Dorel SCHOR: CORNELIU BABA – ,,Confesiunile” unui Maestru

21 Nov 2018 by admin, Comments Off on Dorel SCHOR: CORNELIU BABA – ,,Confesiunile” unui Maestru

Muzeul Naţional de Artă al României organizează expoziţia întitulată “Confesiuni” cu lucrări ale celebrului pictor Corneliu Baba. Evenimentul, care este prima mare expoziţie de după cuprinzătorea retrospectivă din anul 1997, reuneşte numeroase lucrări din patrimoniul muzeului dar şi din colecţia familiei artistului. Interesul publicului creşte şi pentru că unele exponate sunt inedite, la ele adăugându-se şi câteva fotografii din arhiva de familie.

   După cum afirmă organizatorii, selecţia lucrărilor urmăreşte firul  evocărilor din volumul (de fapt, într-un fel, un jurnal personal) privind multiplele preocupări artistice ale pictorului, într-o perioadă dificilă pentru creaţie. Pictura lui Corneliu Baba s-a remarcat întotdeauna prin originalitatea sa, prin măiestrie şi realism.
   Corneliu Baba a dezvoltat un realism personal, diferit de steriotipurile ştiute ale ala zisului realism socialist. El s-a remarcat prin crearea unor portrete ale personalităţilor de seamă din cultură. Oameni care au fost valori ale culturii. Portretele sale remarcabile surprind complexitatea psihologică a personajelor, maestrul fiind un subtil cunoscător al sufletului omenesc, un novator al genului. El a cunoscut arta subtilă a jocului de lumini şi a surprins în atitudinea modelelor cea ce a considerat convins că sunt elemente cheie în caracterizarea personalităţii umane: ochii şi mâinile.
Deşi a fost în primul rând un portretist de excepţie, Corneliu Baba  a lăsat în urma lui o operă vastă cuprinzând şi peisaje, compoziţii, scene de gen, nuduri, desene care dovedesc marele său talent.

————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

21 noiembrie, 2018

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii