Dorel SCHOR: Sami Zilka – de la bijuterie la pictură

7 Oct 2019 by admin, Comments Off on Dorel SCHOR: Sami Zilka – de la bijuterie la pictură

Ce ştim despre pictorul israelian Sami Zilka?

   S-a născut în 1936 în Irak şi în 1951 a emigrat în Israel.  A început prin a fi bijutier, profesie în care a progresat foarte repede, impunându-se pe plan internaţional printre cei mai originali şi apreciaţi artişti ai branşei.

Până într-atât că a fost solicitat să producă bijuterii exclusive pentru actriţele Maria Schell, Anna Magnani, Elisabeth

Taylor sau actorii Peter Ustinov, Jean Marais, cântăreţul Adamo şi alţii.

   Dar Sami Zilkha a  fost în mod deosebit interesat şi pasionat de iudaică şi încet, încet îşi transferă măiestria de bijutier în pictură. Unde tehnica lui este unică… Creatorul dezvoltă un stil şi o perspectivă originale, este fondatorul unor noutăţi în mix media, pictează pentru  muzee şi galerii exclusive.

   El se înspiră din cărţile sfinte şi din tradiţiile milenare ale artei iudaice, pe care le prelucrează imaginar şi suprarealist.

Printre subiectele sale figurează Moşe şi Tablele legii cu cele zece porunci, Arca lui Noe, calendarul ebraic, Shabatul, Moşe despărţind apele Mării Roşii…  Zilkha practică un still life suprarealist cu lucrări inspirate din Kabalah, mezuze, bar mitzva, talit, rugăciuni… Istoria şi religia sunt spectaculare, devin arhetipul unei realităţi misterioase, capătă formefascinante, exuberante. El menţine o tradiţie artistică, concentrându-se asupra oricărui amănunt prezent în lucrare.

——————————————

Dr. Dorel SCHOR

Tel Aviv, Israel

Comments are closed.

Cuvânt și Iubire

Cuvânt și Iubire

„De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător. Şi [&hellip

Comments Off on Cuvânt și Iubire

Follow Me!

Follow Me! Follow Me! Follow Me! Follow Me!
,,Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește". (Corinteni 13,4)
 

Carţi în format PDF

Articole Recente

Reviste de cultură și spiritualitate

Linkuri Externe

Multimedia

Ziare

Vremea

Ultimele Comentarii