Valeriu DULGHERU: Fabricat în URSS

2 Jan 2018 by admin, Comments Off on Valeriu DULGHERU: Fabricat în URSS

Domnule VIERU, dormi în pace,/ Casa părintească încă e, / Dar de-o vreme nu știu cum se face/ Că se vinde Țara pe orice”.

(Ionel Iacob –Bencei)

 

Este vorba de Dodon, acest kremlinez și pudel al lui Putin se erijează în mare statalist, în „președinte al întregului popor”, care e cu „durere și grijă față de nevoile lui”. Sub acest tipaj este lustruit de televiziunile lui și de duzina de posturi rusești, de armata de valeți și imagemakeri. Chiar și în seara de revelion Dodon a ieșit să se adreseze „națiunii” împreună cu soția sa, devenită mare amfitrioană cu un capital de peste 20 mln lei (de unde oare au venit acești bani? Oare nu din aceeași sursă destinată campaniei electorale a lui Dodon!) pe fundalul imaginilor cu familia sa cu toți copiii. Nu a mai făcut nimeni până la el așa ceva. Probabil a încurcat bucătăria personală cu instituția prezidențială. De fapt este un pas bine gândit, probabil nu de el ci de cei care-l consiliază. Trebuie să recunoaștem: le reușește. Au creat din acest nimeni imaginea unui „salvator al națiunii moldovenești”. Drept dovadă sunt sondajele care î-l plasează în topul lor. Este un caz cras de promovare a nemeritului. În realitate „regele e gol!”. Dodon este un mincinos, un mancurt, un manipulator de opinii, un vânzător de neam, un adevărat Pavlik Morozov.

Pentru a câștiga alegerile parlamentare din acest an (dorința este mare, dar și ordinul șefului trebuie îndeplinit, până la urmă el plătește) este în stare la orice. În anul care a trecut de așa numită  „președinție” Dodon a comis mai multe blasfemii. Pentru el scopul scuză mijloacele. Depune flori la Tighina la monumentul kazacilor și scursurilor din întreaga fostă urss, care au violat tinere, au ucis tineri, au lăsat în urmă văduve și copii orfani. Cu ocazia a 25 de ani de la sângerosul război de pe Nistru întreaga așchie de popor român din Basarabia îi comemorează pe polițiștii moldoveni uciși de cazaci, îar autoîntitulatul „președinte al întregului popor”, deci și a celor peste 80% de români moldoveni, îi comemorează pe cazacii mercenari, î-l susține moral pe „colegul” său V. Krasnoselski în lupta lui pentru „apărarea poporului transnistrean” (pentru clica de la Tiraspol ziua tristă de 2 martie este marcată ca „ziua începutului respingerii agresiunii ample a Republicii Moldova”.

Pleacă la Comrat, le promite găgăuzilor cerul și pământul, încălcând de fapt constituția, doar să-i aibă de partea sa în alegerile din 2018. Iar dumitale, moș Ioane, ce-ți mai rămâne din acest colț de țară moștenit din moși strămoși împărțit generos veneticilor de acest iuda al Neamului? Ipocrizie totală: Dodon e peste tot unde poate specula electoral. 

Dodon îi propune lui Krasnoselski să formeze o federație între „state egale”  (astfel de facto legiferând ocupația raioanelor de est!), iar acest baistruc îi lasă fără atenție propunerea generoasă. Stăpânul (a se vedea Putin) vrea mai mult, vrea totul.

Se pare însă că kremlinezul Dodon împreună cu stăpânul său Putin ne pregătesc în acest an un scenariu de groază. Credeam că am scăpat pentru totdeauna de îmbrățișarea urs-ului, de  „turismul siberian”, mimând (doar mimând!) orientarea proeuropeană dar și Re-unirea cu România. Însă ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Moscova poate fi începutul sfârșitului paradei suveranităților, declarată de Elțin-Kravciuk-Șușkevici în 1991, și începutul reconstituirii urss.

Pe 26.12.2017 Dodon a participat (a 7-a oară într-un singur an, de cât sluj a dat dovadă acest kremlinez!) la o întrunire neformală la Novo-Ogariovo a președinților statelor CSI, organizată de V. Putin, la care Putin în calitatea sa de președinte al CSI în anul 2017, a făcut totalurile activităților efectuate în cadrul CSI (o uniune anacronică a unor state cu atâtea conflicte interstatale: Azerbaijanul cu Armenia, Kazahstanul cu Kirghizia, Rusia cu Republica Moldova, Rusia cu Georgia, Rusia cu Ucraina!). Aceasta a fost însă partea oficială. În realitate a fost o întrunire în susținerea lui V. Putin în alegerile prezidențiale. Toți cei 9 președinți prezenți la întrunire (cu excepția președinților Ucrainei, Georgiei și Turkmenistanului) i-au dorit succese lui Putin în alegerile prezidențiale din 2018. „Rusia, sub conducerea d-stra, a recăpătat demnitatea, a revenit la rolul pe care URSS îl juca cu succes pe arena internațională. Și astăzi Rusia contribuie esențial la întărirea păcii la scară globală…” a declarat președintele Azerbaijanului I. Aliev. Și breazul nostru președinte, care a avut cea mai scurtă alocuțiune printre altele a menționat „Anul 2018 nu este simplu. Și noi avem alegeri (ia mai amintit odată că are o obligațiune-n.a.)…Sunt convins (de unde această convingere-n.a.) ca în 2018 noi vom trece la alt nivel în relațiilenoastre”.  În același ton au fost ținute discursurile tuturor celorlalți președinți.

Însă pe lângă ordinea de zi oficială, ca la orice întrunire de acest gen, a existat și una neoficială. Putin nu ar fi fost Putin dacă nu venea și în aceste alegeri cu ceva nou. La întâlnire V. Putin i-a informat pe invitați despre demararea procedurilor juridice de refacere a URSS. „Procesul de restabilire a URSS a demaratAparent, în cadrul reuniunii, Putin a anunțat decizia de a lansa proceduri judiciare privind ilegalitatea lichidării în 1991 a URSS și demararea procedurilor pentru restaurarea URSS. Privind chipurile vorbitorilor aveai senzația că tocmai au fost anunțați că mai mult de 25 de ani de ședere a republicilor URSS în statutul de pseudo-state este finalizată…Putin, ca întotdeauna, a fost extrem de concret – propunerea a fost făcută tuturor, cu garanții privind statutul liderilor republicilor și compensarea pierderilor materiale pentru facilitarea reconstrucției fără sânge a țării în interiorul granițelor sale” scrie jurnalistul rus Ilia Bronskij pe situl „pravosudiya. Net”.

Desigur, Putin se află într-o fierbințeală electorală. Dar cred că nu ar fi cazul să dăm dovadă de miopie. Cunoaștem mai multe cazuri când diverse invenții putiniste s-au soldat cu zombarea maselor: a se vedea acea nevinovată la prima vedere panglică bicoloră negru-oranj (numită de ucraineni Colorado) ce efect de manipulare a maselor a generat. Unele state, precum Bielarusi, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Uzbekistan, nemaivorbind de Ucraina, au fost nevoite să o interzică pe teritoriul lor. Numai kremlinezul nostru o agață cu mândrie.

Și ideea refacerii urss inițiată la cel mai înalt nivel nu este nouă. Crearea de către Putin în preajma alegerilor prezidențiale precedente (în 2011) a Frontului Popular din Rusia pe lângă scopul electoral clar definit a mai avut un scop: manipularea maselor în fostul spațiu sovietic în jurul ideii de refacere a urss. Să amintim aici cazul tinerei de origine găgăuză, Nina Dimoglo, lidera mişcării tineretului din UTAG, care a aderat la organizaţia „Rusia internaţională” (un fel de nou interfront) din „Frontul popular din întreaga Rusie” (FPR) condus de V. Putin, menţionând „…Găgăuzia rămâne pe parcursul mai multor ani o insuliţă rusească (chiar aşa este – n.a.) pe teritoriul Republicii Moldova (de ce nu şi pe cel al Ucrainei unde tot sunt găgăuzi – n.a?)… Autonomia este legată de Rusia prin credinţă comună (de parcă românii basarabeni ar fi de credinţă musulmană – n.a.), istorie (de la 1812 încoace!!!), colaborare economică şi culturală. Pentru noi este important să întărim poziţia limbii ruse în autonomie (cât fac acțiunile tuturor bașcanilor în acest scop). Cred că programul FPR va deveni o locomotivă unificatoare pentru ţările ex-sovietice care pe parcursul ultimilor 20 de ani au putut să tragă învăţăminte din acea catastrofă geopolitică care a destrămat o ţară şi popoarele ei unite cândva”. Un alt mucos interfrontist cu caș la gură S. Şolari dădea sfaturi cum mai bine de realizat ideea refacerii urss : „…Înlăturarea motivelor care au condus la destrămarea URSS poate fi făcută doar cu forţe militare adică de trecut cu Armata Roşie prin fostele republici unionale (cum au mai făcut-o anterior – n.a.)…Dacă Putin şi iniţiatorii Rusiei internaţionale nu sunt gata să treacă în marş militar prin fostele republici sovietice ca să forţeze să intre în noul Proiect, împuşcând sau arestând oponenţii unificării, ei pot să uite despre visurile lor de a reface fostul imperiu”. Cum vă plac domnilor sfaturile acestui țâncan? Ulterior au avut loc mai multe acțiuni de constituire a Frontului Popular Euroasiatic (FPE) (în Ucraina, în Republica Moldova, Armenia).

De menționat că pe 23.12.2017 în or. Novosibirsk a avut loc al doilea Consiliu deschis al mișcării populare „Acasă în URSS”. Cred că nu e cazul să fie neglijate aceste mișcări.

Priveam în seara de revelion diverse programe navigând prin diferite posturi. Mi-a atras atenția un concert de revelion transmis pe un post de televiziune rusesc din Palatul Sportului din Moscova (cred că erau vreo 15-20 mii de participanți). M-a șocat un moment îngrijorător: mulți participanți la concert (mulți în vârstă!) purtau cravate și bonete roșii pionerești. Operatorul prindea foarte des aceste cadre și le demonstra. Masele erau pregătite pentru momentul culminant: pe scenă a apărut controversatul artist Oleg Gazmanov cu un grup de duduițe dansatoare îmbrăcate sumar și cu cravate roșii legate la gât. La intonarea primului cuplet din cântecul „Sdelan v SSSR” (Făcut în URSS) „Ukraina i Krym, Bielarusi i Moldavia, Eto moya strana…” (Ucraina și Crimeea, Bielarusi și Moldova. Asta e țara mea) masele zombate au explodat pe fundalul jocului de lumini care proiectau pe ecran diferite simboluri urss. Îngrijorător este faptul că majoritatea celor din sală erau tineri născuți după 91, care nu puteau fi „făcuți în urss”. De menționat că aceste momente au fost privite de milioane de oameni. Este o tehnologie de manipulare a maselor, de implementare la nivelul inconștientului a ideii necesității refacerii urss promovată abil de Kremlin, de altfel ca și alte tehnologii de ale lui Putin cum ar fi: mișcarea „Regimentul nemuritor”, pentru care a fost creat un site, în care  s-au înscris peste 400000 de istorii (Desigur, multe sunt inventate. Este o tehnologie de a ține armata mereu pe baricade!), cu organizarea marșurilor cu fotografiile „rudelor căzute”; aceeași panglică bicoloră; tinerele îmbrăcate în haine soldățești din perioada celui de ai Doilea Război Mondial la sărbătorirea zilei victoriei (întreaga Europă sărbătorește Ziua Comemorării!) ș.m.a.

Cineva și-ar pune întrebarea: și ce au toate acestea cu noi? Noi nu avem hotar comun cu Rusia deci nici nu poate fi vorba de refacerea urss. Greșit! De parcă nu i-am ști pe ruși. Ei și ce dacă nu avem hotar comun! Pe parcursul a ultimilor 300 de ani Rusia s-a învecinat cu cine a dorit. De astă dată această legătură pe uscat o poate face pe contul „surorii sale mai mici” Ucraina cu care se războiește. A înhățat practic fără rezistență Crimeea (cine se aștepta!) și i-a mers. A declanșat un război de lungă durată în estul Ucrainei cu scopul de a o slăbi economic ca mai apoi să dea lovitura de moarte – să-i rupă ieșirea la Marea Neagră, sudul, creând mult jinduita Novorosia care, la sigur, va înghiți Transnistria și întreg spațiul dintre Nistru și Prut. Acesta e visul de secole al Rusiei – ieșirea la gurile Dunării spre Balcani.

Și kremlinezul nostru Dodon „făcut în urss” vine să-i ajute. E ars pe frunte semnul calității urss, utilizat de el la începutul carierei sale socialiste (prin 2012) pe un placat de reclamă a vânzării fructelor. Ditamai de economist, fost vice premier și ministru al economiei nu știa că există un standard moldovenesc al calității. E „întotdeauna gata” (mai ales că stăpânul plătește generos. A demonstrat acest lucru foarte bine pe parcursul acestui prim an de președinție (când te gândești că mai are încă trei ani ți se face părul măciucă!). A demonstrat și cât e de mincinos.

Și-a mințit alegătorii: zero persoane trase la răspundere pentru furtul miliardului (promisese că îi va pune la dubă pe toți; hoți, judecători care-i acoperă, el singur căpătuindu-se cu un palat de 5 mln lei de proveniență dubioasă); „Exporturile în Rusia au crescut de 3-4 ori”, în realitate au crescut doar cu 7,3%, ponderea lor în total scăzând cu 9,6% în primele 9 luni; „Voi declanșa alegeri anticipate în primele 100 de zile”. Au trecut apr.400, nu le-a mai declanșat; „Nu voi face coaliție cu Plahotniuc”. A făcut și nu numai una. Și-au votat sistemul lor mixt de alegeri parlamentare; „Va munci zi de zi, aflându-se în contact permanent cu cetățenii”. A muncit din greu în cele 7 vacanțe pe care și le-a făcut (doar vacanța din Turcia cu întreaga familie l-a costat mai mult decât salariul anual de președinte!).

Și-a mințit susținătorii stataliști: prin acțiunile pe care le-a făcut și promite să le mai facă dorește distrugerea acestui stat.

L-a mințit pe moș Ion că va fi și președintele lui, al celor peste 80% de români moldoveni. În realitate a fost doar președintele susținătorilor săi rusofoni, al găgăuzilor, transnistrenilor.

Mă întreb, și Vă întreb și pe Dumneavoastră: mai avem nevoi noi încă trei ani de un președinte kremlinez, mincinos, mancurt?

Nu! Pașol I(van)gor na turbinku!

———————————————-

Valeriu Dulgheru

Chișinău, Republica Moldova

2 ianuarie 2018

 

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii