit să ne simțim bine pe parcursul serii.

 

          Am dansat, ne-am veselit, am discutat, ne-am amintit…

Seara a trecut, ne-am întors la casele noastre și la grijile cotidiene, dar amintirea acesei revederi va dăinui peste ani. Să dea bunul Dumnezeu să ne mai putem revedea și să-i avem alături și pe bunii noștri dascăli.

 

…Anii de școală, frumoși ani mai sunt,

          …Dar se duc repede dela noi

          Și nu se întorc înapoi.

——————————–

Eleonora Schipor,

profesoară,

fostă absolventă a promoției a 4-a a școlii medii din Pătrăuții de Jos

Ucraina

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii