Dorel SCHOR: Yvonne Hasan – Memorii desenate

13 Dec 2018 by admin, Comments Off on Dorel SCHOR: Yvonne Hasan – Memorii desenate

 Multă vreme am admirat-o pe Yvonne Hasan ca artist plastic, istoric de artă şi profesor (1925 – 2016) ,fără să ştiu că sub acest nume jumătate franţuzesc şi jumătate islamic, se află de fapt o evreică de rit spaniol, din generaţia pictoriţei Alma Redlinger cu care a fost colegă la şcoala de pictură a lui M.H.Maxy pe vremea restricţiilor rasiale şi apoi eleva lui Alexandru Ciucurencu.

   Yvonne Hasan a fost profesor la Institutul de Arte plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, la Catedra de istorie a artelor. In mai bine de jumătate de secol, această artistă complexă s-a dovedit o creatoare neobosită în grafică, pictură, colaj, guaşă, tapiserie…A fost comentator, teoretician, exeget şi istoric al artelor, critic şi  doctor în filozofie. Autoare a unui foarte interesant studiu despre arta pictorului Paul Klee.
 Este locul să notăm că este considerată fondator al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A expus în numeroase expoziţii de grup, dar şi în expoziţii individuale remarcabile, dintre care se detaşează cele din Bucureşti şi Tel Aviv. Am împrumutat titlul acestui articol după denumirea ultimei expoziţii personale a regretatei artiste. De subliniat în lucrările ei jocul inteligent dat de geometrie, cromatică şi semnificaţie, care ne oferă un limbaj vizual deosebit şi armonios, în care fac casă bună figurativul şi nonfigurativul.

———————-

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

12 decembrie, 2018

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii