Ciprian Zaharia, un ctitor voievodal


"Fii credincios lui Dumnezeu si Bisericii Sale, cat vei trai; si vei avea in viata aceasta tot binele, iar in cealalta vei dobandi cununa de marire"

(Arhimandrit Ciprian Zaharia)

Una dintre cele mai importante ctitorii musatine din Moldova este Manastirea Bistrita, situata la 8 km de Piatra-Neamt cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Un loc care vorbeste de la sine despre istoria neamului, avnd un trecut spiritual si cultural incontestabil.

Dupa traditie primul ctitor este considerat a fi Petru I Musat (1375-1391), dar adevaratul ctitor al Manastirii Bistrita este voivodul Alexandru cel Bun al Moldovei (1400-1432).

Icoana Sfintei Ana, daruita de Alexandru cel Bun prezenta si acum n manastire, are o importanta deosebita din punct de vedere artistic, istoric si spiritual.

Sfntul Voievod Stefan cel Mare, Petru Rares, Alexandru Lapusneanu si-au nscris numele n rndul ctitorilor prin daniile facute.

n perioada cnd Manastirea Bistrita s-a aflat sub administratia bisericii Sfntului Mormnt din Ierusalim, numeroase odoare, manuscrise au fost nstrainate.

Rascoala eterista din 1821 au afectat manastirea, fiind devastate mormintele ctitorilor si pierzndu-se din nou obiecte pretioase.

n perioada primului razboi mondial, manastirea a adapostit raniti, copii orfani ce au fost crescuti si educati sub zidurile sale.

Un document de mare pret scris n limba slavona se regaseste si acum la Manastirea Bistrita, "Pomelnicul Manastirii Bistrita din anul 1407, un document de referinta privind trecutul medieval al Moldovei.

ncepand din anul 1967 si mai ales sub staretia Arhimandritului Ciprian Zaharia, Manastirea Bistrita dintr-o ruina a devenit astazi un lacas al frumusetii si al istoriei Neamului Romnesc.

S-a consolidat turnul de intrare a lui Petru Rares si turnul clopotnita al Sf.Voievod Stefan cel Mare, zidul de incinta, biserica voievodala, Casa Domneasca, Scoala Domneasca, chiliie calugarilor.

Ciprian Zaharia intrase n rndul monahilor cnd avea 18 ani a fost " salvat ca prin minune de Patriarhul Justinian de avatarurile Decretului din 1959". A fost adus n 1979 la Manastirea Bistrita, de vrednicul de pomenire Parintele nostru Teoctist, avnd, cea mai lunga staretie din veacul XX, n care, si desavrsise lucrarea . A reusit sa renvie traditia monastica, oficiind prima calugarie dupa 30 de ani de interdictie, si anume cea a actualului arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, PS Ioachim Bacauanul. A fost si un harnic restaurator al ctitoriei lui Alexandru cel Bun, la finalizarea lucrarilor primind si rangul de arhimandrit.

Parintele Iustin Prvu, ca si alti multi parinti ce au facut multi ani de puscarie politica, si-au gasit adapost la Manastirea Bistrita, sub obladuirea parintelui staret, arhimandrit Ciprian Zaharia.



Dupa 1990, n cimitirul Manastirii Bistrita a construit o biserica din lemn n stil traditional si a initiat nfiintarea unor schituri noi. O prezenta benefica acestui colt de rai, pentru care s-a straduit si a pastorit 26 de ani ca staret.

Detinuse si functia de exarh al manastirilor din Neamt, n perioada cnd manastirile aveau nevoie de oameni destoinici. Tot el a ajutat la redeschiderea unor vechi manastiri. A ramas si n amintirea scriitorilor care i-au nchinat cateva pagini sau rnduri, ntre ei amintindu-l pe poetul Ioan Alexandru care i-a dedicat cateva poezii. n ultimii ani ai vietii a fost ncercat de o boala grea, pregatindu-se astfel de ntlnirea cu mparatul cel fara de moarte'."

Dinrt-un loc ravasit de vremuri, Arhimandritul Ciprian Zaharia a reusit sa ridice manastirea maiestos. Si-a dedicat ntreaga viata acestui loc ncarcat de istorie si evlavie ortodoxa. A facut ca Manastirea Bistrita sa-si pastreze, comoara cea mai de pret a Ortodoxiei, credinta statornica, traditia patristica filocalica si rugaciunea nentrerupta, daruindu-ne prin harnicie si jertfa, valori de patrimoniu, "oglinzi ale mparatiei cerurilor".

Manastirea Bistrita asa cum arata ea astazi, o creatie a staretului Arhimandrit Ciprian Zaharia.

Lacas luminat, unde florile si verdele vietii mai pastreaza amintirea nteleptului staret.

n data de 26 decembrie 2007, la ZI MARE, Ieromanahul CIPRIAN ZAHARIA, plecase printre ngeri. Se pregatise pentru marea "plecare".si pregatise singur "locul". Vrednicul de pomenire Parintele nostru Teoctist, l astepta...

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, era legat de acest loc amintindu-si "cu dragoste si placere "de locurile unde a mbracat prima data haina de calugar n 1935, unde a primit numele de Teoctist.

Vorbeau saptamanal la telefon."Plecarea " Patriarhului n lumea vesniciei l-a marcat pe Arhimandridul Ciprian Zaharia.

"Biserica a pierdut un om mare, care a facut doar bine tuturor. L-am cunoscut nca de pe vremea cnd era mitropolitul Moldovei si a venit de multe ori la manastirea Bistrita, pentru ca se simtea legat de aceste locuri.

Ultima data ne-am ntlnit toamna trecuta, la Patriarhie, iar ultimul telefon pe care mi l-a dat a fost n urma cu o saptamna. Mi-a spus despre problemele lui cu niste ierarhi", declarase atunci Ciprian Zaharia, fostul staret al Manastirii Bistrita .

Arhimandritul Ciprian Zaharia, apartinnd unei mari generatii de duhovnici si stareti, se mbolnavise ncetul cu ncetul n urma schimbarii sale de la staretie. Fusese pensionat, desi si propusese sa mai faca multe pentru locul sau unde si-a dedicat anii n slujba Neamului si a lui Dumnezeu. O decizie pripita, o decizie care i-a grabit "plecarea" printre Cei Drepti. "Doamne, iarta-i, ca nu stiu ce fac!"

Frumusetea locului, si nnoirile aduse de-a lungul anilor de arhimandritul Ciprian Zaharia au ramas. Dar parca lipseste ceva...Acel suflet viu ce anima odata obstea manastirii...

S-au schimbat multe n manastirile din Moldova...

Am ntrebat de locul de veci a bunului staret. Un monah, cu ochii plini de lacrimi ne-a indicat locul..."A fost pentru mine tata, parinte, duhovnic, m-a certat, m-a invatat, m-a iubit"

A calugarit pe multi frati, azi unii stareti...dar l-au uitat pe bunul arhimandrit Ciprian Zaharia, un om drept, cu frica de Dumnezeu, care acum si-a gasit linistea. Mai ofteaza n curtea umbrita, dupa schitul pierdut, dupa risipirea binelui sadit n curtea plina de flori.

Aprinsem o lumnare, din partea unui vechi prieten. Ardea frumos ca si cum mi-ar fi multumit....

O floare a ortodoxiei! Arhimandritul CIPRIAN ZAHARIA poate fi trecut n rndul ctitorilor Manastirii Bistrita! Un ctitor ce a adus lumina pentru Neamul Romanesc!

Credincios lui Dumnezeu si Bisericii Sale ct a trait, Cipria Zaharia si-a " dobndit cununa de marire"!

Dumnezeu sa-l odihneasca n gradina vesniciei!



end