ICR New York – “TOYS: A Dark Fairy Tale”

31 Oct 2017 by admin, Comments Off on ICR New York – “TOYS: A Dark Fairy Tale”

Institutul Cultural Român din New York, J.U.S.T. Toys Productions și 59E59 Theaters prezintă:

 

“TOYS: A Dark Fairy Tale”

 

 8-26 noiembrie 2017

O piesă de SAVIANA STĂNESCU

Regia GÁBOR TOMPA

În distribuție:

TUNDE SKOVRAN Shari / Madonna

JULIA UBRANKOVICS Fatma / Clara

59E59 THEATERS

THEATER B

59 East 59th Street

New York, NY 10022

Tel. 212.753.5959

Fax 212.753.2126

http://www.59e59.org/

Sinopsis:

“TOYS” (“Jucării”), de Saviana Stănescu, este o piesă despre confruntarea dintre două femei care au un secret comun în trecut. Shari a crescut într-un orfelinat, într-o lume măcinată de război și sărăcie. Clara a fost crescută la New York și a beneficiat de avantajele vieții într-o  țară bogată, unde părinții adoptivi s-au străduit să-i ofere un trai decent și o bună educație. Ce se întâmplă atunci când Shari ajunge în America și e gata să o atace pe Clara? Mai este reconcilierea posibilă? Prin explorarea identității și intersectarea unor destine separate brutal de război, “TOYS” ridică, în ultimă instanță, o întrebare majoră: ce e înseamnă apartenența?

Pentru programul reprezentațiilor și mai multe informații: https://www.ticketcentral.com/

Durata spectacolului “Toys: A Dark Fairy Tale” este de 50 de minute, fără pauză.

SAVIANA STĂNESCU este o scriitoare româno-americană, care a avut multiple producții ale pieselor sale la New York, obținând premii ca New York Innovative Theatre Award for Outstanding Play (Waxing West, la Teatrul La MaMa) sau includerea în Indie Theatre Hall of Fame. Piesele sale au fost prezentate pe scena americană și internațională, cele mai recente producții americane incluzând: What Happens Next, la Cherry Artspace, Aliens With Extraordinary Skills (Women’s Project, Ego Actus, NYC; B Street Theatre, Sacramento, California; Know Theatre, Cincinnati; Teatro La Capilla, Mexico City; publicată de Samuel French), Ants, la New Jersey Rep, Waxing West (La MaMa Theater, 2007 NY Innovative Theatre Award), For A Barbarian Woman (Fordham/EST), Polanski Polanski (HERE, PS122, Chain Theatre), White Embers (Dramalabbet, Stockholm; OOB NYC Samuel French festival winner), The E-Dating Project, la Strasberg Institute for Theatre & Film. Radio-drama Bucharest Underground a primit, în 2007, Premiul Marulic pentru cea mai bună radio-dramă europeană.

În România, înainte de a se stabili în SUA, în 2001, Saviana Stănescu a publicat câteva volume de poezie (Amor pe sârmă ghimpată, Sfaturi pentru gospodine și muze, Proscrisa) și Black Milk, o antologie bilingvă de piese de teatru. Apocalipsa gonflabilă a câștigat premiul UNITER pentru Cea mai Bună Piesă a Anului 1999 și a fost publicată de Unitext.

Saviana Stănescu este fondatorul “Immigrants Artists and Scholars in New York” (IASNY) și curatoriază “playgroundzero” și “New York with an Accent”. Predă scriere dramatică și teatru contemporan la Ithaca College, după ce a predat 8 ani la New York University, unde a obținut un MA în Performance Studies și un MFA în Dramatic Writing.

Pentru mai multe detalii: www.saviana.com.

GÁBOR TOMPA a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Teatru, în anul 1981. Printre profesorii săi se numără Liviu Ciulei, Mihai Dimiu, Cătălina Buzoianu şi Gina Ionescu.  În 1990, a fost numit director general al acestei instituţii, post pe care îl ocupă şi în prezent. A regizat peste 100 de spectacole, în întreaga lume, după texte ale unor mari autori ai dramaturgiei universale.

A fost şef de catedră al Departamentului de Regie din cadrul Academiei de Teatru “Szentgyörgyi István”, din Târgu Mureş, şi este fondatorul Secţiei de Artă Teatrală a Universităţii “Babeş-Bolyai”, din Cluj-Napoca. De asemenea, este cel care a înfiinţat, în 2007, Festivalul Internaţional de Teatru Interferenţe, al cărui director artistic este. A fost invitat să predea la numeroase universităţi precum: Académie Théâtrale de l’Union, din Limoges, Schauspielschule, din Freiburg, Brunel University, din Londra, şi Institut del Teatre, din Barcelona. Din 2007, predă regia în cadrul Departamentului de Teatru şi Dans al California University, din San Diego (SUA), unde a fost șeful catedrei de regie, în anii 2007-2015. De-a lungul carierei sale, Gábor Tompa a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor al anului (1993, 1997, 2008), Premiul de Excelență al UNITER (2001), Premiul pentru cel mai bun spectacol al anului în România (1990, 2008), Premiul pentru cel mai bun spectacol străin în Marea Britanie (1993), Theaterpreis, Stuttgart (1995) ş.a.

 Gábor Tompa este recunoscut în întreaga lume pentru viziunea sa îndrăzneaţă asupra textelor clasice şi pentru provocările pe care le propune actorilor, în ceea ce priveşte expresivitatea fizică. Totodată, este considerat un expert al teatrului absurdului, pentru memorabilele sale montări cu piesele lui Ionesco şi Beckett.  A colaborat cu teatre din Franţa, Germania, Spania, SUA, Marea Britanie, Austria, Ungaria, Irlanda, Canada, Serbia, Cehia, Slovenia, Columbia şi Coreea de Sud. Filmul său de debut, Apărarea chineză, a primit Premiul “Best First Feature” la categoria lung metraj, la Festivalul Internaţional de Film de la Salerno, Italia, în 1999, şi, în acelaşi an, a intrat în Selecţia oficială a Festivalului de la Berlin. De asemenea, este autorul mai multor volume de poezie şi eseuri despre teatru.

TUNDE SKOVRAN a absolvit Universitatea “Babeș-Bolyai”, Facultatea de Teatru și Televiziune, după care a devenit membră a Teatrului Maghiar de Stat, din Cluj-Napoca. În cei 10 ani petrecuți acolo, a fost distribuită în peste 30 de producții. A fost nominalizată pentru premiul UNITER pentru “Cea mai bună actriță într-un rol secundar” și a câștigat premiul “Cea mai bună actriță” la Festivalul Internațional de Teatru de la Casablanca. Interpretarea ei din filmul Puzzle i-a adus două premii de “Cea mai bună actriță în rol principal”, la Festivalul de Film Independent de la New York și la Festivalul de Film Internațional Buffalo Niagara. În prezent, Tunde Skovran își continuă cariera  de actriță, producătoare și regizoare, în Los Angeles. A fondat compania de producție “J.U.S.T. Toys Productions”, cu care produce anual spectacole de teatru cu succes internațional. Este şi co-fondatoare şi proprietară a companiei de post-producție “Voxx Studios” din Los Angeles. În prezent, regizează un hibrid documentar de lung metraj, produs de Vernon Films, a cărui premieră este preconizată în 2019.

JULIA UBRANKOVICS este o actriță de film, televiziune și teatru. Recent a lucrat cu Jennifer Lawrence pentru Red Sparrow, și-a făcut debutul la CBS, în serialul  Hawaii Five-O, jucând rolul unei tinere agente speciale și a apărut în serialul The Last Kingdom, la postul BBC / NETFLIX, precum și în serialul de spionaj X Company, de la CBS. Cariera sa acoperă peste 10 ani de activitate, în care a jucat în filme de lung și scurt metraj, în piese de teatru, teatru radiofonic și reclame.

A fost premiată la cel de-al 40-lea Festival de Film Maghiar la categoria “Cea mai bună actriță”, pentru interpretarea din filmul de lung metraj Virtually a Virgin.  Rolul său din recentul succes la Hollywood al piesei de teatru Fefu & Her Friends i-a adus recenzii elogioase.

În 2018, va avea un rol principal în noul serial TV european The Teacher. Este, de asemenea,  proprietară și co-fondatoare a “J.U.S.T. Toys Productions”, o companie de producție din Los Angeles, care a creat spectacolele Toys: A Dark Fairy Tale și Fefu & Her Friends. Julia Ubrankovics a locuit în Budapesta și, apoi, în Hawaii, a studiat la New York, a jucat la Berlin, și este stabilită, în prezent, în Los Angeles.

Este o apărătoare a egalității între sexe și își dedică arta pentru a-i susține pe cei defavorizați.

Seria de spectacole cu piesa “TOYS” va fi acompaniată de un eveniment special de prezentare a cărții „Gábor Tompa – din opera unui regizor: de la Trei surori la Livada de vișini” / „ Gábor Tompa – A Stage Director’s Oeuvre: from Three Sisters to The Cherry Orchard” (Editura Institutului Cultural Român, București, 2016), care va avea loc la sediul Institutului Cultural Român din New York, în data de vineri, 10 noiembrie 2017, orele 17.00‐18.00, cu participarea regizorului Gábor Tompa, a dramaturgului Saviana Stănescu, a actrițelor Tunde Skovran și Julia Ubrankovics și a reprezentanților Teatrului 59E59.

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii